Identiteit & duurzaamheid

Identiteit, missie, visie en imago: het zijn begrippen waar je als ondernemer waarschijnlijk niet te veel mee bezig wilt zijn. Toch is het belangrijk om stil te staan bij wie je bent, waar je voor staat en wat je uitstraalt. Zeker als je je als ‘duurzame ondernemer’ wilt profileren. In dit artikel vertel ik daarom meer over de begrippen identiteit en duurzaamheid, en waarom je dat terug kunt laten komen in het verhaal dat je vertelt.

Identiteit en imago

Laten we bij het begin beginnen: je identiteit. Dat is het antwoord op de vraag ‘wie ben ik’ (je huidige identiteit) of ‘wie wil ik zijn’ (je gewenste identiteit) en wat je uitstraalt. Je identiteit is gebaseerd op de kernwaarden van de organisatie (je dna of persoonlijkheid), en die wil je graag terugzien in je imago.

Je imago is het beeld dat de doelgroep van je bedrijf heeft, dus hoe de onderneming terugkomt in hun hoofden. Vragen die daarbij horen zijn ‘hoe kom ik over’ (je huidige imago) en ‘hoe wil ik overkomen’ (je gewenste imago).

identiteit

Groene identiteit wordt belangrijker

Klanten kiezen voor jou (of de concurrent) op basis van jouw identiteit (of eigenlijk je imago). Als je dus een duurzame ondernemer bent, dan wil je dat die ‘groene identiteit’ ook terugkomt in de hoofden van je klanten.

Aangezien meer consumenten (en bedrijf) waarde hechten aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, wordt het steeds belangrijker om je duurzame identiteit uit te stralen. 

Waarom duurzaamheid delen?

Waarom zou je jouw duurzame boodschap delen? Daar zijn goede redenen voor! Je voorziet allereerst in een behoefte van jouw klant: die is namelijk op zoek naar duurzame producten of diensten. Bovendien is het een goede manier om je te onderscheiden van de concurrent (en hier lees je waarom je best geld mag verdienen met duurzaamheid).  

Maar er zijn nog meer redenen: hier lees je ze alle 12!

Je gewenste identiteit

In het ideale geval komen je (duurzame) identiteit en imago overeen, maar je imago of uitstraling kunnen ook anders zijn dan jouw gewenste identiteit. Je kunt immers wel als ‘duurzaam’ gezien willen worden, maar straal je dat ook uit? En ziet doelgroep je ook als duurzaam?

Het is dus belangrijk om te zorgen dat jouw uitstraling overeenkomt met jouw identiteit. Want hoe duidelijker en beter jij je identiteit uitdraagt, hoe groter de kans dat je imago en identiteit overeenkomen. Daarvoor kun je de corporate identity mix gebruiken.

KLM en duurzaamheid?

In een artikel van de NOS van 2 april stond dat “de CO2-uitstoot van de Nederlandse luchtvaart de komende 30 jaar verdubbelt als er geen extra maatregelen komen.” Daarbij stond ook een reactie van de KLM: “We staan al 14 jaar in de top van meest duurzame luchtvaartmaatschappijen ter wereld.”

Tsjah, leuk gezegd, maar een duurzaam imago heeft de KLM (of de luchtvaart) natuurlijk allerminst (en terecht denk ik). Haar ‘gewenste duurzame identiteit’ matcht dus duidelijk niet met imago.

Corporate identity mix

Je unieke identiteit bepaal je aan de hand van drie factoren, die samen de corporate identity mix vormen:

  • Gedrag: how you walk. Hierbij kun je denken aan een duurzaam productieproces of het gebruik van elektrische auto’s. Dit zit bij maatschappelijk verantwoorde bedrijven vaak wel goed, omdat het hun core business is. 
  • Design: how you look. Hierbij kun je denken aan je huisstijl, logo en kleuren. Een bedrijf dat hier goed in is, is natuurlijk het meubilair van IKEA. Ook het blauw van de KLM is een goed voorbeeld van ‘kleurenmarketing 
  • Communicatie: how you talk. Dit gaat om alles wat je vertelt en schrijft. Daar gaat het vaak mis, omdat we niet (goed) communiceren wie we (willen) zijn. Ik komt hier verderop op terug. 
corporate identity mix identiteit duurzaamheid
De corporate identity mix

Aldi-identiteit en duurzaamheid

Ik weet dat de Aldi heel bewust bezig is met maatschappelijk verantwoord ondernemen. De vraag is echter of de supermarkt dat ook echt uitstraalt, en of de Aldi ook een ‘duurzaam imago’ heeft.

aldi duurzaamheid identiteit

Want welke associaties roept de Aldi bij jou op? Ik denk dat ‘goedkoop’ eerder in je opkomt dan ‘duurzaam’. Dat betekent dat ‘duurzaamheid’ binnen de corporate identity mix van het bedrijf wel terugkomt bij gedrag, maar waarschijnlijk niet genoeg bij ‘design’ (kijk bijvoorbeeld naar het logo) en ‘communicatie’ (de folders, bijvoorbeeld). 

