Meer duurzame impact met de stille meerderheid

Hoe bereik je de meeste duurzame impact? Door 'de stille meerderheid' van de ondernemers te verleiden, enthousiasmeren en activeren om verantwoorde keuzes te maken. En dat is precies wat ik ga doen.

Hoe kan ik meer duurzame impact maken, persoonlijk maar zeker ook als ondernemer? Die vraag heb ik mijzelf de afgelopen tijd regelmatig gesteld.

Op persoonlijk vlak ben ik best goed bezig. Ik eet bijna volledig vegetarisch, vermijd plastic, heb zonnepanelen en een groene tuin, isoleer mijn huis, eet en drink gezond (oké, dat speciaalbiertje daargelaten), pak zo veel mogelijk de fiets, heb al jaren niet gevlogen, probeer minimalistisch te leven en koop zo weinig mogelijk.

(Ik heb mijn schoenen op de camping achter moeten laten omdat iedereen dacht dat het sandalen waren met al die gaten erin.)

Zakelijke impact

Als ondernemer vond ik de vraag hoe ik zo veel mogelijk duurzame impact kan maken lastiger te beantwoorden.

Ik had namelijk het gevoel dat ik met mijn werk meer kan bereiken en het verschil kan maken. Ja, ik onderneem zelf verantwoord en help duurzame ondernemers met het vertellen van hun goede verhalen. Maar die duurzame ondernemers vormen nog steeds een (te) klein deel van ‘het mkb’, en dat is zonde.

Alle beetjes helpen, maar ik wil méér beetjes bereiken om samen méér impact te maken. Bovendien heeft het IPCC-rapport wel duidelijk gemaakt dat het tijd is voor actie: sneller en meer.

De stille meerderheid helpen

Daarom wil ik ‘de stille meerderheid’ bereiken en in beweging krijgen. De grote kleine ondernemers die wel verantwoord willen ondernemen, maar niet goed weten hoe. De zelfstandige professionals die denken dat een duurzame bedrijfsvoering alleen maar geld kost. De mkb’ers die er eigenlijk geen tijd voor (over) hebben en een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Die stille meerderheid, daar valt voor mij de meeste winst te behalen.

Dat is wel een uitdaging. Want ik werk nu veilig in ‘de duurzame bubbel’, omgeven door mensen die al overtuigd zijn van hun invloed op mens, dier en milieu en hun steentje willen bijdragen. De stille meerderheid moet daar nog van overtuigd worden of heeft een zetje of hulp nodig. En dat kan lastig zijn.

Meer impact

Toch voel ik dat ik energie krijg van dat idee. Ondernemers ervan overtuigen dat duurzaam ondernemen veel kansen biedt waar veel van hen niet bewust van zijn. Maar ook dat maatschappelijk verantwoord ondernemen eigenlijk geen keuze is, maar verantwoordelijkheid nemen. En die ondernemers vervolgens verleiden en helpen bij het creëren van hun duurzame dromen, in actie komen én zich vervolgens als verantwoorde ondernemer profileren.

Kortom: ik ga meer impact maken door de impact van alle ondernemers te vergroten, en zo mens, milieu en hun onderneming gezonder maken!

Hoe ik dat ga doen? Daar heb ik al ideeën over, die steeds concreter worden. Binnenkort vertel ik daar meer over. Ben jij benieuwd en wil je niet wachten op ‘binnenkort’? Laat het dan weten, want ik kan ook niet wachten om mijn plannen met jou te delen!

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

glas water hitte
5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? En hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

vegan burger
De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

zwerfafval
Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Succesvol duurzaam ondernemen?

Ontvang de gratis gids en werk in 5 stappen aan een blijvende duurzame(re) onderneming: goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Gids

Ook goed beter ondernemen?

Ontvang elke week een gratis duurzame tip en uitdaging en maak ook werk van goed beter ondernemen.

Goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!