6 redenen om géén Fairphone te kopen – en het toch te doen

Is je telefoon aan vervanging toe? Overweeg dan geen Fairphone, maar koop hem toch gewoon! Er zijn namelijk zes redenen om niet voor de Fairphone te kiezen en het wel te doen. Klinkt onlogisch? Is het niet!

Reden 1: het is duur voor wat je krijgt

Een Fairphone (‘de meest duurzame smartphone ter wereld‘) is prijzig, in ieder geval in vergelijking met andere telefoons. Zoek je iets met dezelfde specificaties (zie ook mijn volgende punt), dan kun je voor minder dan de helft bij een ander merk terecht. Het is dus duur voor wat je krijgt.

Maar het gaat bij Fairphone niet om wat jíj krijgt, maar om wat het milieu en de mensen die jouw telefoon bij elkaar graven en schroeven krijgen. Gezonde werkomstandigheden en een fatsoenlijk loon namelijk. De Fairphone is dus niet te duur, de andere telefoons zijn te goedkoop.

Reden 2: het is de telefoon van 5 jaar geleden

Tweede reden om de Fairphone links te laten liggen, is dat je de techniek van 5 jaar geleden koopt. Ik heb er niet heel veel verstand van, maar gerenommeerde websites zeggen dat de hardware wel erg gemiddeld is. Je loopt dus niet vooraan als het om snelheid en snufjes gaat.

Nou geef ik weinig om de nieuwste snufjes en onthaasten is het nieuwe stressen. Maar echt: wat moet je met een afrond scherm of 8 camera’s? Als ik kan bellen, berichten kan sturen, foto’s kan maken en een e-book kan lezen dan is het genoeg. En dat kan hij prima.

Reden 3: hij ziet er niet erg sexy uit

Kijk nog eens naar de foto van de Fairphone: vierkant, zwart, met randen. Nogal gewoontjes. Best saai eigenlijk hè? Of positiever geframed: heerlijk tijdloos! Geen enkele reden dus om snel weer iets nieuws te kopen. 

Maar je gaat er dus ook niet mee lopen shinen op het terras, op kantoor of in de klas. Je laat hem het liefst zo minder mogelijk zien, want je voelt je dan toch degene die rondloopt in de tijdloze trui die je oma (met liefde!) voor je heeft gebreid.

Best gewoontjes, niet?

Reden 4: je durft hem niet te gebruiken

Bijkomend voordeel van hem niet durven showen is dat je ook minder mee doet. Ik heb er dus geen LinkedIn op staan, geen app met de live-opbrengsten van de zonnepanelen , geen werkmail en geen onzinnige spelletjes waarbij je boerderijen, pretparken of steden bouwt. 

De Fairphone bezorgt mij dus eigenlijk een digital detox. Heerlijk! Bovendien: ik doe al ruim 60 uur met één keer opladen. Nu jij weer!

Sowieso ben je waarschijnlijk geneigd de Fairphone langer te houden, omdat hij zo duur is voor wat je ervoor krijgt. Je kunt je geld maar één keer uitgeven (dat leerden mijn ouders mij althans), en als dat dan aan iets duurs is, dan ben je er zuinig op ook!

Reden 5: het is een tweedehandsje

Daar komt nog bij dat je eigenlijk een tweedehandsje – of in telefoonjargon een refurbisched phone – koopt. Het materiaal bestaat namelijk voor 40% uit gerecycled plastic. 

Aan de andere kant zie je daar niks van. Het is een zwarte telefoon. En of dat zwarte nu van nieuw of hergebruikt plastic komt, maakt dat echt uit? 

Reden 6: je hebt geen reden om volgend jaar een nieuwe te kopen

Bij telefoons (en andere elektronica) is het natuurlijk stoer om elk jaar met het nieuwste model te pochen, dat net iets sneller, groter, strakker en hipper is. En duurder, trouwens. 

Bij de Fairphone niet. Je krijgt namelijk een schroevendraaier om onderdelen te demonteren en vervangen. Wil je dus elk jaar het nieuwste van het nieuwste, koop dan géén Fairphone. Sowieso komt er niet elk jaar een nieuw model uit, dus je kúnt bij Fairphone niet eens meegaan in de wegwerpmaatschappij.

Fairphone
Een telefoon voor de doe-het-zelver

Conclusie: waarom je (g)een Fairphone moet kopen

Er zijn dus redenen genoeg om géén Fairphone te kopen – en het toch te doen, net als ik. Twijfel je nog? Kijk dan bij welke van deze twee groepen jij jezelf herkent:

  • Ik wil het nieuwste van het nieuwste, desnoods ten koste van mens, natuur en milieu. Ik zet mijn frappuccino graag achtvoudig in beeld en ben verslaafd aan mijn scherm. Ja? Koop dan geen Fairphone!
  • Ik wil een telefoon die werkt en waar bij de productie rekening is gehouden met mens, natuur en milieu. Fatsoenlijke foto’s en appen is voor mij genoeg. Oh en ik heb meer oog voor mijn omgeving dan mijn telefoon. Herkenbaar? Koop die Fairphone!

Tot zover mijn vrijblijvende consumentenadvies. Voor de duidelijkheid: ik word hier niet voor betaald door Fairphone. Sterker nog, ik heb ze net goed (besteed) geld betaald, door een telefoon te kopen. Maar wel een eerlijke telefoon, en dat voelt best goed. 

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

glas water hitte
5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? En hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

vegan burger
De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

zwerfafval
Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

2 reacties

  1. de beste recensie die ik over de fairphone heb gelezen! heeft me weer aan het twijfelen gebracht over mn volgende telefoon.

    1. Bedankt voor je positieve woorden, Daniel! Als je meer informatie of ervaringen van me wilt horen, laat maar weten. Overigens begreep ik dat er een nieuw model Fairphone komt dit jaar, dat is misschien de moeite van het wachten waard :-).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Succesvol duurzaam ondernemen?

Ontvang de gratis gids en werk in 5 stappen aan een blijvende duurzame(re) onderneming: goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Gids

Ook goed beter ondernemen?

Ontvang elke week een gratis duurzame tip en uitdaging en maak ook werk van goed beter ondernemen.

Goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!