6 redenen om géén Fairphone te kopen – en het toch te doen

Is je telefoon aan vervanging toe? Overweeg dan geen Fairphone, maar koop hem toch gewoon! Er zijn namelijk zes redenen om niet voor de Fairphone te kiezen en het wel te doen. Klinkt onlogisch? Is het niet!

Reden 1: het is duur voor wat je krijgt

Een Fairphone (‘de meest duurzame smartphone ter wereld‘) is prijzig, in ieder geval in vergelijking met andere telefoons. Zoek je iets met dezelfde specificaties (zie ook mijn volgende punt), dan kun je voor minder dan de helft bij een ander merk terecht. Het is dus duur voor wat je krijgt.

Maar het gaat bij Fairphone niet om wat jíj krijgt, maar om wat het milieu en de mensen die jouw telefoon bij elkaar graven en schroeven krijgen. Gezonde werkomstandigheden en een fatsoenlijk loon namelijk. De Fairphone is dus niet te duur, de andere telefoons zijn te goedkoop.

Reden 2: het is de telefoon van 5 jaar geleden

Tweede reden om de Fairphone links te laten liggen, is dat je de techniek van 5 jaar geleden koopt. Ik heb er niet heel veel verstand van, maar gerenommeerde websites zeggen dat de hardware wel erg gemiddeld is. Je loopt dus niet vooraan als het om snelheid en snufjes gaat.

Nou geef ik weinig om de nieuwste snufjes en onthaasten is het nieuwe stressen. Maar echt: wat moet je met een afrond scherm of 8 camera’s? Als ik kan bellen, berichten kan sturen, foto’s kan maken en een e-book kan lezen dan is het genoeg. En dat kan hij prima.

Reden 3: hij ziet er niet erg sexy uit

Kijk nog eens naar de foto van de Fairphone: vierkant, zwart, met randen. Nogal gewoontjes. Best saai eigenlijk hè? Of positiever geframed: heerlijk tijdloos! Geen enkele reden dus om snel weer iets nieuws te kopen. 

Maar je gaat er dus ook niet mee lopen shinen op het terras, op kantoor of in de klas. Je laat hem het liefst zo minder mogelijk zien, want je voelt je dan toch degene die rondloopt in de tijdloze trui die je oma (met liefde!) voor je heeft gebreid.

Best gewoontjes, niet?

Reden 4: je durft hem niet te gebruiken

Bijkomend voordeel van hem niet durven showen is dat je ook minder mee doet. Ik heb er dus geen LinkedIn op staan, geen app met de live-opbrengsten van de zonnepanelen , geen werkmail en geen onzinnige spelletjes waarbij je boerderijen, pretparken of steden bouwt. 

De Fairphone bezorgt mij dus eigenlijk een digital detox. Heerlijk! Bovendien: ik doe al ruim 60 uur met één keer opladen. Nu jij weer!

Sowieso ben je waarschijnlijk geneigd de Fairphone langer te houden, omdat hij zo duur is voor wat je ervoor krijgt. Je kunt je geld maar één keer uitgeven (dat leerden mijn ouders mij althans), en als dat dan aan iets duurs is, dan ben je er zuinig op ook!

Reden 5: het is een tweedehandsje

Daar komt nog bij dat je eigenlijk een tweedehandsje – of in telefoonjargon een refurbisched phone – koopt. Het materiaal bestaat namelijk voor 40% uit gerecycled plastic. 

Aan de andere kant zie je daar niks van. Het is een zwarte telefoon. En of dat zwarte nu van nieuw of hergebruikt plastic komt, maakt dat echt uit? 

Reden 6: je hebt geen reden om volgend jaar een nieuwe te kopen

Bij telefoons (en andere elektronica) is het natuurlijk stoer om elk jaar met het nieuwste model te pochen, dat net iets sneller, groter, strakker en hipper is. En duurder, trouwens. 

Bij de Fairphone niet. Je krijgt namelijk een schroevendraaier om onderdelen te demonteren en vervangen. Wil je dus elk jaar het nieuwste van het nieuwste, koop dan géén Fairphone. Sowieso komt er niet elk jaar een nieuw model uit, dus je kúnt bij Fairphone niet eens meegaan in de wegwerpmaatschappij.

Fairphone
Een telefoon voor de doe-het-zelver

Conclusie: waarom je (g)een Fairphone moet kopen

Er zijn dus redenen genoeg om géén Fairphone te kopen – en het toch te doen, net als ik. Twijfel je nog? Kijk dan bij welke van deze twee groepen jij jezelf herkent:

  • Ik wil het nieuwste van het nieuwste, desnoods ten koste van mens, natuur en milieu. Ik zet mijn frappuccino graag achtvoudig in beeld en ben verslaafd aan mijn scherm. Ja? Koop dan geen Fairphone!
  • Ik wil een telefoon die werkt en waar bij de productie rekening is gehouden met mens, natuur en milieu. Fatsoenlijke foto’s en appen is voor mij genoeg. Oh en ik heb meer oog voor mijn omgeving dan mijn telefoon. Herkenbaar? Koop die Fairphone!

Tot zover mijn vrijblijvende consumentenadvies. Voor de duidelijkheid: ik word hier niet voor betaald door Fairphone. Sterker nog, ik heb ze net goed (besteed) geld betaald, door een telefoon te kopen. Maar wel een eerlijke telefoon, en dat voelt best goed. 

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

plastic

Life in plastic, it’s (not so) fantastic

Aqua zong er in 1997 al over: “Life in plastic, it’s fantastic!” In de remake werd dat waarschijnlijk plastic, metal, en drink cartoons. Hoe dan ook, vroeger was plastic de oplossing voor alles. Hoe anders is dat tegenwoordig. En daarom moeten wij plastic scheiden en recyclen. Maar is dat wel een volhoudbare oplossing?

papierloos

Ga niet zakelijk bloggen! Toch?

Bloggen: het zou dé magneet van je website moeten zijn, de stroop op je producten of diensten. Een goudmijn en geldboom. Maar voor niets komt de zon op. Zijn de voordelen van bloggen niet te mooi om waar te zijn?

bloggen

Waarom je als (duurzame) ondernemer moet bloggen

Een blog klinkt misschien passé. We hebben tegenwoordig immers ook vlogs en podcasts. Toch is ‘het geschreven verhaal’ nog absoluut geen verleden tijd. Het bewijs? Het feit dat je dit nu leest!

Het is als ondernemer dus de moeite om ook een blog te starten, en zéker als duurzame ondernemer. In dit artikel vertel ik je waarom!

Download de gratis gids

En ontdek net als 88 andere ondernemers hoe je in 5 stappen serieus werk maakt van jouw duurzame dromen, werk en winst.

Ik gebruik je e-mailadres om de gids toe te sturen. Ook krijg je regelmatig waardevolle e-mails voor straks, vol interessante nieuwtjes, inspiratie en tips over duurzaam ondernemen. Maar geen zorgen, je kunt je altijd weer afmelden.