“Doe het licht achter je kont uit!” Misschien hoor je het je moeder nog zeggen. Natuurlijk scheelt dat energie, daar hoef je geen helder licht voor te zijn. Maar maakt het nog wel zo veel uit met de spaar- en led-lampen tegenwoordig? Ze gaan (tien)duizenden uren mee en verbruiken nauwelijks nog stroom. Of is het toch de moeite nog wel waard?

Edison

We mogen meneer Edison dankbaar zijn met de uitvinding van de gloeilamp in 1879. Al was het eigenlijk niet Edison maar Humphry Davy die in 1806 de gloeilamp bedacht. En Heinrich Göbel die in 1854 de eerste gloeilamp had gemaakt. En Joseph Swan die eerder in 1879 de gloeilamp had uitgevonden en gepatenteerd. Hoe dan ook, we zijn blij dat we vanaf dat moment met een druk op de knop het licht aan kunnen doen.

Edison
Edison, de uitvinder van de gloeilamp​
(Foto: Nathan Lazarnick)

Natuurlijk, licht!

Sterker nog, het is tegenwoordig zo vanzelfsprekend overal het licht aan te doen, dat we het niet eens meer doorhebben. Ook als het eigenlijk helemaal niet nodig is! Vaak is er namelijk voldoende natuurlijk licht om te kunnen zien wat je eet, met wie je praat en waar je telefoon en sleutels nu weer liggen. Kijk dus eerst eens of dat licht wel aan moet, voordat je de knop ook indrukt.

Goed voor het milieu - en je portemonnee!

Het licht uitdoen heeft twee voordelen: je bespaart energie, wat natuurlijk beter is voor het milieu, maar ook je portemonnee wordt er blij van. Verlichting is namelijk een van de grootste energievreters. En natuurlijk is er een verschil tussen de ouderwetse gloeilamp en de moderne, zuinige spaarlamp, maar kijk eens hoe veel lampen je in huis of op je werkt hebt. Bij elkaar opgeteld nog aardig wat!

De juiste lamp

Het is de moeite waard om oude gloeilampen en halogeenlampen te vervangen, ook als ze nog werken. Je bespaart met spaarlampen en ledverlichting namelijk tot 80% aan alektriciteit, en de productie van die lampen weegt niet op tegen de stroombesparing die ze opleveren.

Let natuurlijk wel op dat je de goede lamp koopt: zorg dat je de juiste fitting hebt, maar kies ook het juiste wattage (of aantal lumen). Het is natuurlijk zonde als je een te felle lamp koopt die meer energie nodig heeft. Bovendien maakt felle verlichting het vaak niet gezelliger.

Duurzame tips

Probeer zo veel mogelijk daglicht binnen te laten komen, zodat je minder lampen aan hoeft te doen.

Probeer zo veel mogelijk daglicht binnen te laten komen, zodat je minder lampen aan hoeft te doen.

Kies de juiste lamp: de fitting, maar ook het wattage (of aantal lumen), zodat je geen onnodig felle en meer energie vragende lampen gebruikt.


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.