Kwarteleieren. Tot een paar jaar geleden hadden we er nog nooit van gehoord, maar tegenwoordig is het niet meer weg te denken van de paasbrunch. Maar waar komen die vreemde, gespikkelde eieren eigenlijk vandaan? En moeten we ze wel (willen) eten met pasen?

Look and feel

Toegegeven, het kwartelei ziet er meer uit als een delicatesse dan een doodgewoon huis-tuin-en-keukenei. En dat is best logisch, om een paar redenen. Het is allereerst kleiner dan een gewoon ei, en dat maakt hem exclusiever. Bedenk daarbij dat klein vaak duurder is: hoe duurder een product, hoe minder er in een verpakking zit. Kijk maar naar saffraan, waarvan vaak maak 0,05 gram in een verpakking zit. Bovendien zijn voordeelverpakkingen niet voor niets de grootste verpakkingen.

Bovendien ziet het eitje er met zijn vlekken ‘anders’ uit dan een gewoon ei. En wat er anders uitziet is (of oogt) duurder en exclusiever, en dat ziet er leuk uit bij de paasbrunch. Maar schijn bedriegt!

Sma(a)k(eloos)

Kenners zeggen dat de smaak vergelijkbaar is met het gewone kippenei. Ze zijn misschien iets zachter van smaak, en sommigen zeggen dat de smaak iets kruidiger of uitgesprokener is, maar voor de meeste mensen gaat dit echt om nuances. 

Ervaar jij dat anders? Dat kan kloppen, want wij proeven niet zo zeer met onze smaakpapillen, maar met al onze zintuigen (bron: Volkskrant). Dus ook onze ogen, en daar komt de look en feel van het kwartelei dus weer voorbij. Het ei heeft dus vooral een decoratieve functie, en daarom is het met de feestdagen zo populair. 

Ook de geur heeft invloed op de smaakbeleving. En omdat een kwartelei hetzelfde ruikt als een gewoon ei, zul je bij blind proeven ook geen (of de fijnproever nauwelijks) verschil proeven. 

De herkomst van het (kwartel)ei

Elk regulier ei heeft een zogenaamde, wettelijk verplichte eicode. , op basis waarvan je kunt achterhalen waar het ei vandaan komt en wat voor leven de kip heeft (gehad). 

De code bestaat uit drie onderdelen: een nummer dat aangeeft hoe de kip heeft geleefd (0, 1, 2 of 3, waarbij 0 biologisch is – koop die dus altijd!), een landcode (zoals NL) en de code van de specifieke boerderij (meer informatie vind je bij het Voedingscentrum). Je kunt dit ook eenvoudig achterhalen met de Eicode app (beschikbaar voor iOS en Android). 

Dankzij die wettelijke verplichting weet je dus precies wat voor ei je in de pan hebt (vlees in de kuip is een wat rare woordkeuze hier). Die verplichting geldt echter niet voor kwarteleieren, en daar gaat het mis (of is het mis gegaan). 

kwartel

Kwarteleifraude

In de uitzending van 15 maart 2018 heeft de Keuringsdienst van Waarde (KvW) in samenwerking met Wakker Dier fraude met kwarteleieren ontdekt. Aan de hand van isotopenonderzoek (in dit geval door het Duitse Agroisolab) kun je achterhalen wat de herkomst van een product is.   

Het bleek dat de eieren uit Frankrijk komen en niet van de Veluwe, zoals op de verpakking vermeld stond. Zowel de kwarteleierboer van de Veluwe als eiergroothandel Eicom gingen diep door het stof, en inmiddels treden ook de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) op tegen de frauderende handelaar (lees hier het persbericht van de NVWA). 

De hele uitzending van de KvW kun je overigens hier bekijken. 

Pasen zonder (kwartel)ei?

Omdat de kwarteleieren geen eicode hebben, is voor jou als consument lastig te achterhalen waar het ei vandaan komt en hoe zuiver die gekookte of gebakken lekkernei is. Daarom overweegt minister Carola Schouten (landbouw) zo’n eicode ook voor kwarteleieren verplicht te stellen

Zo ver is het echter nog niet, en voor de komende paasdagen is ons advies dan ook voor het veilige ei te kiezen. Dat kun je doen door gewone, biologische eieren in de supermarkt te kopen (met eiercode 0 dus) of zelf rechtstreeks bij de boer jouw (kwartel)eieren te halen. 

En vind je de decoratie echt belangrijk, al is het maar voor de exclusiviteit of de ervaren smaak? Laat dan je kinderen de eieren versieren, of ga zelf met een zwarte stift aan de slag. 

paaseieren

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.