De zwembroekzzp’er – en hoe je het niet wordt

De zwembroekzzp’ers, je kent ze vast. Ik ook, en ik zou er bijna eentje geworden zijn deze zomer. Ik werd gelukkig gered door een collega-zzp’er die 4 weken offline gaat. Wow! Maar hoe voorkom je net als ik (en hem) dat je de komende weken met je smartphone aan de playa ligt, met je laptop aan de loungebar, of met je webmail aan het zwembad? Ik help je op weg.

Wie kent ze niet? De gladde verkopers die als de kinderen hun middagdutje doen in een (te) hete tent snel even hun mail erbij pakken om de vraag van die ene klant te beantwoorden.

De influencers die zittend aan de rand van het zwembad met hun mocktail en telefoon bezig zijn met gelikte (en gelikete) #nofilter-foto’s op hun zakelijke Instagramaccount.

De workaholics die gelijk de wificode vragen en de hele dag in het restaurant te vinden zijn met de laptop op schoot, terend op één glaasje water (want je bent toch een Nederlander).

En de managers die om half 7 (’s ochtends, ja) voor de tent luid bellen met hun collega’s, in de veronderstelling dat er tijdsverschil is tussen Zuid-Frankrijk en Nederland en ze vanwege de grote afstand harder moet praten.

Juist, de zwembroekzzp’er

Ik stond ook bijna in dit lijstje zwembroekzzp’ers. En dan heb ik het dus niet over de door Japke-d verafschuwde mensen met teenslippers en korte broeken. Ik heb het ook niet over de baywatchers en proppers op de promenades.

Ik stond ook bijna in dit lijstje zwembroekzzp’ers. En dan heb ik het dus niet over de door Japke-d verafschuwde mensen met teenslippers en korte broeken. Ik heb het ook niet over de baywatchers en proppers op de promenades.

Ik heb het over de harde werkers die hun harde werk niet thuis of los kunnen laten. Die bang zijn klanten te verliezen of belangrijke mailtjes te missen (de fear of missing out). Die blij zijn als het gewone leven weer begint, zodat ze hun zienderogen groeiende lijst ongelezen mails kunnen beantwoorden.

Campingtarieven

Heel even ging ik ervan uit dat ik me hier ook schuldig aan zou gaan maken deze zomer. Zzp’er ben je immers 24 uur per dag, en je werk overdragen aan een collega kan niet. Dat wil je ook niet trouwens, want de een z’n vakantie blijkt de ander z’n overwerk

Kortom, drie weken niet werken is drie weken geen inkomsten. En dat is vervelend, want die campingwinkels zijn verdomd duur. De gewone supermarkten in het buitenland trouwens ook. Daarbij heb ik ook periodieke opdrachten, en die lopen gewoon door in de zomer.

De slechte smoes: accuproblemen​

Dus had ik mijn laptop al bijna ingepakt. Bijna, totdat ik collega-ondernemer sprak. Hij gaat vier weken op vakantie, en daarvan is hij exact vier weken offline. Geen mail, geen opdrachten. “Hoe dan”, vroeg ik me af.

Telefoon strand zwembroekzzp'er

“Gewoon, je klanten inlichten en je laptop thuislaten.” Tsjah, klinkt simpel, maar ik was nog niet overtuigd. Daarop gaf hij aan dat een laptop op vakantie vragen is om problemen. “Want waar laat je zo’n ding?”

In de auto wordt het te heet en ontbrandt je laptopaccu vanzelf. In de tent wordt het ook te heet en ontbrandt je laptopaccu vanzelf, als hij tegen die tijd niet al uit je tent gejat is. Veel meer opties zijn er niet. Kortom, laptop thuislaten. 

Waarom je je laptop écht niet mee moet nemen op vakantie​

Hij had me overtuigd, ik word geen zwembroekzzp’er. Omdat mijn laptop als tekstschrijver mijn hele hebben en houden is, maar ook omdat werken tijdens je vakantie gewoon niet gezond is.

Zo nu en dan afstand nemen van je werk is belangrijk. Zo kan je er daarna met een frisse blik, heldere geest en opgeruimd hoofd weer tegenaan. Het zorgt ervoor dat je ontstrest, meer gaat bewegen, nieuwe inspiratie opdoet en meer tijd hebt voor je omgeving. Of dat nu de natuur, je gezin of een goed boek is. 

Niet werken tijdens je vakantie - hoe dan?​

Hij had me overtuigd, ik word geen zwembroekzzp’er. Omdat mijn laptop als tekstschrijver mijn hele hebben en houden is, maar ook omdat werken tijdens je vakantie gewoon niet gezond is.

Telefoon strand zwembroekzzp'er

Maar hoe word je een zwembroekzzp’er die 4 weken offline gaat? Hoe voorkom je dat je de komende weken met je smartphone aan de playa ligt, met je laptop aan de loungebar, of met je webmail aan het zwembad? 

Alle mails die je tijdens je vakantie ontvangt verwijderen is een optie. Bij Daimler gebruiken ze dit Mail on holiday-principe. Toch lijkt het me niet verstandig als zelfstandige. 

Deze tips helpen je hopelijk beter op weg:

1. Plan je vakantie

Regeren is vooruitzien. Dat is precies de reden dat ik niet in de politiek ben gegaan. Ik kan namelijk niet plannen en heb geen discipline (lees je ook hier). 

Toch werkt plannen: bereid je vakantie voor, kijk wat er in die periode allemaal moet gebeuren (periodieke opdrachten, facturen, …) en zorg dat alles voor je vakantie is geregeld. 

Ja, dat is makkelijk praten, ik weet het. 

