“Pffft, duurzaamheid, niets is meer goed of goed genoeg. Overal is wel een excuus om iets niet te doen, en daarom doe je maar niets.”

Zo, de toon was gezet tijdens de ‘ondernemerstafel duurzaam ondernemen’. En het werd nog erger:

“Allemaal leuk en aardig, zo’n windmolen, maar de productie ervan kost meer dan het oplevert. En die stadsverwarming, die draait gewoon op kolencentrales. Ik weet dus niet meer wat goed is en wat niet.”

Negativisme

Het was snel duidelijk, er hangt nog altijd een zweem van negativisme rondom duurzaamheid. En dan had ik hier nog te maken met een groep enthousiaste, idealistische duurzame ondernemers. Er heerst een gevoel dat we van alles ‘moeten’ van de overheid en niets meer ‘mogen’. Maar wat we precies moeten en moeten laten, dat weten we eigenlijk niet.

En de overheid zelf? Die zwalkt volgens velen maar visieloos rond. Een vliegtaks invoeren maar ondertussen investeren in Lelystad Airport. Gezonde voeding stimuleren maar tegelijk de btw op groente en fruit verhogen. Dat is de kracht maar in dit geval vooral ook de tekortkoming van een democratie.

Weerstand

De ‘hakken-in-het-zand’-houding van burgers en ondernemers is niet vreemd. We staan namelijk aan de vooravond van een grote verandering, en weerstand is daar een logische reactie op. Wij mensen zijn namelijk gewoontedieren en houden niet van verandering.

En vaak is het logische weerstand tegen het onbekende: we weten niet wat er gaat gebeuren, wat goed is, wat beter en wat niet. En weinig sturing krijgen (van de overheid) maakt dat niet beter. Daarom is heldere, eenvoudige uitleg over het waarom en hoe van duurzame verandering zo belangrijk. 

Pioniers

Gelukkig zijn er ook nog de idealisten die ‘gewoon’ aan de slag gaan. Maar ondanks alle duurzame initiatieven die er al zijn (vaak van die idealisten), staan we toch nog aan de beginfase van een grote verandering. Een verandering naar een onbekende bestemming, want niemand weet wat er gaat gebeuren.

Dat maakt je als duurzame ondernemer een pionier én trendsetter. Je baant je een weg door een onontgonnen gebied, op onbekend terrein. En ja, dan kies je wel eens een route die achteraf niet ideaal blijkt. En ja, dan krijg je commentaar met een belerend vingertje van die beste stuurlui aan wal.

Verkeerd kan niet

Maar als je oprecht streeft naar een mooie, duurzame wereld, dan kun je het eigenlijk niet verkeerd doen. Ja, jouw oplossing is (op termijn) misschien niet de meest duurzame optie. En ja, innovatie maakt jouw duurzame investering over tien jaar wellicht achterhaald.

Maar stilzitten en afwachten is geen optie (meer), dat hebben we al te lang gedaan. En met de kennis van nu doe je het toch gewoon maar. En dat moeten je ook blijven doen.

Gewoon doen...

Aan het eind van de ‘ondernemerstafel’ was de algehele tendens dus dat we het tóch moeten doen. We kopen dit jaar de elektrische auto, gaan verder werken aan nul-op-de-meter-woningen en verduurzamen vakantieparken.

En wat ‘de zwalkende overheid’ doet weten we niet, welke innovaties er komen weten we niet en wat nóg beter is dan onze verbetering weten we ook niet. Maar we moeten het gewoon doen. En dat maakt je een pionier en trendsetter met een voorbeeld-, maar ook voorlichtingsfunctie.

...en vertellen

Als pionier ben je namelijk ook reisleider. Reisleider van een nieuwe reis op een nieuw terrein. En reisleiders vertellen over hun kennis en ervaringen, en maken het persoonlijk relevant voor hun reisgezelschap.

Daarom is het ook als duurzame ondernemers belangrijk dat je vertelt wat je doet, wat wel werkt en wat niet. Want door de vertellen over jouw ervaringen, producten en diensten vergroot je de kennis bij anderen. Daarmee neem je weerstand weg kunnen we samen de verandering op gang brengen.

En dan wordt duurzaamheid vanzelf de norm: van ‘gewoon dóén’ naar ‘gewóón doen’.


4 reacties

Geld verdienen met duurzaamheid, kan je dat wel (maken)? - Voor Straks · 20 februari 2019 op 09:48

[…] mijn energie en tijd het liefste in investeer. Toch knaagt dat ergens. Ik vind dat duurzaamheid ‘gewoon’ moet zijn en je het niet als marketingmiddel of verkooptruc moet […]

Is duurzaamheid duur(der)? - Voor Straks | Tekstschrijver duurzaamheid · 25 maart 2019 op 10:15

[…] Eerder schreef ik een artikel over duurzaam gedrag. Hierin gaf ik aan dat duurzaamheid de norm moet worden: van gewoon dóén naar gewóón doen. Je leest het artikel hier.  […]

Dit hebben de geitenwollen sok en jouw verhaal gemeen - Voor Straks | Tekstschrijver duurzaamheid · 21 mei 2019 op 09:14

[…] Of dit mythische verhaal echt waar is, weet ik niet, maar het laat in ieder geval zien dat geitenwollen sokken ook kan staan voor ‘gewoon blijven’. En hetzelfde geldt voor duurzaamheid: het is een kwestie van gewoon (doen)! Hier lees je trouwens waarom.  […]

Het nut van individuele acties: 5 overeenkomsten tussen de dakloze en duurzaamheid - Voor Straks · 19 augustus 2019 op 06:51

[…] Daarbij hoop ik dat duurzaamheid 'de norm' wordt: van gewoon dóén naar gewóón doen. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.