Plastic rietjes zijn niet meer weg te denken uit de beker en het leven van kinderen (en hun ouders die cocktails uit een rietje drinken). Toch is dat kleine stukje plastic erg schadelijk voor het milieu. 

Daarom willen steeds meer regeringen een verbod op rietjes. En dat is eigenlijk wel prima, want er zijn voldoende alternatieven!

Plastikstroh verboten!

Op 18 april maakte de Britse regering bekend plastic rietjes te willen verbieden (bron: NOS), en ze is niet de enige: in bijvoorbeeld CaliforniëSeattle (zie onderstaand filmpje), India en Costa Rica zijn plannen om plastic rietjes (en ander wegwerpplastic) te verbieden. En ook in de Europese Unie gaan geluiden op om plastic rietjes te verbieden.

Overigens is er ook in Nederland discussie over. Op de website van NPO Radio 1 vind je een interessant debat hierover. Daarnaast zijn er publieke initiatieven, zoals de Last Plastic Straw-beweging in de VS die plastic rietjes wil uitbannen. Het zijn dus niet alleen overheden die zich hier mee bezig houden.

Rietjes: kleine grote boosdoener

En misschien denk je dat het wel erg ver gaat om rietjes te verbieden: ze zijn hartstikke klein, dus hoe schadelijk zijn ze nou echt vergeleken met andere plastic verpakkingen? Nou, zo schadelijk:

De impact is dus groter dan je misschien denkt: elke dag worden wereldwijd 1 miljard rietjes gebruikt. Dat zijn er 365.000.000.000 per jaar! Nederlandse cijfers zijn er niet, maar er zijn schattingen dat er jaarlijks 3.000.000.000 (drie miljard) rietjes worden gebruikt (bron: Straw by Straw).

Die miljarden rietjes worden gemaakt van plastic, en daarvoor is veel aardolie nodig. Een kleine berekening: voor 10.000 kilo rietjes is 2.000 kilo ruwe olie nodig en komt 2.000 kilo CO2 vrij. 

Natuurlijk, in de totale hoeveelheid plastic afval die rondzwerft (in bijvoorbeeld oceanen) vormen rietjes een bescheiden aandeel. Maar juist omdat ze zo klein en licht zijn, eindigen rietjes vaak op straat en komen ze dus relatief snel in de natuur terecht. 

Plastic rietjes staan zelfs in de top-10 meest overbodige plastic voorwerpen in ons leven, net als bijvoorbeeld koffiedekseltjes en vershoudfolie (bron: Natuur & Milieu). 

Oh, en rietjes blijken niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je huid. De beweging zorgt er namelijk voor dat je rimpels krijgt, aldus Grazia. Het is maar dat je het weet, dames (en heren). 

Geen rietjes, maar wat dan wel?

Maar waar moet je dan wel uit drinken als je geen rietjes meer wilt (of mag) gebruiken? Geen zorgen, er zijn hele leuke, mooie en duurzame alternatieven. 

1. Rietjes van ander materiaal

Een milieuvriendelijker alternief voor het plastic rietje is een papieren rietje (gewoon te koop bij bol.com). Verder zijn er rietjes van siliconenglasrvsriet en staal te koop. Voor ieder wat wils dus. 

2. Rietjes om op te eten

Geen plastic rietje, maar een eetbaar rietje. Dat is het idee achter Lolistraween kickstartproject. Leuk en lekker dus!

3. Gewoon uit een glas...

Tsjah, wat moet ik hier verder over zeggen? 

4. En de pakjes met rietjes dan?

En drinkt jouw kind uit pakjes waar een plastic rietje in een plastic verpakking aan zit vastgeplakt? Overweeg dan een drinkbeker (met of zonder ‘vast rietje’) en koop een groot pak drinken. Scheelt flink in de kosten, in het verpakkingsmateriaal (afval dus) én in de rietjes. Win-win!


Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.