Geld: het stinkt, maakt niet gelukkig en levert altijd gedoe op als er betaald moet worden. Toch kun je niet zonder, en dus probeer je er maar het beste van te maken.
Met groen geld dat gelukkig maakt en geen gedoe oplevert. Met andere woorden, met duurzame financiën. Maar hoe kom je bij die groene geldboom? In dit artikel geef ik je 11 tips voor groen zakendoen!
Geld en gedoe
Geld levert gedoe op. Bij je vrienden in de kroeg als aan het eind van de avond de rekening gesplitst moet worden (we blijven toch Nederlanders), maar ook zakelijk.
Klanten die rekeningen niet (op tijd) betalen, financiële tegenvallers, spaargeld dat naar wapenhandel gaat en financiële onzekerheid. Slecht voor het milieu, maar ook slecht voor jouw gezondheid. Niet bepaald duurzaam dus.
Duurzaam je financiën regelen
Dat moet toch anders kunnen? Jazeker, door duurzaam je financiën te regelen. Dat betekent dat je oog hebt voor jouw klanten en jullie klantrelaties, voor je eigen welzijn en voor dat van de aarde en daar rekening mee houdt met je geldzaken.
Als maatschappelijk verantwoorde ondernemer kan je eigenlijk niet anders, maar waar houd je rekening mee? Deze 11 tips helpen je op weg naar de groene geldboom!
Tip 1: voorkom financiële stress
Verantwoord ondernemen betekent oog hebben voor de aarde, maar zeker ook voor jouw eigen welzijn. Stress (om geldzaken) is onder zelfstandigen een groot risico, en dat gaat ten koste van je gezondheid (en dus welzijn).
Houd daarom je financiën goed bij (en dat is inderdaad niet de leukste klus) en probeer altijd voldoende geld achter de hand te houden. Reken je BIVA (Benodigd Inkomen Voor Allocatie) uit en zorg dat je voldoende reserves hebt om een tegenvallende maand te kunnen compenseren.
Tip 2: ga bij een duurzame bank
Banken investeren jouw (spaar)geld in bedrijven, maar die bedrijven zijn lang niet altijd even duurzaam bezig. Wil je dat jouw geld wordt gebruiken voor wapenhandel, corruptie en bonussen, of investeer je liever in dierenwelzijn, bosbouw, gendergelijkheid en arbeidsrechten?
Op eerlijkegeldwijzer.nl worden de banken op 10 punten vergeleken en kun je een keuze maken die past bij jouw verhaal en visie. Zo ben ik bij ASN Bank terechtgekomen; daar heb ik het beste gevoel bij, en behoort samen met Triodos tot de duurzaamste banken.
Tip 3: verstuur facturen digitaal
Eerlijk is eerlijk, digitaal factureren is tegenwoordig eigenlijk de norm. Toch zijn er nog steeds bedrijven die hun facturen via de post versturen. Zonde! Zo schijnt een papieren brief 9 tot 14 gram CO2 uit te stoten, en een mail ‘slechts’ 6 gram. Een flinke besparing dus!
Met andere woorden, verstuur je facturen via de mail als pdf-bestand (als je dat niet al deed). Hieronder lees je trouwens nog meer tips over het opstellen van ‘duurzame facturen’.
Tip 4: maak duidelijke facturen…
Helder communiceren is een van de pijlers van duurzame communicatie. Ook bij je facturen kun je hier rekening mee houden.
Zorg bijvoorbeeld voor een duidelijke specificatie waarvoor wordt betaald (geen nummers en afkortingen), duidelijke bedragen (in- en exclusief btw), een uiterste betaaldatum (en dus niet ‘binnen 30 dagen’) en een IBAN-nummer met spaties (alles aan elkaar is onoverzichtelijk).
Tip 5: …en voeg een persoonlijke noot toe
Duurzaam communiceren is gericht op langetermijnrelaties. Door een duurzaam product aan te bieden, maar ook door een kwalitatieve relatie op te bouwen met je klanten.
Daarom voeg ik altijd een oprechte, persoonlijke boodschap toe aan de factuur: een bedankje, blijk van waardering of gewoon een positieve noot. Dat maakt een verder zakelijk bestand toch net iets leuker om te ontvangen (en versturen!).