2. Zet je afwezigheidsmelder aan - vóór je vakantie

In de zomermaanden krijg ik doorgaans héél snel antwoord op mijn mailtjes. Van de out-of-office. Niet altijd het antwoord waar ik op wacht, maar wel prettig. Dan weet ik namelijk dat ik moet wachten.

Door je afwezigheidsmelder al vóór je vakantie aan te zetten (of een regel toe te voegen aan je ondertekening), weten je klanten tijdig dat je weg gaat (of bent). Verwachtingsmanagement doet vaak wornderen!

3. Licht al je klanten persoonlijk in

We gaan (bijna) allemaal op vakantie en weten (bijna) allemaal dat we dan liever niet gestoord worden. Gestoord worden we namelijk al van / tijdens ons werk. 

Vertel daarom op tijd wanneer je weg gaat, zodat je klanten hier ook rekening mee kunnen houden eventuele opdrachten nog op tijd kunnen bespreken met je.  

Je klant zal je het je gunnen. En heeft hij er geen begrip voor? Dan is het misschien toch niet je beste klant. Laat hem gaan (en wijs hem gemakshalve nog even p dit artikel ;-)). 

4. Verwijder de verleiding

Weet je wat werkt? De verleiding verwijderen. Als je geen chocolade in huis hebt, kun je er ook niet van snoepen. Voor je werk is dat niet anders.

Kortom, laat je spullen thuis: geen laptop mee, je mail van je telefoon verwijderen, visitekaartjes thuislaten en ‘de rapporten die je nog moest lezen’ ook. 

5. Zet je wifi en 4 of 5G uit

Vroeger was alles beter: geen wifi op de camping en roamingtarieven waar je bang van werd. Wist je dat roamingtarieven de reden zijn dat het vakantiegeld is geïntroduceerd? Zo kon je baas je ook op de camping bereiken.

Als zzp’er krijg je geen vakantiegeld, dus alle reden om je data-verbinding uit te zetten. De wifi op de camping is ook frustrerend traag, dus ook die kun je beter niet gebruiken.

6. Zoek afleiding

Het zijn ‘de dode momenten’ waarop je geneigd ben je laptop of telefoon te pakken. Bijvoorbeeld als je op de trein wacht, een kopje koffie drinkt of je voor het stoplicht staat. 

Op vakantie is het niet anders. Zoek daarom afleiding voor de momenten dat de kinderen slapen of je erven niets te doen hebt: een boek, wandeling, meditatie (lees hier hoe je mindful wordt zonder zweverigheid) of gewoon de omgeving. 

7. App (niet) terug

Ja, klanten weten je echt wel te bereiken. Is het niet via de mail, dan bellen of appen ze je wel. Dan kun je twee dingen doen: niet reageren (is niet netjes) of wel reageren.

Ga voor het laatste, maar reageer niet inhoudelijk. Maak een out-of-office-tekst die je kunt versturen (net als bij je e-mail):

Bedankt voor je bericht. Helaas voor jou zit ik nu mijn zuurverdiende geld uit te geven op een veel te duur terras in een door toeristen overbevolkte stad. Bedankt nog voor het betalen van de factuur! 

Ik kan helaas niet inhoudelijk reageren nu, maar na mijn vakantie neem ik zo snel mogelijk contact met je op!

Of iets netters…

8. Toch werken? Kies een vast moment

Kom je er écht niet onder uit? Dan heb je niet genoeg je best gedaan. Kan gebeuren, maar kies dan in ieder geval een vast moment. Bijvoorbeeld ’s ochtends voordat je in de bloedhitte gaan wandelen in een kneuterig stadje of met je badlaken hutje mutje gaat liggen op het strand, ergerend al die andere Nederlanders (wat vallen ze op hè!).

Oh, en houd dat moment wel kort. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die tijdens hun vakantie dagelijks 30 minuten werkten, meer controle hielden over hun werk. 

En bedenk: de wereld vergaat niet!

…En jouw bedrijf ook niet. Het land ligt op z’n gat, Duitsers liggen in hun gat (zelf gegraven op het strand) en ook je klanten liggen op hun gat (op het strand). 

Het enige wat nog draait in Nederland is het toerisme. Werk je daar niet in? Dan kan er weinig gebeuren, echt!

Telefoon strand zwembroekzzp'er

Ja, ik heb met deze zinnen geprobeerd mezelf te overtuigen. Of het gelukt is? Dat zien we over een paar weken, als ik ook op mijn gat lig. 

Zonder mijn laptop.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

glas water hitte
5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? En hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

vegan burger
De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

zwerfafval
Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

8 reacties

  1. Kijk, alleen maar goede argumenten! Overtuigend onderbouwd. En nu hup, genieten van die vakantie! Plus van alle andere vakantieclichés die nu de ronde doen: de batterij opladen, tijd voor de kinderen, tijd voor elkaar, effe afschakelen, et cetera.

    1. Maar stiekem wel je visitekaartjes meenemen in het dashboardkastje. Je weet immers nooit wie je tegenkomt ;-). Bedankt voor de mentale support en overtuigingskracht, Marc. Jij zorgt ervoor dat mijn laptop in de la blijft liggen deze zomer(vakantie)!

    1. Dat is een hele goede, Jacqueline! Voor mij (nog) niet echt rendabel, aangezien mijn mailbox en administratie nog redelijk overzichtelijk is. Maar voor veel andere ondernemers is dit zeker een optie :-).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Succesvol duurzaam ondernemen?

Ontvang de gratis gids en werk in 5 stappen aan een blijvende duurzame(re) onderneming: goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Gids

Ook goed beter ondernemen?

Ontvang elke week een gratis duurzame tip en uitdaging en maak ook werk van goed beter ondernemen.

Goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!