Trek de geitenwollen sokken maar weer uit de kast! Het eens zo verafschuwde kledingstuk is weer ‘hip en happening’. Net als jouw duurzame verhaal, trouwens. In dit artikel vertel ik je over de overeenkomsten tussen de geitenwollen sok en jouw (geitenwollensokken)verhaal.
De geitenwollen sok
De wollen sok heeft belangrijke voordelen: het zorgt voor natuurlijke isolatie en voorkomt daarmee dat we lichaamswarmte verliezen. Net zoals toen de wol nog dierenvacht was. Klinkt logisch, toch?
Daarbij zorgt het voor bescherming van je voeten, zeker door de dikte van de sokken. Ook kan de wol veel vocht opnemen zonder klam aan te voelen en heeft het een zelfreinigend vermogen en voorkomt het vervelende luchtjes. Je hoeft de sokken dus veel minder vaak te wassen.
Het imago van de geitenwollen sok
Kortom, bij uitstek een groen product! Zo op het eerste ook hebben geitenwollen sokken en duurzaamheid dus veel overeenkomsten: het staat en gaat voor groen, degelijk en milieubewust.
Die kenmerken van de geitenwollen sok hebben in het verleden echter geleid tot een vrij negatief en stoffig imago voor de geitenwollensokkendragers. Ze zijn alternatief, wereldvreemd, halfzacht. Idealisten met een gebrek aan realiteitszin.
Het geitenwollensokkenimago van duurzaamheid
Ook alles wat met groen, duurzaamheid of ‘de aarde’ te maken had, werd als stoffig gezien. Echt iets voor die hippies met een geitenwollensokkenimago dus (scrabble, iemand?).
Toch is dat aan het veranderen: waar duurzaamheid voorheen echt iets was voor idealisten en GroenLinks-stemmers, raakt nu een steeds breder publiek betrokken bij het verbeteren van het milieu en welzijn.
Stoffigheid afstoffen
Hoe stoffig en alternatief is duurzaamheid dus nog? Het wordt besproken in de mainstream media, is een belangrijk onderwerp binnen verkiezingen, komt dagelijks in het nieuws en is steeds meer terug te zien in de winkels en supermarkten.
Het is dus tijd om de geitenwollen sokken af te stoffen (zet je gelijk je schaatsen in het vet; je hebt ze niet meer nodig voorlopig). En stof tegelijk je stoffige, duurzame verhaal af en maakt er iets van waar je trots op kunt zijn! Vertel een goed verhaal waar mensen iets mee hebben, zich in herkennen en wat mee willen!
Van happy socks naar geitenwol
Ik probeer dat ook, want als duurzame ondernemer en verspreider van ‘het groene woord’ moet ik natuurlijk het goede voorbeeld geven. Toch is die overstap naar geitenwollen sokken voor mij nog wel een grote stap.
Ik voel me namelijk stukken comfortabeler in mijn kleurrijke happy socks. Al valt ook dat wel te rijmen met duurzaamheid, want duurzaamheid mag best leuk zijn (hier lees je trouwens hoe). Sexy vind ik ze trouwens ook niet echt (terwijl duurzaamheid dat wel kan zijn!).
Daarbij heb ik niet snel last van koude voeten, dus echt van toegevoegde waarde zijn ze voor mij niet. Daarom verspreid ik naast het groene woord ook gewoon het geitenwollensokkenwoord (drie keer letterwaarde?) en draag ik ze voorlopig nog niet.
Geitenwollen sok: lekker gewoon
De geitenwollen sok heeft trouwens nog een andere, symbolische betekenis. Zo wilden de rijken vroeger niet te veel te koop lopen met hun rijkdom en droegen ze gewoon slippers in geitenwollen sokken.
Of dit mythische verhaal echt waar is, weet ik niet, maar het laat in ieder geval zien dat geitenwollen sokken ook kan staan voor ‘gewoon blijven’. En hetzelfde geldt voor duurzaamheid: het is een kwestie van gewoon (doen)! Hier lees je trouwens waarom.
Geitenwollensokkenverhaal uit de kast!
Dus, ondernemer, haal die geitenwollen sok maar uit de kast! Want je hebt ze, ik weet het zeker. Net als een goed geitenwollensokkenverhaal over duurzaamheid!
En je hoeft je er dus niet meer voor te schamen! Draag en vertel het met trots! En laten we van de sok een symbool van duurzaamheid in plaats van naïef en wereldvreemd van maken. Net als Vandebron doet, trouwens:
Oh, trouwens,
De geitenwollen sok bestaat helemaal niet. De sokken worden gewoon van schapenwol gemaakt. Heb je wel eens een geit met wol gezien? Maar dit terzijde.
Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?
Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!
Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.
Toevallig was ik op onderzoek uit waarom geitenwollen sok zo heet…terwijl geiten geen wol geven….zo kwam ik op deze pagina terecht. Maar uit mijn verdere zoektocht blijken er zeker wel geiten met wol te zijn.
Wat dacht je van de mohair geiten en de kasjmiergeiten ? En er is nog een geitenras dat wol draagt!
Groetjes!