De groenmens, ik vind het nogal een stereotyperende term. Het doet mij denken aan mensen met ongewassen haar en vuil onder hun nagels. Mensen die uitsluitend eten wat er in de tuin groeit en ’s nachts kippen bevrijden uit een stal. Toen ik de uitzending van Tegenlicht terugkeek, werd ik echter varrast. Ik had daar zelf kunnen staan. 

Tegenlicht logo

De spiegel

De belangrijkste vraag in het programma is waarom we allemaal weten dat het anders moet, maar we toch niets (of niet genoeg) doen. Een goede vraag, want als we naar onszelf kijken, dan moeten de meesten van ons het antwoord schuldig blijven. 

En dat is voor de mensen in de documentaire niet anders. Het is daarom vooral de spiegel die je wordt voorgehouden in het programma, de herkenbaarheid. We zien de klimaatsceptische webshopeigenaar, de coach die 40 keer per jaar vliegt, het gezin dat besluit ‘zonder voetafdruk’ in de Ardennen te gaan lezen en de vrouw die uit de groene kast komt. En dat hadden wij kunnen zijn. 

Tegenlicht
Geïnterviewden (bron: © VPRO.nl)

Experts aan het woord

Verschillende geïnterviewden geven aan bewust te zijn van de klimaatproblemen en geven aan zeker een bijdrage te leveren, maar het blijkt toch moeilijk ‘over de hele linie’ duurzaam te zijn. Kijk naar de man die een stukje vlees toch wel erg lekker vindt, of de studente die zegt duurzaam te zijn maar toch naar New York vliegt.

Ook de experts komen aan het woord: blogger Green Evelien, industrieel ontwerpster (en schrijfster) Babette Porcelijn, klimaatpsycholoog Renee Lertzman en oprichter van Fawaka Thiëmo Heilbron.

Groenmensen?

Laat je dus vooral niet misleiden door de term ‘Groenmens’. De uitzending van Tegenlicht is een stuk meer ‘tussen de mensen’ dan de titel doet vermoeden. Kijken dus!

Categorieën: AllesKijkenMedia

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.