Groen is goed voor je en de lijst met voordelen is bijna eindeloos: je krijgt er energie van, gaat je beter voelen en presteert beter. Bovendien werkt het tegen stress, is het goed voor de ontwikkeling van kinderen en stimuleert het sociaal contact (Bron: Wageningen Universiteit).

Toch is het in de stad soms moeilijk is om groen in de buurt te vinden, maar daar kun je wat aan doen! En of je nu groene vingers hebt of niet, ook jij kunt je steentje bijdragen! Bijvoorbeeld door een steentje (of tegel) weg te halen of door een groene guerrilla te worden.

Doe dus ook mee aan het duurzame doel en vergroen je straat of buurt!

Geveltuintjes

Zelf woon ik in een straat met nauwelijks (lees: bijna zonder) groen . En zo zijn er veel straten die vol liggen met asfalt of tegels, of het nu voor verkeer, parkeerplaatsen of voetgangers is. Zonde en niet nodig, want alle kleine beetjes helpen!

mijn straat
Mijn niet al te groene straat...

Zo is er in veel gemeenten de mogelijkheid om geveltuintjes te maken: je haalt een rij tegels uit de stoep en plaatst er groen voor terug. Het ziet er leuk uit, maakt de wereld weer wat groener, helpt bij de afvoer van regenwater en koelt de straat op warme dagen. 

Kijk voordat je aan de slag gaat met het verbouwen van de publieke ruimte wel even of dat mag. In veel gemeentes is het bijvoorbeeld aan regels gebonden (meer informatie voor bijvoorbeeld TilburgAmsterdamRotterdamUtrecht en Arnhem). In Tilburg mag het helaas niet zomaar, dus ik moet nog even wachten. Gelukkig is er een alternatief!

Guerrilla gardening: 21 en 22 april

Guerrilla Gardeners

Is een geveltuin voor jou geen optie, dan kun je altijd nog als guerrilla gardener aan de slag. Guerrilla gardening is gericht op het vergroenen van stedelijke omgevingen met behulp van korte acties om tuintjes aan te leggen. Daarvoor kun je stukken braakliggende grond gebruiken, maar ook verwaarloosde plantsoenen of tuinen van buren. 

Dat kun je natuurlijk ’s nachts doen omdat je denkt dat het illegaal is, maar zolang je niets sloopt is er waarschijnlijk weinig aan de hand. De meeste mensen zullen het zelfs leuk vinden als je hun omgeving vergroent!

Er is zelfs een website, waar je je aan kunt melden, en dit weekend (21 en 22 april) is het toevallig weer Guerrilla Gardeners Weekend. Aanmelden kan op de website, en hier kun je ook in contact komen met andere mensen in jouw omgeving die als guerrilla aan de slag willen.

Maar waarmee vergroen je de buurt?

De vraag is welke bloemen en planten je hiervoor kunt gebruiken, maar eigenlijk maakt dit niet uit. Het is natuurlijk leuk om zaadbommen te gebruiken (koop ze kant-en-klaar, of ga zelf aan de slag). Je kunt ook gewoon een bezoek brengen aan het tuincentrum voor wat mooie bloemen, planten, zaadjes of bollen! 

Wil je het echt multifuntioneel maken, dan kun je er zelfs kruiden of eetbaar groen in plaatsen. Of denk eens aan je Albert Heijn-moestuintjes!

Veel plezier en groene (of bruine) vingers gewenst!

Moestuintjes

1 reactie

DIY: 10 guerrilla gardening tips - voor straks · 19 april 2018 op 21:25

[…] Klik hier voor het artikel dat ik eerder schreef over guerrilla gardening […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.