Is je telefoon aan vervanging toe? Overweeg dan geen Fairphone, maar koop hem toch gewoon! Er zijn namelijk zes redenen om niet voor de Fairphone te kiezen en het wel te doen. Klinkt onlogisch? Is het niet!
Reden 1: het is duur voor wat je krijgt
Een Fairphone (‘de meest duurzame smartphone ter wereld‘) is prijzig, in ieder geval in vergelijking met andere telefoons. Zoek je iets met dezelfde specificaties (zie ook mijn volgende punt), dan kun je voor minder dan de helft bij een ander merk terecht. Het is dus duur voor wat je krijgt.
Maar het gaat bij Fairphone niet om wat jíj krijgt, maar om wat het milieu en de mensen die jouw telefoon bij elkaar graven en schroeven krijgen. Gezonde werkomstandigheden en een fatsoenlijk loon namelijk. De Fairphone is dus niet te duur, de andere telefoons zijn te goedkoop.
Reden 2: het is de telefoon van 5 jaar geleden
Tweede reden om de Fairphone links te laten liggen, is dat je de techniek van 5 jaar geleden koopt. Ik heb er niet heel veel verstand van, maar gerenommeerde websites zeggen dat de hardware wel erg gemiddeld is. Je loopt dus niet vooraan als het om snelheid en snufjes gaat.
Nou geef ik weinig om de nieuwste snufjes en onthaasten is het nieuwe stressen. Maar echt: wat moet je met een afrond scherm of 8 camera’s? Als ik kan bellen, berichten kan sturen, foto’s kan maken en een e-book kan lezen dan is het genoeg. En dat kan hij prima.
Reden 3: hij ziet er niet erg sexy uit
Kijk nog eens naar de foto van de Fairphone: vierkant, zwart, met randen. Nogal gewoontjes. Best saai eigenlijk hè? Of positiever geframed: heerlijk tijdloos! Geen enkele reden dus om snel weer iets nieuws te kopen.
Maar je gaat er dus ook niet mee lopen shinen op het terras, op kantoor of in de klas. Je laat hem het liefst zo minder mogelijk zien, want je voelt je dan toch degene die rondloopt in de tijdloze trui die je oma (met liefde!) voor je heeft gebreid.
Reden 4: je durft hem niet te gebruiken
Bijkomend voordeel van hem niet durven showen is dat je ook minder mee doet. Ik heb er dus geen LinkedIn op staan, geen app met de live-opbrengsten van de zonnepanelen , geen werkmail en geen onzinnige spelletjes waarbij je boerderijen, pretparken of steden bouwt.
De Fairphone bezorgt mij dus eigenlijk een digital detox. Heerlijk! Bovendien: ik doe al ruim 60 uur met één keer opladen. Nu jij weer!
Sowieso ben je waarschijnlijk geneigd de Fairphone langer te houden, omdat hij zo duur is voor wat je ervoor krijgt. Je kunt je geld maar één keer uitgeven (dat leerden mijn ouders mij althans), en als dat dan aan iets duurs is, dan ben je er zuinig op ook!
Reden 5: het is een tweedehandsje
Daar komt nog bij dat je eigenlijk een tweedehandsje – of in telefoonjargon een refurbisched phone – koopt. Het materiaal bestaat namelijk voor 40% uit gerecycled plastic.
Aan de andere kant zie je daar niks van. Het is een zwarte telefoon. En of dat zwarte nu van nieuw of hergebruikt plastic komt, maakt dat echt uit?
Reden 6: je hebt geen reden om volgend jaar een nieuwe te kopen
Bij telefoons (en andere elektronica) is het natuurlijk stoer om elk jaar met het nieuwste model te pochen, dat net iets sneller, groter, strakker en hipper is. En duurder, trouwens.
Bij de Fairphone niet. Je krijgt namelijk een schroevendraaier om onderdelen te demonteren en vervangen. Wil je dus elk jaar het nieuwste van het nieuwste, koop dan géén Fairphone. Sowieso komt er niet elk jaar een nieuw model uit, dus je kúnt bij Fairphone niet eens meegaan in de wegwerpmaatschappij.
Conclusie: waarom je (g)een Fairphone moet kopen
Er zijn dus redenen genoeg om géén Fairphone te kopen – en het toch te doen, net als ik. Twijfel je nog? Kijk dan bij welke van deze twee groepen jij jezelf herkent:
- Ik wil het nieuwste van het nieuwste, desnoods ten koste van mens, natuur en milieu. Ik zet mijn frappuccino graag achtvoudig in beeld en ben verslaafd aan mijn scherm. Ja? Koop dan geen Fairphone!
- Ik wil een telefoon die werkt en waar bij de productie rekening is gehouden met mens, natuur en milieu. Fatsoenlijke foto’s en appen is voor mij genoeg. Oh en ik heb meer oog voor mijn omgeving dan mijn telefoon. Herkenbaar? Koop die Fairphone!
Tot zover mijn vrijblijvende consumentenadvies. Voor de duidelijkheid: ik word hier niet voor betaald door Fairphone. Sterker nog, ik heb ze net goed (besteed) geld betaald, door een telefoon te kopen. Maar wel een eerlijke telefoon, en dat voelt best goed.
Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?
Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!
Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.
de beste recensie die ik over de fairphone heb gelezen! heeft me weer aan het twijfelen gebracht over mn volgende telefoon.
Bedankt voor je positieve woorden, Daniel! Als je meer informatie of ervaringen van me wilt horen, laat maar weten. Overigens begreep ik dat er een nieuw model Fairphone komt dit jaar, dat is misschien de moeite van het wachten waard :-).
Wil je hiermee zeggen dat dit jaar nog een Fairphone 5 uitkomt? Zo ja, dan koop ik hem!
Hank.
Nee, er is niet zo lang geleden de Fairphone 4 geïntroduceerd. Het beleid van Fairphone is om niet elk jaar een nieuw model op de markt te brengen, om zo ook de ‘wegwerpcultuur’ te bestrijden.