Enthousiast reageert Kim (37) van Hendriks Meesteradvies op mijn vraag of ze haar ervaringen als onderneemster wil delen. “Ik heb het alleen onwijs druk, dus ik ben wel benieuwd wat je van mij wilt weten en wat er nodig is om te bepalen of dat haalbaar is voor mij!” Ik vermoed dat het haar achtergrond als juriste is: goed doorvragen.

Kim Hendriks
Kim Hendriks - Suzan Alberts Fotografie

Mijn vragen blijken gelukkig geen enkel probleem, en na wat voorstellen over-en-weer hebben we een geschikt moment gevonden: bij Kim tussen een paar afspraken in, bij mij als mijn dochtertje in bed ligt. Kim neemt niet op, maar ik krijg snel daarna een excuusbericht: “Ik had een belafspraak tot 1 uur en dat liep wat uit, sorry.”

Kim, lawyer of attraction

Ik krijg meteen het gevoel dat de zaken goed gaan bij Kim, en dat klopt. “Ik had voor dit jaar een financieel doel gesteld, en dat ga ik gewoon halen. Van tevoren dacht ik ‘dat is gigantisch’, maar alles is mogelijk. Je kunt net zo makkelijk een euro verdienen als een miljoen.”

“Je kunt net zo makkelijk een euro verdienen als een miljoen.”

Kim heeft 12 jaar als jurist gewerkt bij de overheid. “Ik was toen al wel jaren bezig met de Wet van Aantrekkingskracht of Law of Attraction. Deze natuurwet gaat ervan uit dat je alle positieve of negatieve dingen in je leven, zelf aantrekt. Die wet zegt alles over mij als persoon, en daarom noem ik mezelf ook lawyer of attraction. Een woordgrap, maar het werkt wel voor mij en komt dagelijks tot uiting.”

Droom die werkelijkheid wordt

Kim en ik vinden elkaar in de droom die we allebei hebben: het starten van een eigen onderneming. “Ik had altijd de overtuiging dat ik voor mezelf wilde starten. Het is gaaf om het te proberen, want de meeste mensen komen daar niet eens.”

Ondanks de droom die ze al jaren voelde, heeft ze tot vorig jaar nooit de stap gezet: “Ik voelde belemmeringen en angsten, maar vond het toch ook prettig om eerst ervaring op te doen binnen de overheid.”

Een moeilijke start

De directe aanleiding voor Kim om toch te beginnen was echter helemaal niet prettig: “Ik kreeg een whiplash na de bevalling van mijn tweede zoontje. Ik moest toen terug naar de basis, want ik kon niks meer.”

Ook werd haar moeder ongeneeslijk ziek: “Dat was een keerpunt in mijn leven. Ik heb me toen verdiept in mindset en ben gaan lezen over persoonlijke ontwikkeling. Ik begon na te denken over mijn missie: waarom ben ik hier op aarde? Dat bleek uiteindelijk coaching, mensen begeleiden.”

Meer mooie verhalen?

Elke week een mooi verhaal in je inbox? En tips over hoe je jouw verhaal (want ja, dat heb je!) ontdekt en vertelt? Laat dan je mailadres achter, en ik ga je helpen!

[mc4wp_form id="28"]

Combineren

Dat begeleiden deed Kim al langer, maar het leek haar goed om dat samen te voegen met de juridische wereld. “Mensen weten helemaal niet wat de juridische wereld inhoudt. Ik zie het als mijn taak om dat toegankelijk te maken, met webinars, blogs, op social media, of door te netwerken.”

Daar is ze op 1 april 2017 mee begonnen, vlak na het overlijden van haar moeder. “Het was toen nog een probeersel: eens zien of ik überhaupt klanten kan krijgen, of ik zichtbaar word en of ik het ondernemen wat vind. Dat heb ik nog een jaar gedaan naast mijn gewone baan als organisatiejurist bij een omgevingsdienst.”

Hobbyen

Kim zag haar eigen bedrijf in die tijd vooral als een hobby: “Ik deed maar wat: zelf uitzoeken wat ondernemen inhoudt, wat mijn bedrijfsvoering is, wie ik wel en niet ga inschakelen, zelf een website bouwen. Dat werd niks, dus ik bedacht al snel dat ik daarvoor mensen moest gaan inzetten. En zo ga je stap-voor-stap dingen ontdekken.