Tip 6: gebruik betaalverzoeken
Zoals ik hierboven al aangaf betekent duurzaam communiceren ook helder en eenvoudig communiceren. Maak het je klant dus zo makkelijk mogelijk om de factuur te betalen. Dat kan op verschillende manieren.
Zo verstuur ik in veel gevallen een Mollie-link mee waarmee de ontvanger direct kan betalen. Handig voor de klant, met als bijkomend voordeel voor mij dat facturen vaak sneller betaald worden.
Waarom ik Tikkie weiger
Veel bedrijven gebruiken zakelijke Tikkies. Het nadeel daarvan is dat je klant moet zijn bij ABN Amro. Dat weiger ik, omdat ik niet wil dat mijn bank in de foute wapenhandel investeert (is er eigenlijk wel goede wapenhandel?). Voor bedragen tot 700 euro kun je echter ook ‘privé-Tikkies’ versturen, dus zonder een zakelijk account.
Gelukkig zijn er ook andere opties, zoals iDEAL. Veel banken hebben bovendien een eigen tool om betaalverzoeken mee te sturen. Mijn bank, ASN, heeft dit niet voor zakelijke rekeningen. Daarom gebruik ik dus Mollie (en daarmee iDEAL).
Tip 7: koop kwaliteit voor de lange termijn
Nutteloze gadgets, goedkope prullaria en fancy rommel die kapot of ongebruikt achterin een bureaula eindigt. Zonde van je geld én van de grondstoffen die ervoor gebruikt zijn. Ga dus bewust met je geld (en spullen) om.
Vraag je allereerst af of je dat nieuwe bureau-accessoire echt nodig hebt. Ja? Ga dan voor kwaliteit; dat is nu misschien duurder, maar beter voor het milieu en op termijn nog goedkoper ook.
Geld verdienen met duurzaamheid?
Geld verdienen aan duurzaamheid, kun je dat (maken)? Eerder stelde ik deze vraag al, met als conclusie dat je geld kunt verdienen met duurzaamheid in plaats van aan duurzaamheid. In dit artikel lees je er meer over.
Tip 8: zet geld opzij voor jezelf
Duurzaamheid is gericht op de lange termijn. Voor het milieu, maar ook voor jezelf. Zet dus geld opzij voor jezelf, op korte termijn maar ook voor in de toekomst.
Dat kan dan gaan om een vakantie deze zomer, maar ook om een duurzaam pensioen. In alle gevallen zorg je ervoor dat je welzijn ook op langere termijn goed geregeld is.
Tip 9: betaal op tijd direct
Als ondernemer weet je hoe vervelend het is als je (te) lang op je geld moet wachten. Je hebt ergens hard voor gewerkt, en dan heb je recht op een (financiële) beloning. Daarbij kost het versturen van herinneringen en aanmaningen veel tijd, energie en irritatie.
Geef daarom zelf het goede voorbeeld en betaal je rekeningen zo snel mogelijk. Lukt het om wat voor reden dan ook niet (meteen), laat het dan even weten. Wel zo netjes en goed voor de verstandhouding.
Tip 10: ben transparant over je financiën
Maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt in je transparant bent over je bedrijfsprocessen, producten en diensten, maar ook over je financiën. Dat betekent natuurlijk niet dat je als kleine zelfstandige financiële jaarverslagen online moet zetten.
Je kunt echter ook op andere manieren transparant zijn over je financiën: met een duidelijk uurtarief, heldere offertes, ‘grote lettertjes’ in begrijpelijke taal en overzichtelijke facturen (zoals ik hierboven al aangaf).
Tip 11: steun duurzame initiatieven
Tot slot kun je ook met je geld laten zien dat je maatschappelijk betrokken bent, bijvoorbeeld door duurzame initiatieven te steunen. Dat kan gaan om groene energie, elektrische auto of een duurzame bank, maar ook om lokale initiatieven die de leefbaarheid van de stad verbeteren.
Kijk dus eens in je omgeving welke mooie initiatieven er zijn die passen bij jouw visie, en verbind je naam daar aan als partner, supporter of sponsor. Geeft een goed gevoel, en het levert nog een mooie(re) wereld op ook!
Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?
Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!
Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.