Wat doe je als de kinderen een weekend uit logeren zijn? Lekker een avond samen de deur uit. Wat drinken, lekker eten, naar de bioscoop en praten. Bijvoorbeeld over geld.

Trouwens, dat praten over de financiën deden we natuurlijk niet tijdens de film. 

Ontslag zonder alternatief

De financiën zijn voor ons voldoende stof tot praten en nadenken. Ik heb namelijk ontslag genomen zonder al een financieel alternatief te hebben. Of dat verstandig is, daar verschillen de meningen over. 

Het kan een enorme opluchting zijn en biedt voordelen. Ook het gevreesde ‘gat in je cv’ is inmiddels achterhaald. Toch leidt het nog steeds tot scheve blikken kritische reacties in onze never quit-cultuur. Bovendien heb je geen recht op een ww-uitkering, terwijl je hypotheek doorloopt. 

Maar als tegenover je vaste maandsalaris maar genoeg negatieve gevolgen staan (lichamelijk én geestelijk), dan moet je voor je eigen gezondheid en geluk kiezen. En dat heb ik dus gedaan.

Alles heeft een prijs

Natuurlijk, voor jezelf beginnen kost geld. Zeker als je besluit om ontslag te nemen, zonder dat je al een vast ‘eigen inkomen’ hebt. De maandelijks terugkerende rekeningen blijven binnenstromen, terwijl het geld naar buiten stroomt.

Het scheelt wel dat ik vanuit huis kan werken en weinig ‘spullen’ nodig heb (een laptop en koffiemok is genoeg). Toch maak ook ik kosten: de hosting van je website, (digitale) boeken, visitekaartjes, enzovoort.

Financiële buffer

Maar waar betaal je dat dan van, als je geen vast inkomen meer hebt? Daar heb ik goed over nagedacht. Ik heb een financiële buffer (en een lieve vriendin met een baan), dus met niet al te veel etentjes en vakanties kunnen we het best ‘even’ uithouden.

Toch is ook mijn geldboom op een gegeven moment uitgebloeid. En dan is het belangrijk dat ik weer een stabiel eigen inkomen heb. Maar na hoelang is dat (realistisch)?

Zelfvoorzienend in zes maanden

In een vlaag van genialiteit (of verstandsverbijstering) heb ik gezegd dat ik over zes maanden ‘zelfvoorzienend’ ben. Misschien is dat arrogante bluf of naïef optimisme, zoals mijn vriendin liet doorschemeren. Maar ik vind het een goed streven en ga ervoor.

Gaat het lukken? Dat weet ik niet, maar het is een stok achter de deur om mezelf te bewijzen. Bovendien ben ik competitief ingesteld en wil ik mijn opmerking waarmaken.

Zeker tegenover mijn vriendin: ze is lief en ik gun haar alles, maar geen gelijk ten koste van mijn gelijk. Dus gaat het mijn lukken. Op 12 april zullen we het weten, dus wordt vervolgd!