12 duurzame tips bij hitte op je werk

hitte werk duurzaam

(Te) warm op je werk? Dan kan ik als tekstschrijver over duurzaamheid een vurig pleidooi houden over de opwarming van de aarde. Ik kan je vertellen over het klimaatakkoord en je erop wijzen dat hitte op je werk steeds vaker gaat voorkomen. 

Daar heb je op dit moment alleen zo weinig aan in je kantoorsauna… Daarom houd ik het graag praktisch en geef ik je  12 duurzame tips om de hitte op je werk de baas te blijven. 

Hitte en je werk

Hitte kan nadelig zijn voor je werk. Zo kan het leiden tot een zonnesteek of uitdroging met de bijbehorende kwaaltjes als hoofdpijn, darmklachten en een lage bloeddruk. In ernstige (maar zeldzame) gevallen kan je zelfs flauwvallen of een hitteberoerte oplopen.

Vaker gaat het echter om je niet goed kunnen concentreren, een licht gevoel in je hoofd, zweten (en een vies gevoel), minder aandacht en sneller geïrriteerd zijn. Niet per se heel schadelijk voor je gezondheid dus, maar ook zeker niet prettig.

Hitte en de wet

Helaas is er geen wet die zegt dat je vanaf een bepaalde temperatuur thuis mag (of moet) blijven. Bovendien heb je daar weinig aan als je huis je werkplek is of als ‘geen werk’ voor jou als zzp’er gelijk staat aan ‘geen inkomen’.

Wat staat er dan wel in de wet (lees: het Arbobesluit)? Nou, dit:

“Rekening houdend met de aard van de werkzaamheden die door de werknemers worden verricht en de fysieke belasting die daar het gevolg van is, veroorzaakt de temperatuur op de arbeidsplaats geen schade aan de gezondheid van de werknemers.”

Richtlijnen bij hitte

Niet echt een duidelijke tekst. Bovendien is de (ervaren) hitte van veel factoren afhankelijk, waaronder de luchtvochtigheid, stralingswarmte en luchtstroming. Gelukkig zijn er richtlijnen opgesteld (die je hier kunt vinden).

Voor licht fysiek kantoorwerk betekent dit dat het niet warmer dan 28 graden ‘mag’ zijn. Voor intensief werk ligt de grens op 26 graden, en voor zeer inspannend werk is dit 25 graden. Maar: het zijn slechts richtlijnen.

Hitteplan en tropenrooster

Die grens van 25, 26 of 28 graden betekent dus niet dat je vanaf dan thuis mag blijven (was het maar waar!). Je moet dan eerder denken aan een tropenrooster, zwaar werk vermijden, meer pauzes, airco of zonwering. 

Voor sommige sectoren zijn trouwens wel afspraken gemaakt in de cao. Zo zijn er voor de (wegen)bouw en de agrarische sector wel afspraken gemaakt. Nu kan ik zeggen dat ik als tekstschrijver ook in de (tekst)bouw werk, maar ik twijfel of de arbo hierin meegaat.

Duurzaam hitteplan voor zzp’ers: 12 tips

Je wordt continu gewaarschuwd jezelf te beschermen tegen de zon en je goed in te smeren! Op je werk heb je hier vaak weinig aan, en de wet beschermt je dus ook al nauwelijks. Daarbij draagt die hitte dus ook niet echt bij aan je productiviteit. 

Daarom is het goed om jezelf een beetje te helpen. Daarom hierbij een hitteplan voor zelfstandigen!

Tip 1: maak je niet druk

Aan hitte kun je weinig doen. Doe er dus ook weinig mee. Je druk maken en opgewonden klagen, zuchten, puffen en steunen over het weer heeft geen zin. Sterker nog, ik ben benieuwd in hoeverre heethoofden bijdragen aan de opwarming van de aarde.

Die stress verhoogt je hartslag waardoor je lichaam harder gaat werken en je het dus nog warmer krijgt. Houd dus je hoofd koel, en daarmee je lichaam.

Tip 2: blijf weg bij apparaten

Ga niet in een ruimte zitten met (veel) warmteproducerende apparaten. Dat is meestal elektronica die veel energie gebruikt, zoals een koelkast of oude gloeilampen. Voel bij alle apparaten hoeveel warmte ze afgeven en verplaats of isoleer ze of schakel ze uit.

En vergeet je telefoon en laptop niet!

Tip 3: ga flexwerken

Is je vaste werkplek te warm? Ga dan eens op zoek naar een beter gekoelde plaats. Neem je laptop, geef je over aan het nomadenbestaan en zwerf door je de stad op zoek naar een mooi (tijdelijk) kantoor!

