wereldbol tegen achtergrond

Meer duurzame impact met de stille meerderheid

Hoe kan ik meer duurzame impact maken, persoonlijk maar zeker ook als ondernemer? Die vraag heb ik mijzelf de afgelopen tijd regelmatig gesteld.

Op persoonlijk vlak ben ik best goed bezig. Ik eet bijna volledig vegetarisch, vermijd plastic, heb zonnepanelen en een groene tuin, isoleer mijn huis, eet en drink gezond (oké, dat speciaalbiertje daargelaten), pak zo veel mogelijk de fiets, heb al jaren niet gevlogen, probeer minimalistisch te leven en koop zo weinig mogelijk.

(Ik heb mijn schoenen op de camping achter moeten laten omdat iedereen dacht dat het sandalen waren met al die gaten erin.)

Zakelijke impact

Als ondernemer vond ik de vraag hoe ik zo veel mogelijk duurzame impact kan maken lastiger te beantwoorden.

Ik had namelijk het gevoel dat ik met mijn werk meer kan bereiken en het verschil kan maken. Ja, ik onderneem zelf verantwoord en help duurzame ondernemers met het vertellen van hun goede verhalen. Maar die duurzame ondernemers vormen nog steeds een (te) klein deel van ‘het mkb’, en dat is zonde.

Alle beetjes helpen, maar ik wil méér beetjes bereiken om samen méér impact te maken. Bovendien heeft het IPCC-rapport wel duidelijk gemaakt dat het tijd is voor actie: sneller en meer.

De stille meerderheid helpen

Daarom wil ik ‘de stille meerderheid’ bereiken en in beweging krijgen. De grote kleine ondernemers die wel verantwoord willen ondernemen, maar niet goed weten hoe. De zelfstandige professionals die denken dat een duurzame bedrijfsvoering alleen maar geld kost. De mkb’ers die er eigenlijk geen tijd voor (over) hebben en een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Die stille meerderheid, daar valt voor mij de meeste winst te behalen.

Dat is wel een uitdaging. Want ik werk nu veilig in ‘de duurzame bubbel’, omgeven door mensen die al overtuigd zijn van hun invloed op mens, dier en milieu en hun steentje willen bijdragen. De stille meerderheid moet daar nog van overtuigd worden of heeft een zetje of hulp nodig. En dat kan lastig zijn.

Meer impact

Toch voel ik dat ik energie krijg van dat idee. Ondernemers ervan overtuigen dat duurzaam ondernemen veel kansen biedt waar veel van hen niet bewust van zijn. Maar ook dat maatschappelijk verantwoord ondernemen eigenlijk geen keuze is, maar verantwoordelijkheid nemen. En die ondernemers vervolgens verleiden en helpen bij het creëren van hun duurzame dromen, in actie komen én zich vervolgens als verantwoorde ondernemer profileren.

Kortom: ik ga meer impact maken door de impact van alle ondernemers te vergroten, en zo mens, milieu en hun onderneming gezonder maken!

Hoe ik dat ga doen? Daar heb ik al ideeën over, die steeds concreter worden. Binnenkort vertel ik daar meer over. Ben jij benieuwd en wil je niet wachten op ‘binnenkort’? Laat het dan weten, want ik kan ook niet wachten om mijn plannen met jou te delen!

1 reactie op “Meer duurzame impact met de stille meerderheid”

  1. Pingback: Toekomstbestendig ondernemen | Voor Straks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.