Goede voornemens voor duurzamer ondernemen

wijn keurmerk label

Goede voornemens zijn een geweldige manier om het nieuwe jaar te beginnen met frisse ideeën die ons leven (nóg) leuker en beter maken. Ook als (nog niet zo) duurzame ondernemer kun je in januari (of eigenlijk op elk moment ) met goede voornemens aan de slag.

Eeuwige voornemens

Helaas zijn we meestal beter in het bedenken dan het volhouden ervan. Want zeg nou eerlijk, die paar kilo’s eraf, minder drinken en meer sporten, een goed boek in plaats van slechte televisie of toch dat instrument leren spelen. Ga je het dit jaar wél volhouden? Tsja, ik spreek je nog wel in december.

Voor ondernemersvoornemens geldt eigenlijk hetzelfde. Werk en privé beter gescheiden houden, die nieuwe dienst lanceren of meer vrije tijd nemen… Het zijn de eeuwig terugkerende ‘dit jaar maak ik er echt werk van’-thema’s.

Van duurzaam voornemen naar duurzaam ondernemen

Misschien moeten we daarom stoppen met voornemen en gewoon gaan dóén. Zeker als het om duurzaam ondernemen gaat. De natuur wacht niet, dus waar wachten wij nog op?

Daarom geef ik je in dit artikel een aantal duurzame voornemens waarmee je vandaag nog kunt beginnen met duurzaam ondernemen. Of het nu 1 januari, 15 april of 25 december is.

Goede voornemens voor duurzame ondernemers

Voor ondernemers zijn er genoeg voornemens waarmee je snel en eenvoudig je impact op het milieu kunt verminderen en tegelijkertijd je bedrijf laat groeien. Hier zijn enkele suggesties:

Voornemen 1: ruim je laptop op

Het eerste voornemen: ruim je laptop op. Niet je laptop zelf à la Marie Kondo, maar alles wat erop staat. Veel bestanden en mails staan namelijk in ‘de cloud’, en dat klinkt groener dan het is. Die cloud is namelijk een server, een harde schijf op afstand, waar je altijd en overal toegang toe hebt. Handig, maar ook energieslurpend. Door je mailbox op te ruimen en oude bestanden die je niet meer nodig hebt te verwijderen, verminder je de ruimte die je nodig hebt op zo’n server en daarmee je milieubelasting.

Bovendien: een opgeruimd (digitaal) bureau zorgt ook voor een opgeruimde geest. En ook dat is duurzaam ondernemen!

Overigens is digitale technologie niet per se slecht. Door documenten te delen en te bewaren in de cloud en online af te spreken in plaats van fysieke te vergaderen, kun je jouw papier- en brandstofverbruik verminderen.

Meer lezen over duurzaam online zijn? Lees dan dit artikel eens!

Voornemen 2: vergroen je werkplek

Een andere eenvoudige actie waar je vandaag nog mee aan de slag kunt, is je werkplek vergroenen. Letterlijk én figuurlijk. Een paar voorbeelden:

  • Koop duurzame kantoorbenodigdheden (zoals een Fairphone) en ga voor tweedehands
  • Breng led-verlichting aan en koop elektronica met een A-energielabel
  • Zorg voor gezonde afleiding: geen koekjes, maar kraanwater!
  • Zet apparaten uit aan het eind van de dag (niet stand-by, maar echt uit)
  • Ga minder printen of (nog radicaler) zet je printer op marktplaats
  • Stap over op groene stroom

Maar vergeet niet je werkplek ook letterlijk te vergroenen, bijvoorbeeld met een plant. Dat ziet er niet alleen leuk uit, maar heeft ook voordelen. Zo zuiveren planten de lucht en reguleren ze de temperatuur, mits je natuurlijk een echte koopt. Maar planten zijn ook gezond, omdat ze zorgen voor minder stress en hoofdpijn. Extra winst: een groene werkplek maakt je 15% productiever. Tel uit je winst!

Voornemen 3: investeer in goede initiatieven

Je kunt een klein deel van je omzet investeren in initiatieven die de wereld beter maken. Je kunt bijvoorbeeld voor elke nieuwe klant een boom planten, voor elke factuur een euro doneren aan een goed doel, of 1% van je omzet investeren in een sociaal initiatief in je omgeving. Het geeft jouw klanten een goed gevoel, en jij kunt serieuze impact maken!

Kijk vooral welk doel of thema past bij jou en jouw bedrijf en wat je kunt missen; alle kleine bee(s)tjes helpen!

Voornemen 4: ga voor lokaal

Neem jij producten of diensten af, of werk je samen met anderen? Kijk dan eens naar het aanbod in je directe omgeving. Kun je jouw producten in je eigen omgeving inkopen of verkopen, in plaats van ze importeren van ver weg? Is het mogelijk om zaken te doen met lokale ondernemers? Zo kun je de lokale economie versterken en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk verkleinen.

Voornemen 5: neem elke dag de benenwagen

Duurzaam ondernemen is ook gezond ondernemen. Zeker bij een zittend beroep (zoals ik), is tussendoor voldoende bewegen belangrijk. Dus kom een keer uit die stoel, loop een rondje om het blok en haal tijdens de lunch broodje bij de bakker om de hoek. Ja, en natuurlijk kun je ook lekker wandelen naar je werk, de fiets pakken (is toch ook een soort benenwagen) of het openbaar vervoer nemen in plaats van de auto.

Voornemen 6: laat zien wat je doet aan duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen is iets waar je trots op mag zijn, en dat mag je best laten zien! Dus deel het op LinkedIn, zet het op je website en zeg het in je pitch! Ten eerste inspireer je daarmee jouw klanten en andere ondernemers, en goed voorbeeld doet goed volgen! Bovendien laat je daarmee zien dat je serieus werk maakt van duurzaam ondernemen, en daarmee heb je misschien wel een unique selling point te pakken.

Voornemen 7: bied duurzame(re) producten en diensten aan

Oké, deze tip vraagt misschien wat meer tijd en energie, maar het levert je wel wat op. Steeds meer bedrijven en organisaties kijken naar duurzaamheid bij producten of diensten die zij afnemen. Je aanbod verduurzamen is dus ook een kans om je kansen op de markt te vergroten en je te onderscheiden van je concurrenten.

En het maakt niet uit in je welke branche je werkt, je aanbod verduurzamen kan altijd. Je klantbezoeken met het OV (of je elektrische auto), verpakkingsarme producten, biologische materialen, papierloos werken, … Bedenk dat het niet alleen in je product of dienst hoeft te zitten, maar ook in je productie- of werkproces.

Voornemen 8: laat een milieubeoordeling uitvoeren

Wil je echt serieus werk maken van duurzame voornemens? Voer dan een milieubeoordeling uit van jouw onderneming. Je inventariseert dan hoe jouw bedrijf het milieu belast, bijvoorbeeld met door energie, water en grondstoffen te gebruiken, of met het produceren van afval. Zoek vervolgens manieren om deze belasting te verminderen, bijvoorbeeld door energie-efficiënte maatregelen te treffen of het afval te recyclen (of niet te produceren).

Van duurzaam voornemen naar duurzaam ondernemen

Hopelijk kun je met deze 8 ideeën nieuwe stappen zetten naar duurzamer ondernemen. Zodat je aan het eind van het jaar eindelijk kunt zeggen dat je jouw goede voornemens ein-de-lijk eens hebt volgehouden! En daar mag je dan best op proosten, want die paar kilo afvallen is hem toch wéér niet geworden…

Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?

Gratis gids

Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!

Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.