Daarbij kwam ze ‘bij toeval’ in aanraking met een business coach. “Al bestaat toeval niet in mijn ogen”, voegt ze er snel aan toe. “Mijn coach wist mij te prikkelen en gaf aan dat ik nu vooral maatwerk aan het leveren was, uurtje-factuurtje, maar er zijn veel slimmere manieren om dat te doen. Ik kreeg toen al een soort schop onder mijn kont en duw in mijn rug: ga het eens wat professioneler aanpakken.”

Business coach

“Door de business coach ben ik anders naar mijn aanbod gaan kijken: wie ben ik als persoon, wat vind ik zelf leuk en hoe kan ik dat integreren naar het bedrijf. Maar ook: wat is mijn aanbod en hoe ik kan in plaats van uurtje-factuurtje gewoon een hele dag met iemand aan zitten?”


Kim denkt dat iedere ondernemer op een bepaald vlak coaching nodig heeft: “Zelf kom je er niet altijd goed uit. Ik kan me veel eigen maken, veel leren, maar soms is het fijn om daar iemand voor te hebben die met je mee kan denken en nog hogere doelen kan stellen. En je kunt jezelf niet coachen, dus het is fijn als een ander jou kan sturen en je op pad kan sturen. Buiten je veilige kaders: ga het maar eens proberen.

Als een tierelier

Sinds ze in januari is gaan bouwen aan haar bedrijf, gaat het “als een tierelier”. Dat heeft ervoor gezorgd dat ze in mei 2018 haar ontslag kon indienen. “Als jurist houd ik wel van zekerheid, al biedt het ondernemerschap die weinig. Maar ik voelde dat het goed ging lopen: ik draaide omzetten waar ik van zou kunnen leven. Dat was het moment om te stoppen: ik moest gewoon gaan springen. Maar dus wel na een berekening.”

Als ze kijkt naar hoe haar bedrijf er nu bij staat, is ze tevreden: “Het is op een niveau dat ik vooraf voor ogen had. Ik wil nog wel verder groeien, maar ik heb nu al freelancers die werk voor mij doen omdat het me alleen niet meer lukt. Dat had ik niet zo snel verwacht.”

Zaaien en oogsten

Toch is het niet aan komen waaien: “Toen ik ook nog in loondienst werkte, maakte ik lange dagen. Mijn vrije dag en verlof zette ik in voor mijn eigen bedrijf. Zo heb ik het een tijd kunnen uitzingen. ”

Starten is investeren: ik heb veel moeten zaaien, en nu kan ik oogsten.

Aan adverteren deed (en doet) Kim niet: “Het is vooral via-via. Dan geef ik een training en komen daar weer opdrachten uit voort. En zo ging het balletje uiteindelijk rollen. Dat kost in het begin veel investeren. Ik zie het als zaaien, dat heb ik veel gedaan, en nu kan ik oogsten.”

Move before you’re ready

Over de vraag wat haar belangrijkste tip voor ondernemers is, hoeft ze niet lang na te denken: “Move before you’re ready. Ga gewoon beginnen, ontdekken en bijsturen. Ervaar wat werkt en wat je leuk vindt. Ik ben begonnen als adviseur en dacht ik nog te gaan interimmen bij overheden. En kijk waar ik nu sta.”

Kim weet het nog sterker te maken: “Ik heb gemerkt dat je vaak eerst dingen gaat verkopen en dan pas gaat ontwikkelen. Je moet gaan verkopen, want pas dan voel je de drive om er mee aan de slag te gaan. Je blijft anders denken ‘het is niet goed genoeg’, maar je moet in de actiestand komen.”

Authentiek zijn

Een andere belangrijke tip van Kim is authentiek zijn: “Ik zie veel mensen maniertjes doen, en daar prik je doorheen. Ik voel in alles dat ik mensen wil helpen. Ik had ook eerst de overtuiging dat juristen alleen maar procederen, maar dat wilde ik helemaal niet. Ik wil adviseren, coachen en trainen, dáár word ik blij van.”

En dat betekent dat je soms een pionier bent: “De wegen liggen er dan nog niet, die moet je zelf creëren. Maar als je hart daar sneller van gaat kloppen, dan moet je daarvoor gaan!”

Herkenbaar?

Want vond jij van het verhaal van Kim? Herken je de opmerkingen van Kim over authenticiteit, je droom volgen, investeren (en oogsten) en de hulp van een business coach? Laat het weten!

En wil je meer mooie verhalen? Meld je dan aan, en ontvang elke week een mooie verhaal én tips voor het maken en vertellen van jouw verhaal.

[mc4wp_form id="28"]