Review: “Duurzaam zijn moet je durven”

Er zijn heel veel boeken te vinden over duurzaamheid, maar vaak blijft het hangen bij vage definities van wat duurzaam (zijn) is, barst het van de open deuren en wordt het verhaal weinig concreet. Is dit bij ‘Duurzaam zijn moet je durven’ van Hilda Feenstra anders?

Titel Duurzaam zijn moet je durven
Auteur Hilda Feenstra
Uitgever Booklight
Datum November 2016
Pagina’s 144
ISBN 9789491472985
Prijs €10,00 (paperback: €19,00) via Bol.com

Een duidelijk verhaal

Het boek is opgebouwd in drie delen: hoofd, hart en handen. Het eerste deel, durf te weten, probeert de wetenschappelijke kennis over wat duurzaamheid is helder te verwoorden, met succes. Feenstra weet op even eenvoudige als duidelijke manier uit te leggen waar we het over hebben en hoe we ervoor staan (en dat is best confronterend).

De tweede stap, durf te dromen, moedigt je aan na te denken over hoe jouw ideale wereld er uitziet. Waar sta jij als individu voor en wat wil je bereiken? Bij de laatste fase, durf te doen, kijkt de schrijfster naar wat je zelf kunt doen om de wereld duurzamer te maken. Het motto hier is eigenlijk vooral: sta op en ga aan de slag, begin gewoon!

Onderbuikgevoelens

Denk je veel na over duurzaamheid en valt het je op dat er om je heen veel te verbeteren valt, maar weet je niet hoe of voel je je slechts een druppel in de oceaan? In het boek wordt dit gevoel feilloos benoemd, maar daarbij geeft de auteur ook aan dat het geen zin heeft om dus maar stil te blijven zitten. Ergens moet een sneeuwvlokje gaan rollen, anders onstaat er nooit een sneeuwbal.

Ga dus gewoon aan de slag en probeer de wereld voor jezelf én voor de volgende generaties te verbereren. De belangrijke boodschap is dan ook: ook als je in eerste instantie misschien niet serieus genomen wordt, durf dan toch verder te gaan en je droom (stap 2) waar te maken. Een motiverende gedachte.

The natural step

Verwacht  geen concrete tips, do’s en dont’s; het boek draait vooral om bewustwording, en dat weet de auteur perfect voor elkaar te krijgen. De gedachte hierachter is overigens dat het boek gebaseerd is op het raamwerk van The Natural Step, en hier zie je ook veel van terug in het boek: gedeeld begrip, de fundamentele behoeften, de trechter-metafoor en de vier spelregels voor duurzaamheid:

  • Niet meer en sneller stoffen in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken;
  • Niet meer en sneller natuurvreemde stoffen in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken;
  • De natuur niet sneller afbreken dan de tijd die nodig is om te herstellen;
  • Geen dingen doen waardoor we mensen beperken in het vervullen van hun fundamentele behoeften.

Deze even simpele als ingewikkelde en confronterende spelregels maken duurzaamheid een concreet, tastbaar begrip waar je mee aan de slag wilt.

Genomineerd managementboek van het jaar

Het boek was genomineerd als managementboek van het jaar. Althans, het boek stond op de longlist, samen met nog 51 andere boeken. De shorlist heeft het niet gehaald, maar dat verbaast me niet. Het las voor mij niet als een managementboek, al wordt er wel gerefereerd aan ‘leiderschap’, het beste uit mensen halen en duurzaam samenwerken. Het focust mijns inziens echter meer op jouw eigen (onderbuik)gevoel en spoort je als individu aan om te durven veranderen (vanuit het hart), waar ik bij managementboeken eerder de associatie heb dat iets van bovenaf wordt opgelegd.

Duurzaam: een kwestie van durven

Zoals je kunt lezen, is het uiteindelijk een kwestie van durven. De auteur heeft een heldere visie op duurzaamheid, en ze weet goed en op een inspirerende manier aan te geven waarom het nodig is om duurzaam te durven zijn. Twijfel je over duurzaamheid, dan is dit boek een must read. Het laat je nadenken en spoort je aan om op je eigen, kleine schaal aan de slag te gaan. Veel succes daarmee!


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.