5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

glas water hitte

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? Hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

Kortom: waarom zou je overstappen op (meer) kraanwater? Daarvoor zijn 5 redenen: het is gezond, milieuvriendelijk, goedkoop, schoon en lekker. 

Reden 1: het is gezond

Op de eerste plaats is water gezond. We bestaan voor meer dan 50% uit water, en die vochtbalans moeten we op peil houden. Met anderhalve liter water per dag. Zo houden we onze gewrichten bijvoorbeeld soepel, en kunnen we onze lichaamstemperatuur reguleren. Maar water doet meer: het zorgt dat je voedingsstoffen op kunt nemen, voert afvalstoffen af en verlaagt je bloeddruk.

Bovendien bevat (kraan)water geen suiker, kleur- of smaakstoffen en dus ook geen calorieën. Aan de andere kant zitten er wel mineralen in die we nodig hebben. Tot slot verbetert het je huid en productiviteit.

Er is geen enkele andere drank die aan al deze voordelen ook heeft. Niet voor niets staan water, thee en koffie als enige dranken in de Schijf van Vijf. Win-win-win-win-…, zou ik zeggen.

Reden 2: het is milieuvriendelijk

Een tweede voordeel, zeker voor een duurzame ondernemer, is de milieu-impact. De CO2-impact van water uit flessen is 400 keer groter dan van kraanwater. Zelfs als je bedenkt dat flessen worden gerecycled. Want ook dan heb je nog verlies van plastic, en glazen flessen omsmelten kost ook veel energie. Uiteindelijk is voor één fles bronwater 0,25 liter olie en 3 liter water nodig

Daar komt nog bij dat flessen water met een vrachtwagen vervoerd worden, soms wel honderden kilometers vanuit Spa, Chaudfontaine, Sourcy of zelfs het Italiaanse San Pellegrino. En je water? Tsjah, uit de leiding naar een lokale bron.

Reden 3: het is goedkoop

Water uit een fles is per definitie honderden keren duurder dan kraanwater, ook als het goedkoopste huismerk uit het schap vist. Zo kost een literfles water al snel zo’n 0,70 euro, net zo veel als 1000(!) liter kraanwater. Tel uit je winst! Wie heeft er gezegd dat duurzaamheid duur(der) is

Wil je trouwens weten hoeveel geld én plastic je bespaart met kraanwater? Het waterkompas rekent dat voor je uit. Bedenk daarbij: het kraanwater in Nederland is goedkoper dan in België, dus Hollanders besparen nóg meer. En daar zijn wij toch gevoelig voor…

Reden 4: het is schoon

Het leidingwater in Nederland is vrij van chloor en fluor, als een van de weinige landen ter wereld. Die vieze geur of smaak die je op vakanties nog wel eens tegenkomt, tref je hier niet aan!

Sowieso is ons kraanwater heel schoon. Het moet bijvoorbeeld aan meer en strengere veiligheidseisen voldoen dan water uit een flesje. Wist je bijvoorbeeld dat kraanwater aan 57 kwaliteitseisen moet voldoen, en bronwater aan ‘slechts’ 17?

Zo weet je zeker dat er geen zware metalen of ziekmakende bacteriën in zitten, net als in flessenwater overigens. Daarom hoef je het thuis ook niet nog eens te filteren (in tegenstelling tot wat sommige reclames je proberen te vertellen).

Reden 5: het is lekker

Smaken verschillen, maar het Nederlandse kraanwater heeft doorgaans helemaal geen smaak. Daar kunnen we het dus snel over eens zijn. Denk jij dat water uit een flesje beter smaakt? Dan komt dat óf door een sterke marketingmachine in Spa of Chaudfontaine, óf je bijzonder sterke smaakpapillen hebt.

Wist je trouwens kraanwater in Nederland uit 200 verschillende bronnen komt, en dat een echte watersommelier die verschillen kan proeven? 

5 tips voor ondernemers met een kraan

Kortom, er is reden genoeg om de waterkraan open te draaien. Maar even praktisch: hoe zorg je ervoor dat je als gezonde, duurzame ondernemer voldoende (kraan)water drinkt gedurende de dag?

