Nee, dit artikel wordt geen vieze praat. Maar wist je dat je meer dan een kwart van het water dat je per dag verbruikt door de wc spoelt? We gaan gemiddeld zes keer per dag naar het toilet, waarvan één of twee keer voor de grote boodschap. Dat komt neer op twintig miljoen toiletbezoeken per dag, in Nederland alleen al. 

En elke keer spoelen we liters weg, terwijl dat niet eens altijd nodig is. Maar daarmee verbruiken we wel ruim 33 liter en komt de wc na het douchen op de tweede plaats van waterverbruikers (bron: Vitens).

Daar kunnen we best wat aan doen, en daarom wijden we dit artikel aan het kleinste kamertje.

De wc toen en nu

In de middeleeuwen vingen de monniken in de kloosters hun urine op om het te verkopen. De ammonia daarin werd namelijk gebruikt door kleermakers en leerlooiers. 

In 1589 vond Sir John Harington de wc uit, inclusief stortbak met water. In 1857 kwam vervolgens het toiletpapier, al waren het toen jongen losse velletjes in een doosje. De rol onstond in 1890 dankzij The Scott Paper Company. Tot die tijd moest je creatief zijn: bladeren en takjes, schelpen, kokosnoten of textiel, maar ook sneeuw, pijlen, wol of hooi. 

Het heeft tot het eind van de 19e eeuw geduurd voordat het moderne toilet zijn intrede deed. Maar ook veel later, tot in de 20e eeuw, werd in Tilburg en omgeving door mensen nog in kruiken geplast. Die gingen vervolgens naar de wolfabrieken om de wol mee te behandelen. Inderdaad, vandaar dat Tilburg tijdens carnaval Kruikenstad heet, vol met Kruikenzeikers.  

Dagvermaak

Wist je dat mannen  meer tijd nemen voor het toiletbezoek? Vaak zo’n 4 tot 10 minuten, terwijl de vrouwen meestal na 3 minuten weer buiten staan. Dat betekent gemiddeld 50 minuten per week op het toilet zitten, 43 uur per jaar en 1 tot 3 jaar per leven. Niet slecht voor een ruimte van twee vierkante meter, toch?

En die kleine ruimte is op twee manieren te verduurzamen: wat we erin gooien, en wat we erdoor spoelen. Oftewel, het wc-papier en het water. En daar is echt winst te behalen!

Papier hier

toiletpapier

We verslinden wc-rollen, waarschijnlijk omdat we bang zijn dat we vieze handen krijgen. Tussen 1950 en 2000 is het papierverbruik wereldwijd 6 keer zo groot geworden, en tot 2010 is het nog een keer met wel 50% gestegen (Bron: 100%eco).

Een niet te verwaarlozen deel komt voor rekening van de wc-rol, met twee, drie of zelfs vier laagjes, lekker zacht en soms zelfs vochtig. Elk jaar zo’n 15 kilo per persoon!

Overweeg daarom eens om ecologisch toiletpapier te gebruiken. Je zult misschien denken dat het schuurt, pijn doet en er zo doorheen prikt, maar dat valt tegenwoordig hartstikke mee! Gewoon te koop in de supermarkt, en niet eens zo veel duurder. 

Overigens, moet het velletje van de voorkant of de achterkant afrollen? 68% heeft de voorkeur voor de eerste, terwijl 25% liever kiest voor de tweede optie. En de andere 7%? Tsjah, liever geen papier? 

  Nieuwe wc, is dat nou nodig?

  Nee, dat is vaak helemaal niet nodig! Natuurlijk, als je gaat verbouwen, let dan goed op de capaciteit van de toilet. Tegenwoordig hebben de meeste toiletten een bespaarknop, waarbij maar 3 of 4 liter water wordt gebruikt. Dat is voor de meeste toiletbezoeken meer dan genoeg!

  Met wat kleine aanpassingen en bewust gebruik van de knoppen en hendels van de wc is echter al veel winst te behalen. Kijk daarvoor ook bij de bespaartips hieronder. 

  Duurzame tips

  Oké, er is dus voldoende reden om ook de kleinste kamer aan een duurzame blik te onderwerpen. Maar wat zijn nou de makkelijke maar effectieve tips? 

  Heb je een spaarknop? Gebruik hem, ook voor de grote boodschap. Dat gaat meestal best goed.

  Nee, het heeft geen lieve puppy’s, fijne geurtjes of andere doorgaans nutteloze toevoegingen, maar het is wel goed voor het milieu!

  Plasje gepleegd? Vraag je dan af of je het gelijk weg moet spoelen, of dat je best nog een ronde kunt wachten. Met de klep dicht zie en ruik je er vaak niets van.

  We gebruiken per persoon jaarlijks zo’n 15 kilo wc-papier. Als we allemaal één velletje minder gebruiken per dag, scheelt dat op jaarbasis 16,6 miljoen velletjes. Dat klinkt al een stuk indrukwekkender hè! 

  …en dan niet met water. Heb je een oude toilet met een stortbak zonder spaarknop? Leg daar dan gevulde fles water (of twee) in. Daarmee bespaar je elke keer zo anderhalf tot twee liter per spoelbeurt, en dat is op jaarbasis al snel meer dan 2.500 liter!

  Luchtverfrissers zijn slecht voor het milieu, en je houdt jezelf voor de gek. De wc wordt er niet schoner van, maar je verdringt alleen de vieze geurtjes (tijdelijk). Zet liever even een raampje open, of maak de toilet een keer extra schoon (zonder chloor!). 

  Zo verklein je het spoelvolume kleiner en verbruik je minder water . En ja, daarvoor moet je wel even de spoelbak induiken.

  Zie je continu een (klein) stroompje water je toilet inlopen en hoor je de spoelbak regelmatig opnieuw vullen, dan lekt waarschijnlijk je bodemklep. En het lijkt niet spannend, maar het water stroomt dan wel 24/7 door! Zonde, toch?

  Waarom je toilet doorspoelen met schoon leidingwater, als je ook het water uit de natuur kunt gebruiken? Je kunt het regenwater dat bijvoorbeeld op het dak valt opvangen en het opvangreservoir aansluiten op je toilet.

  Eerlijk is eerlijk, deze tip vergt wat meer aanpassingen en het rendement is relatief laag, maar het is goed om te onthouden als je gaat verbouwen. Bovendien is een apart leidingsysteem verplicht. 

  Zeker als jouw douche wat verder van de cv-ketel af staat, kan het best dat de eerste liters water te koud zijn om onder te staan (al is dat best gezond!). Maar het is zonde als het wegstroomt, dus pak een emmer en gebruik het koude water om de toilet door te spoelen!


  Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.