Life in plastic, it’s (not so) fantastic

plastic

Aqua zong er in 1997 al over: “Life in plastic, it’s fantastic!” In de remake werd dat waarschijnlijk plastic, metal, en drink cartoons. Hoe dan ook, vroeger was plastic de oplossing voor alles. Hoe anders is dat tegenwoordig. En daarom moeten wij plastic scheiden en recyclen. Maar is dat wel een volhoudbare oplossing?

Ja, plastic is licht, sterk en goedkoop. Ideaal als verpakking en om voedselverspilling tegen te gaan. Maar het is ook schadelijk voor onze gezond en die van de dieren. Oh, en moeilijk te recyclen. En daarom moeten wij plastic scheiden om te recyclen. Juist. 

Obsessief plastic scheiden

Braaf als ik ben haal ik de vensterfolies uit enveloppen van de Belastingdienst. Hoezo, ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ – doe dan en gebruik die stomme enveloppen met venstertjes niet meer! Dat is een dagtaak voor me met al die brieven vol herinneringen, voor- en naheffingen, voorlopige en definitieve aanslagen. 

Maar ik scheid ook netjes al het overige plastic, de metalen en mijn drankkartons. Met als gevolg dat mijn PMD-bak elke twee weken helemaal vol zit. Tel daar nog bij op dat ik mij steevast voorneem om ook met de prikstok de straat op te gaan (het voornemen is het begin van alles – en ooit prikte ik echt). Ja, ik durf wel te beweren dat ik een plastic hero ben.

© Jan van Eijndhoven

Plastic desillusie

En toen kwam Teun van de Keuken voorbij als vuilnisman. Het ging over plastic, en in de plasticafvalverwerkingsketen blijkt nogal gegoocheld (niet gegoogeld) te worden met cijfertjes en definities. Twee schrijnende voorbeelden: 

  • We hebben verschillende plastics met allerlei additieven en heel veel kleuren. En dat is een grote rommel die maar voor een deel te recyclen is.
  • 40% van het plasticafval eindigt rechtstreeks in de verbrandingsoven. Zo’n 50 tot 60% gaat naar de verwerker en wordt gerecycled als verpakking, bermpaaltje of auto. 
  • Of toch niet, want ze gebruiken een meetmethodologie die de recycling overschat. Ze tellen ook het gewicht van vocht en vuil (zoals vleesresten) mee. En dan blijkt ineens nog maar 35 tot 39% van het plastic gerecycled te worden. 
  • Dan blijkt recycling als papieren werkelijkheid ook nog bijzonder rekbaar: iets heet al gerecycled als het plastic is geleverd aan de recycler, gebundeld als een baal. En dan is het dus nog geen nieuwe verpakking, integendeel.

Terugkijken: de vuilnisman

Heb je De Vuilnisman gemist? Je kunt het hier terugkijken. Een confronterende aanrader. 

© KRO-NCRV

Consument als plastic dader

En het ergste vond ik nog dat wij als consument de schuld krijgen. “De klant vraagt om wit doorzichtig plastic, en niet om grijs gerecycled plastic.” Mij is voor zover ik me kan herinneren nooit iets gevraagd. Mijn wc-rollen mogen best in grijs plastic verpakt worden. 

Ik schrok er nogal van: ik doe mijn best met mijn prikstok, venstertjes uit enveloppen halen, nylonzakes in de supermarkt en twee losse pakken koffie kopen in plaats van de voordeelverpakking in plastic. En tweederde daarvan komt nooit meer terug met een tweede plasticleven.

Plastic soep

Oké,  plastic scheiden en recyclen lost het plasticprobleem niet op. Het is niet volhoudbaar. Maar wat dan wel? Minder plastic gebruiken? Maar hoe dan! Misschien moeten de fabrikanten daar eerst eens mee aan de slag: minder verbruik aan de voorkant, zodat we aan de achterkant minder hoeven te recyclen. 

En als de industrie dat wat dan alsnog overblijft niet kan recyclen, dan doe ik dat wel. Ik kan er altijd nog plastic soep van maken. Scheelt ook weer een soepblik kopen. En bloedvergieten (van plastic?) als je de overvolle pmd-bak wilt aandrukken en je snijdt aan het metalen randje van het blik. Enfin, life in plastic, not so fantastic.

Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?

Gratis gids

Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!

Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.