Life in plastic, it’s (not so) fantastic

Aqua zong er in 1997 al over: “Life in plastic, it’s fantastic!” In de remake werd dat waarschijnlijk plastic, metal, en drink cartoons. Hoe dan ook, vroeger was plastic de oplossing voor alles. Hoe anders is dat tegenwoordig. En daarom moeten wij plastic scheiden en recyclen. Maar is dat wel een volhoudbare oplossing?

Ja, plastic is licht, sterk en goedkoop. Ideaal als verpakking en om voedselverspilling tegen te gaan. Maar het is ook schadelijk voor onze gezond en die van de dieren. Oh, en moeilijk te recyclen. En daarom moeten wij plastic scheiden om te recyclen. Juist. 

Obsessief plastic scheiden

Braaf als ik ben haal ik de vensterfolies uit enveloppen van de Belastingdienst. Hoezo, ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ – doe dan en gebruik die stomme enveloppen met venstertjes niet meer! Dat is een dagtaak voor me met al die brieven vol herinneringen, voor- en naheffingen, voorlopige en definitieve aanslagen. 

Maar ik scheid ook netjes al het overige plastic, de metalen en mijn drankkartons. Met als gevolg dat mijn PMD-bak elke twee weken helemaal vol zit. Tel daar nog bij op dat ik mij steevast voorneem om ook met de prikstok de straat op te gaan (het voornemen is het begin van alles – en ooit prikte ik echt). Ja, ik durf wel te beweren dat ik een plastic hero ben.

© Jan van Eijndhoven

Plastic desillusie

En toen kwam Teun van de Keuken voorbij als vuilnisman. Het ging over plastic, en in de plasticafvalverwerkingsketen blijkt nogal gegoocheld (niet gegoogeld) te worden met cijfertjes en definities. Twee schrijnende voorbeelden: 

  • We hebben verschillende plastics met allerlei additieven en heel veel kleuren. En dat is een grote rommel die maar voor een deel te recyclen is.
  • 40% van het plasticafval eindigt rechtstreeks in de verbrandingsoven. Zo’n 50 tot 60% gaat naar de verwerker en wordt gerecycled als verpakking, bermpaaltje of auto. 
  • Of toch niet, want ze gebruiken een meetmethodologie die de recycling overschat. Ze tellen ook het gewicht van vocht en vuil (zoals vleesresten) mee. En dan blijkt ineens nog maar 35 tot 39% van het plastic gerecycled te worden. 
  • Dan blijkt recycling als papieren werkelijkheid ook nog bijzonder rekbaar: iets heet al gerecycled als het plastic is geleverd aan de recycler, gebundeld als een baal. En dan is het dus nog geen nieuwe verpakking, integendeel.

Terugkijken: de vuilnisman

Heb je De Vuilnisman gemist? Je kunt het hier terugkijken. Een confronterende aanrader. 

© KRO-NCRV

Consument als plastic dader

En het ergste vond ik nog dat wij als consument de schuld krijgen. “De klant vraagt om wit doorzichtig plastic, en niet om grijs gerecycled plastic.” Mij is voor zover ik me kan herinneren nooit iets gevraagd. Mijn wc-rollen mogen best in grijs plastic verpakt worden. 

Ik schrok er nogal van: ik doe mijn best met mijn prikstok, venstertjes uit enveloppen halen, nylonzakes in de supermarkt en twee losse pakken koffie kopen in plaats van de voordeelverpakking in plastic. En tweederde daarvan komt nooit meer terug met een tweede plasticleven.

Plastic soep

Oké,  plastic scheiden en recyclen lost het plasticprobleem niet op. Het is niet volhoudbaar. Maar wat dan wel? Minder plastic gebruiken? Maar hoe dan! Misschien moeten de fabrikanten daar eerst eens mee aan de slag: minder verbruik aan de voorkant, zodat we aan de achterkant minder hoeven te recyclen. 

En als de industrie dat wat dan alsnog overblijft niet kan recyclen, dan doe ik dat wel. Ik kan er altijd nog plastic soep van maken. Scheelt ook weer een soepblik kopen. En bloedvergieten (van plastic?) als je de overvolle pmd-bak wilt aandrukken en je snijdt aan het metalen randje van het blik. Enfin, life in plastic, not so fantastic.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

glas water hitte
5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? En hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

vegan burger
De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

zwerfafval
Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Succesvol duurzaam ondernemen?

Ontvang de gratis gids en werk in 5 stappen aan een blijvende duurzame(re) onderneming: goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Gids

Ook goed beter ondernemen?

Ontvang elke week een gratis duurzame tip en uitdaging en maak ook werk van goed beter ondernemen.

Goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!