Het Voedingscentrum adviseert namelijk anderhalf tot twee liter water per dag te drinken. Overigens mag je daarbij ook koffie, thee en soep meerekenen. Maar toch, het zijn zo’n 8 glazen van 250 milliliter. Deze 5 tips helpen je op weg naar een duurzame (kraan)waterverslaving:

Tip 1: spreid je glazen

Het eerste advies is om niet alleen je winkansen in het casino te spreiden, maar ook je glazen water. Het grootste gedeelte van het water drink je overdag, als je aan het werk bent. Maar als je de ochtend begint met twee stevige glazen en je drinkt er ’s avonds ook nog twee, dan ben je al op de helft. 

Kies ook logische momenten, bijvoorbeeld als je ook gaat eten. Het kost ruim twee maanden om een nieuwe gewoonte aan te leren. Door aan te haken op momenten dat je toch naar de koelkast of keuken loopt (bijvoorbeeld rond de lunch), maak je het jezelf wat makkelijk.

Tip 2: zet je water in het zicht

Zet je water binnen handbereik en in het zicht – bijvoorbeeld naast je laptop of telefoon. Zo word je er sneller aan herinnerd dat je water moet drinken en hoef je alleen je arm nog in beweging te brengen. Voor een zak chips of cola moeten we vaak meer moeite doen!

Tsjah, en een lege fles moet je natuurlijk wel vullen als je naar het toilet gaat. Eén voordeel: als je veel water drinkt, moet je ook regelmatig naar het toilet. Dat is ook nog eens goed voor je stappenteller!

Tip 3: gebruik een timer of reminder

Ons geheugen holt achteruit, omdat we tegenwoordig niets meer hoeven te onthouden. Daar hebben we digitale agenda’s, to do-lijstjes, WhatsApp en e-mail voor. Het nadeel is dat we ook vergeten om voldoende water te drinken. Vaak gaan we pas drinken als we dorst krijgen, en dan is het eigenlijk al te laat. Dorst is namelijk het eerste uitdrogingsverschijnsel. 

Gelukkig zijn er allerlei app die jou helpen herinneren om op tijd voldoende water te drinken. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze 4 water drink-apps, of ga meteen naar de Hydro Coach, de Drink Water Reminder N Tracker (iOS), Herinnering voor water drinken, (Android), of de Water Time Tracker & Drink Reminder (Android). 

Nee, echt originele namen zijn het niet…

Tip 4: ga voor een duurzame beker (mét logo)

Altijd maar je pet-flesje water vullen met nieuw water ziet er ook niet uit. Bovendien krijg je dan gedoe met bacteriën, omdat je die flesjes niet goed kunt schoonmaken. Gelukkig zijn er tegenwoordig legio opties voor duurzame bekers en mokken, met of zonder je eigen logo. 

Je hebt natuurlijk de welbekende Dopper, maar er is meer. ‘Voor de wereld van morgen’ heeft zes duurzame waterflessen voor je op een rijtje gezet, en op ecomondo vind je er nog meer. Je ziet, de keuze is reuze!

Tip 5: kraanwatermoe? Geef het een twist!

Kraanwater is dus niet alleen goedkoop en milieuvriendelijk, maar ons water hoort ook bij het lekkerste en gezondste water ter wereld. Dat kan zo zijn, maar het blijft maar water, en ook dat komt op een gegeven moment niet alleen je blaas uit, maar ook je neus. Bovendien is het best saai (en dat is voorzichtig uitgedrukt). 

Gelukkig zijn er nog allerlei variaties mee te bedenken. Thee of koffie bijvoorbeeld, maar ook ‘water met een smaakje’ doet het goed. Wat dacht je van een kaneelstokje, fruitsap, verse munt (uit eigen tuin), een schijfje citroen of komkommer, koriander (gatver!) of zelfs chilipeper voor wat pit.

Je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos!

Proost op het kraanwater!

Kortom, kraanwater is goed voor jou , jouw portemonnee én het milieu. Wat wil je nog meer als duurzame ondernemer? Proost op het kraanwater!

Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?

Gratis gids

Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!

Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.