Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

zwerfafval

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Afval rapen gaat over (stinkende) rozen

Sigarettenpeuken tussen de stoeptegels vandaan peuteren, zonder ze weer te laten vallen. Blikjes energydrink als mikadostokjes uit de bosjes vissen, zonder de takken aan te raken. 

Ja, je moet het zelf een beetje leuk en uitdagend maken. 

En als ik na verwoede pogingen om in het gras getrapte bierdopjes daar weer uit probeer te krijgen glansrijk faal omdat je die er niet uit krijgt met een prikstok, doe ik gefrustreerd en nonchalant alsof ik ze niet gezien heb.

Want het moet wel een beetje leuk blijven. 

Ja, het leven van een zwerfafvalraper gaat niet over rozen. Nee, het gaat over sigarettenpeuken, bierblikken, kassabonnetjes, hondenpoepzakjes, condooms en frikadellenbroodjesverpakkingen. 

Echt, geen twee prikstokwandelingen zijn hetzelfde. 

Verbazing en wereldfaam als prikker

En tijdens een rondje zwerfafval prikken val je van de ene verbazing in de andere. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het in bosjes, speeltuinen en bushokjes. 

Of rondom prullenbakken, want het (b)lijkt voor veel mensen moeilijk om hun etensresten en verpakkingen dóór het gaatje te krijgen. Of ze snappen het principe van de prullenbak gewoon niet. Is ook lastig. 

Maar naast verbazing levert het nog meer op: aandacht. Mensen die hun duim opsteken of een compliment geven. Of mensen die vinden dat je het zo goed doet dat ze zelfs hun afval naar je toe gooien, zodat jij dat voor hun neus weer op kunt prikken. Attent van ze! Of wacht…

En neem je het echt serieus, dan wordt die aandacht zelfs wereldfaam. Zo heb ik er de krant én de televisie al eens mee gehaald. 

Maar het item bij Omroep Brabant was blijkbaar zo slecht dat het zelfs niet meer in de archieven te vinden is. Jammer. 

© Jan van Eijndhoven

Dweilen met de kraan open

Toegegeven, het is dweilen met de kraan open. Vandaag kan ik mijn straatje schoon prikken, morgen begint het weer van voren af aan. Alsof de kabouters stiekem ’s nachts de straat op gaan op er een vieze bende van te maken.

En dan overdag vanuit de bosjes gniffelend toekijken hoe ik nonchalant probeer mijn gele vuilniszak te vullen, terwijl mijn fijne prikstokmotoriek mij in de steek laat en mijn stresslevel, bloeddruk en hartslag pieken. Afval rapen is duidelijk topsport.

Maar ik houd vol. De aanhouder wint, en ik laat me niet gek maken door een kabouter. En ook niet door een pokdalige puber met frikadellenbroodjes, een bierdrinkende junk of een hondenbezitter met poep aan zijn vingers.

World cleanup day

Een mooi moment om ook jouw straatje schoon te vegen is de world cleanup day. Op deze dag (18 september in 2021) gaan mensen in 180 landen naar eigen zeggen de straat op om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken.

Het doel is een schonere omgeving op én een krachtig, wereldwijd signaal dat iedereen een belangrijke bijdrage kan leveren! Je bent onderdeel van een internationale burgerbeweging. 

Klinkt gezellig toch, en al veel minder erg dan een ’taakstraf’!

Zwerfafval rapen als vrijwillige taakstraf

Met een gele vuilniszak en een prikstok de straat dweilen met de kraan open. Het klinkt eerder als een taakstraf dan als vrijwilligerswerk met impact.

Want leveren jouw prikstokperikelen veel op? Nee, na drie dagen is het weer een bende in de berm. We kunnen er beter voor zorgen dat het afval in de eerste plaats geen zwerfafval wordt.

Maar de symbolische waarde van afval prikken is wel belangrijk, zeker als we het met de hele wereld tegelijk doen tijdens world cleanup day. Het gaat niet alleen om een schone straat, maar vooral ook om het statement.

Afval prikken met de zon in je gezicht!

Kortom, niet zeuren over dat het zinloos is. Pak gewoon die prikstok en vuilniszak, ga naar buiten, lekker met de zon in je gezicht en een lach erop. Maak er wat moois van, letterlijk en figuurlijk!

En aan het eind van de prikstokdienst kun je bovendien genieten van een schoongeveegd straatje: klapstoel op de stoep, een drankje in je linkerhand en een frikadellenbroodje in de rechter.

Om vervolgens het afval op straat te gooien. Want dan heb je morgen weer wat te doen!

Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?

Gratis gids

Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!

Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.