Een week geleden liep ik (bijna) voorgoed naar buiten bij mijn ‘laatste werkgever’. Een gedenkwaardig moment. Maar ik heb geen zin om stil te zitten. Dus stond ik dinsdag om 10.30 bij de Kamer van Koophandel *uh* KvK op de stoep. Het bleek een grote nummertjesparade te worden.

De Kamer van Koophandel.. *uh* KvK

Ik ben al begonnen als zelfstandige en heb zelfs mijn eerste opdrachten al binnen. Toch miste ik nog iets: een -hoe gek het ook klinkt- nummertje. En dat nummer mag je lekker ouderwets 22 kilometer verderop gaan ophalen, bij de Kamer van Koophandel. Die sinds kort dus KvK heet, omdat de overheid voorstander is van onduidelijke afkortingen. 

Waarom ik daarheen moest is me een raadsel, want binnen 10 minuten stond ik weer buiten. Zonder een uitgebreide persoonsanalyse, enige uitleg over ingewikkelde zaken of een kopje automatenkoffie. Nee, ik kwam met niets en ging met nog minder (geld) weer naar buiten.

Gelukkig had ik van andere starters al gehoord dat de inschrijving bij de Kamer van K… KvK weinig voorstelt, maar het is een gevoelsmatige nieuwe mijlpaal (wéér champagne!). Een bewijs dat je jezelf écht ondernemer mag noemen, met alle rechten én plichten die daarbij horen.

Het goede voorbeeld

trein
op weg naar de pot met goud (zou het echt?)

Ik wil (vooral) mensen en organisaties die bezig zijn met duurzaamheid en welzijn helpen bij het vertellen van hun verhaal. Omdat mijn hart en interesse daar liggen, maar ook vanuit een persoonlijke overtuiging.

Die persoonlijke overtuiging (en het feit dat ik het goede voorbeeld wil geven) zorgden er ook voor dat ik de trein (en bus, en benenwagen) nam naar de KvK. De langere reistijd en hogere kosten neem ik graag voor lief en zie ik als een investering in de toekomst. En mijzelf, natuurlijk.

Administratieve formaliteit

En zo stond ik lekker op tijd bij het toch wat troosteloze KvK-gebouw in Breda. Het druilerige weer werkte zeker niet mee, maar er is ook weinig aan gedaan om een feestelijke sfeer te creëren.

Na binnenkomst mocht ik me heel persoonlijk melden bij een aanmeldzuil met een eerste nummer: mijn 06. Vervolgens kreeg ik een nummer waarmee ik kon wachten in een lege wachtruimte. Het kwam allemaal erg overheid (lees: bureaucratisch) over.

Het wachtnummer
mijn wachtnummer voor in de lege wachtruimte

Ik was daarom blij dat ik na 10 minuten weer buiten stond. Zonder felicitatie of champagne: in 2010 kreeg ik die nog wel allebei. Maar wel met een rekening (duur joh!) én opnieuw een (ditmaal felbegeerd) KvK-nummer: 73254800. En voor die laatste deed ik het toch vooral: mijn nieuwe lievelingsgetal!

Mijn KvK-inschrijving

Voor straks: meer dan een nummer

Inmiddels heb ik naast mijn burgerservicenummer, 06-nummer, wachtnummer en btw-nummer dus ook een KvK-nummer (“Vergeet niet je btw-nummer nog aan je KvK-nummer te koppelen”). Ik kan wel zeggen dat de overheid mij genoeg tot nummer gereduceerd heeft.

En al ben ik nog nooit zo graag een nummertje geweest, nu is het toch vooral tijd om de wereld te bewijzen dat ik meer ben dan een nummertje (of vijf). En om het verhaal achter dat nummer te vertellen. Zelfs als het mijn lievelingsnummer is.