Guerrilla gardening: een mooie manier om jouw straat of beurt wat op te fleuren, en het is nog goed voor mens en milieu ook! Maar hoe pak je dat aan? 

Met deze tien DIY-tips heb je binnen no time een groene(re) buurt!

Tip 1: doe het in het geheim - of juist niet

Officieel ben je openbaar terrein aan het bewerken, en de vraag is of dit mag. Daarom kan het verstandig zijn om ’s avonds in het (schemer)donker of ’s ochtends in alle vroegte je slag te slaan, al dan niet gecamoufleerd en voorzien van bivakmuts. 

En het heet ook niet voor niets guerrilla gardening natuurlijk. Kijk wel uit dat mensen je niet als inbreker met schep zien en de politie bellen… 

En aan de andere kant, wie wil er nu dat dat plantsoen of braakliggende stuk terrein vol afval ligt? Groen vindt iedereen toch leuker, en je helpt de gemeente er nog mee ook! Als je vol in the picture staat, motiveer je bovendien andere mensen om óók mee te doen. Nog gezellig ook!

Tekst gaat verder onder de video

Tip 2: vind een geschikte plek...

Bereid je goed voor, zodat je snel aan de slag kunt en ook snel weer klaar bent. Bekijk van tevoren goed:

 • Waar je gaat tuinieren: hoe veel ruimte heb je, wat voor grond is het, hoe veel zonlicht komt er, lopen er veel mensen (of honden) doorheen, enzovoorts. 
 • Of er naast ‘openbare grond’ nog meer plekken zijn; misschien heeft een van je buren wel een tuintje waar je aan de slag kunt. 
 • Of het de moeite waard is: hoe lang ligt jouw potentiële tuin er al zo bij, en gaat de gemeente niet toevallig zelf aan de slag met de grond? 
 • Welke vluchtroutes er zijn, mocht het nodig zijn. 

Tip 3: ...of maak er een

Kun je geen geschikte plek vinden? Dan maak je er toch zelf een? Kijk eens rond op ooghoogte, of nog hoger. Vaak kun je bijvoorbeeld bloembakken aan een railing hangen, een klimplant tegen een saaie, kale muur plaatsen of zaadjes over een hek heengooien, zodat een onbereikbaar terrein toch wat kleurrijker wordt. 

Kortom, ben creatief!

  Tip 4: kies de juiste zaden en bollen

  Het is belangrijk goede planten en bloemen te planten of zaaien. Bij de vorige tip gaven we al aan goed te kijken met wat voor grond je te maken hebt, hoeveel ruimte er is en hoeveel zonlicht (en water) er komt. 

  Op basis daarvan kun je de juiste planten of bloemen kiezen. Wil je daar echt goed advies bij hebben, spreek dan gewoon een medewerker van het tuincentrum aan. 

  Voor moeilijk bereikbare plekken (bijvoorbeeld achter een hek of langs een drukke weg) kun je goed zaadbommen gebruiken. In dit  artikel schreef ik er al meer over, maar je kunt ze zelf maken of eenvoudig bestellen

  Houd er trouwens wel rekening mee dat je geen ‘onbekende’ plantensoorten gebruikt die eigenlijk niet in het ecosysteem passen. Dat kan namelijk schadelijk zijn voor andere planten en dieren. Kies dus veilig. 

  Tip 5: houd het goedkoop

  Het is net als een cadeautje op een bruiloft of verjaardag: het gaat om het gebaar. Je hoeft geen dure planten of bloemen te gebruiken. Koop dus gewoon een ‘zak’ met bollen die vlinders of bijen aantrekken, gebruik moestuintjes van de Albert Heijn of gebruik stekjes uit je eigen tuin of die van de buren. 

  Je kunt ook nog bij het lokale tuincentrum vragen of ze planten ‘over’ hebben. 

  Tip 6: schakel kinderen in

  Kinderen zijn ideaal. Oké, misschien niet als je rust op het terras wat wilt drinken, als je uit wilt slapen of achterin de auto op weg naar de camping, maar wel voor guerrilla gardening.

  Ze zijn snel, klein en behendig, en kunnen dus binnen no time een stuk grond ontdoen van alle rommel en voorzien van zaadjes of bloembollen in de grond. 

  Tip 7: neem het juiste gereedschap mee

  Als je alles hebt voorbereid, is het tijd voor actie! Zorg in ieder geval voor de volgende spullen:

  • Kleding die vies mag worden en waarin je onherkenbaar bent, en schoenen waarop je hard kunt rennen als dat nodig is;
  • Een vluchtvoertuig. In de stad is een fiets eigenlijk het handigst (en het meest duurzaam);
  • Een schep, wat aarde, water en natuurlijk de planten, bollen of zaden, en;
  • Een vuilniszak of tas om je spullen en het afval dat je tegenkomt in te doen.

  Tip 8: kom geregeld terug

  Guerrilla gardens zijn een gewild object voor vandalen, honden en de plantsoenendienst van de gemeente. Daarom is het goed om het vooral goedkoop te houden (zie ook tip 5), maar het betekent ook dat je een oogje in het zeil moet houden. 

  Bovendien moeten planten verzorgd worden, net als huisdieren en kinderen. Sterker nog, planten hebben zelfs gevoel (volgens de fruitariërs dan). Kom daarom geregeld terug om te kijken of je planten en bloemen wat extra liefde, zorg, voeding of water nodig hebben. 

  Tip 9: houd je aan de regels

  Natuurlijk, het is een guerrilla-actie, dus een beetje burgerlijke ongehoorzaamheid mag best! Maar houd je wel aan de regels: sloop niets wat niet van jou is, haal geen eigendommen van een ander weg en hinder niemand door bijvoorbeeld giftige planten of groen met stekels te planten. 

  Je gaat uiteindelijk aan het werk op grond van een ander (de gemeente bijvoorbeeld), en dat moet je dus met beleid doen. Het best kun je de volgende richtlijn gebruiken: help iedereen en hinder niemand

  Tip 10: spread the word!

  Niets is leuker dan andere mensen laten zien wat voor kunstwerk je hebt gemaakt en ze te motiveren ook mee te doen. Maak foto’s, deel ze (bijvoorbeeld op deze pagina), plaats een bordje bij je tuintje en houd het in de gaten om te zien wat voor moois er gaat bloeien!

  Bekijk hieronder ook het inspirerende verhaal van Ron Finley, guerilla gardener in Los Angelos. 


  1 reactie

  Guerilla gardening: vergroen ook je straat of buurt - voor straks · 19 april 2018 op 21:27

  […] Klik hier voor tien DIY-guerrilla gardening tips! […]

  Geef een reactie

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.