Voor jezelf beginnen is één groot feest. Oké, dat misschien niet helemaal, maar je hebt ineens allemaal mijlpalen om te vieren: je eigen website online, een eerste zakelijke mail in je inbox, de kvk-inschrijving en je visitekaartjes (gebruik je die nog?).

En ja, natuurlijk, je eerste opdracht!

Mijn eerste opdracht

Misschien is het een beetje valsspelen: het was mondeling ‘op de wandelgangen’ geregeld, ‘via’ bekenden en voor semi-bekenden. Bovendien paste de opdracht inhoudelijk niet helemaal bij wat ik ga doen (daar lees je hier en hier meer over), al was het onderwerp absoluut niet nieuw voor mij.

Bovendien: wat maakt dat allemaal uit, je moet toch ergens beginnen? Ik ben er dus gewoon trots op!

Workshop feedback geven & ontvangen

Voor de commissievoorzitters van het MAK Mentorship System mocht ik namelijk een workshop feedback geven en ontvangen verzorgen. Als voorzitter moet je jouw commissieleden aansturen (en daarbij ook feedback geven). Maar je krijgt ook regelmatig feedback op jouw functioneren én dat van je commissieleden.

Het is dus belangrijk om de regels van het feedback geven en ontvangen onder de knie te hebben. En ik ben blij dat ik daar een bijdrage aan mocht leveren.

Je beste beentje voor

Natuurlijk doe je voor je eerste opdracht éxtra je best: tot in de puntjes voorbereid, een half uur te vroeg, met je mooiste kleren (twee keer gestreken), je beste aftershave (om je zweetlucht te verbergen) en glad geschoren.

En dan maar duimen dat jij gezien en de inhoud gewaardeerd wordt.

De evaluatie

Want aan het einde heb je altijd nog de evaluatie: hoe ging het? Wat vonden de deelnemers ervan? Het enthousiasme en de positieve inbreng waren al fijn, en ik had zeker het idee dat ik bruikbare handvatten en tips heb kunnen geven. Toch is het altijd afwachten hoe de deelnemers het zelf hebben ervaren.

Gelukkig waren de reacties positief: de workshop is beoordeeld met een 8.3, en ik als trainer zelfs met een 8.5! Wouw, wat was (en ben) ik trots!

Ook de aanvullende feedback was fijn (en bruikbaar): vooral de 4G’s en de 4-kamertheorie waren handig. De verbeterpunten gingen vooral over het oefenen  en het gebruik van voorbeelden.

De tijd was daarin de grootste vijand (we hadden maar een uur), maar ik neem de opmerkingen zeker mee naar een volgende keer.

Oh ja, de factuur

En een leuke bijkomstigheid van je eerste opdracht? Je eerste factuur! Dan moet je ineens gaan nadenken over de eisen van een factuur en een mooie opmaak in huisstijl. En dan maar hopen dat je factuur betaald wordt.

En pas dán is mijn eerste opdracht écht klaar. Maar daar wacht ik niet op: mijn eerste opdracht is al lang gevierd!