Bibliotheken, horeca of ondergrondse treinstations, ze zijn vaak heerlijk koel. En wie weet doe je er nog een nieuwe contacten op!

Tip 4: draag passende kleding

De Jumbo-bezorger klaagde over het feit dat hij een lange broek en zwart shirt moest dragen. Vond ik terecht, want het gaat om je (bezorg)kwaliteiten gaat, niet om je kleding. Tenzij je een model bent. En dat was hij duidelijk niet.

Pas je dus aan, met passende kleding. Wat passend is? Dat varieert van badkleding in je achtertuin tot een korte broek op het terras, en van ondergoed voor de ventilator thuis tot een katoenen broek bij een klant. 

Als het maar past. En passend is dus. 

Tip 5: ga voor groen

Werken in een groene omgeving werkt. Neem dus wat planten in huis of zoek een bankje in een park op (wel in de schaduw natuurlijk). Goed voor lichaam én geest! 

Hoe dat komt? Planten en bomen houden het klimaat gezond en stabiel en zorgen voor verkoeling. Ga maar eens in het bos staan; dat scheelt zo tien graden met een plein in de stad. 

Wel even uitkijken voor eikenprocessierupsen, natuurlijk.

Tip 6: ventileer (met ijs)

Bewegende lucht zorgt ervoor dat de hitte weg kan en de (gevoels)temperatuur omlaag gaat. Zet dus je ramen open (zolang het buiten koeler is dan binnen) en zorg voor frisse, bewegende lucht.

Je hebt verder hartstikke leuke usb-ventilatoren, die heerlijk koelen en je overal mee naartoe kunt nemen. En zet je er een bevroren flesje water voor, dan koelt het extra (en heb je wat te drinken). Drie vliegen in één tip!

Tip 7: creatief met tijd

Eerder beginnen of juist later op de avond nog wat werk verzetten is ook de moeite waard. Op die momenten is het minder warm en werkt het prettiger. Bovendien is het dan nog heerlijk rustig en kun je ongestoord je werk doen.

Daarbij slapen de meeste mensen toch slecht bij warm weer, en wat heb je dan liever: een warm, plakkerig bed of de koelte van de ochtend? Daarbij is tijd toch maar een mening en willen ze het in dit Noorse dorp helemaal afschaffen.

Tip 8: drink…

Wellicht een open deur, maar drink veel! En dan uiteraard geen alcohol, maar water met wat munt, limoen of fruit voor de smaak. En ijsklontjes. Veel ijsklontjes

Ook ijsjes doen het natuurlijk goed, maar beperk je dan tot de waterijsjes. Magnums zien er aantrekkelijk uit (vooral die met extra lagen karamel), maar zijn dan weer niet zo gezond en leveren weer andere gezondheidsklachten op als overgewicht (en buikpijn!).

Tip 9: …met een rietje

Als je door een rietje drinkt, kom je drankje tegen je gehemelte aan, dat weer aan je hersenen gekoppeld is. Die zouden vervolgens denken dat je aan het afkoelen bent. Of het waar is, weet ik niet, maar het klinkt wel aardig toch?

Twee maren: niet slurpen (in het belang van je omgeving) en geen plastic rietjes (in het belang van het milieu). Mooie rietjes van bamboe kun je hier kopen. 

Tip 10: (g)een warm bad

Koud water lijkt fijn als je het warm hebt, maar het werkt  averechts. Een koude douche zorgt ervoor dat je bloedvaten vernauwen en je lichaam zijn warmte uiteindelijk juist slechter kwijt kan. 

Daarom is het beter om een (lauw)warme douche te nemen en het voetenbad te vermijden. Wil je toch wat koelte? Leg dan een natte handdoek in je nek. Het ziet er niet uit, maar zweetplekken ook niet. 

Tip 11: eet licht

Zware maaltijden zetten je lichaam aan het werk, dat daardoor (extra) opwarmt. Laat de pasta en het vlees dus staan (dat kan sowieso geen kwaad), kies voor een lichte maaltijd, zoals een lekkere salade of veel fruit (vocht!), en verdeel je eetmomenten over de dag.

Tip 12: vermijd de airco

Wacht, wat? Geen airco  aanschaffen? Het is inderdaad een mogelijkheid (die je zelf vast ook al had bedacht), maar die apparaten gebruiken veel energie en gebruik je waarschijnlijk maar een paar dagen per jaar.

Niet echt een duurzame optie dus.

Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?

Gratis gids

Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!

Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.