Identiteit in beweging

Een identiteit is trouwens bovendien niet statisch: je zult als organisatie mee moeten veranderen met de wensen van jouw doelgroep (maar ook van je leveranciers en medewerkers). Voldoet jouw identiteit namelijk niet (meer) aan hun verwachtingen, dan gaan ze naar de de concurrent.

Toch is ‘de kern’ van je identiteit, je persoonlijkheid, onveranderlijk: de Efteling staat voor familieplezier, Axe voor mannelijkheid, de koffietent op de hoek voor hipsters, en dat zal niet veranderen. 

Jouw identiteit bepalen

De identiteit van een organisatie bestaat uit alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van het bedrijf. Het is dus vooral strategisch, en dat is de reden dat (kleine) ondernemers er vaak niet zo bij stilstaan.

Als je namelijk niet weet ‘wie je bent’, weet je ook niet wat je uit wilt stralen. De volgende vragen kunnen je helpen bij het achterhalen van je identiteit:

  • Hoe is jouw bedrijf ontstaan?
  • Wat wil je bereiken (je doel)?
  • Wat heeft je gemaakt tot wat je nu bent?
  • Wat maakt je uniek, dus anders dan de concurrenten?
  • Hoe zien klanten je?

De antwoorden hierop zijn jouw kernwaarden. Je kunt op basis hiervan jouw bedrijfsverhaal (of corporate story) maken. Daarmee gaat jouw identiteit namelijk écht leven.

Identiteit en communicatie

Je identiteit ook de basis van je communicatie. Wil je dat jouw imago overeenkomst met je (gewenste) identiteit, dan is het noodzakelijk om hier over na te denken. Ook als kleine ondernemer (daar lees je hier meer over)

Het zijn namelijk de bedrijven met een sterke identiteit en goede communicatie die het meest succesvol zijn: Coolblue, bol.com, Albert Heijn, IKEA en Dove zijn hier maar een paar voorbeelden van.

Voorbeeld: Coolblue

Coolblue zet in op klantgerichtheid: het is een onderdeel van de bedrijfsidentiteit. Je ziet dat ook terug in de hele coporate identity mix: het gedrag (installatieservice), het design (de smiley op de auto’s) en de communicatie (de slogan ‘alles voor een glimlach’). 

coolblue identiteit

Samenvattend: duurzame identiteit communiceren

Duurzaamheid of maatschappelijk verantwoord ondernemen moet dus een onderdeel van je (gewenste) identiteit zijn. Maar daarmee ben je er niet: je wilt dat het ook onderdeel van je imago wordt.

Je kunt daar deels invloed op uitoefenen door de juiste boodschap te vertellen, bijvoorbeeld tijdens klantcontactmomenten en in je marketing. 

Kortom, je moet je ‘groene identiteit’ delen met je doelgroep. Bekijk dan hoe jouw identiteit terugkomt in je persoonlijkheid, gedrag, design én communicatie.

Greenwashing

Vormt duurzaamheid geen onderdeel van je persoonlijkheid, dan is het een groot risico om dit toch terug te laten komen in je communicatie. Je maakt je dan schuldig aan greenwashing. Klanten hebben dit door, en zullen dat genadeloos afstraffen.

Eerder schreef ik ook al dit artikel over greenwashing. 

Hoe deel jij je duurzame verhaal?

Een goede manier om je identiteit te delen met je doelgroep, is met storytelling. Dat is namelijk het authentieke, onderscheidende verhaal dat je deelt en dat is gebaseerd op je kernwaarden.

Wil je daar hulp bij? Neem dan vrijblijvend contact met mij op. Ik help je graag (op weg)!

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

glas water hitte
5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? En hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

vegan burger
De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

zwerfafval
Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Succesvol duurzaam ondernemen?

Ontvang de gratis gids en werk in 5 stappen aan een blijvende duurzame(re) onderneming: goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Gids

Ook goed beter ondernemen?

Ontvang elke week een gratis duurzame tip en uitdaging en maak ook werk van goed beter ondernemen.

Goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!