Vandaag liep ik met mijn zwager (schoonbroer onder de rivieren) een obstacle run door de haven van Rotterdam. Niet onbelangrijk is dat ik sneller was dan mijn schoonbroer (zwager boven de rivieren), maar tijdens het lopen viel mij ineens op dat zo’n obstacle run net ondernemen is. 

Daarom hierbij 9 overeenkomsten tussen ondernemen en een obstacle run.

1. Het is topsport

Oké, onze run was maar 6 kilometer, maar onze vriendinnen denken nog steeds dat we 10 kilometer hebben gelopen (en dat kon ook makkelijk in die tijd). Maar zowel topsporters als ondernemers zijn tot op het bot getraind, geven niet op als het tegenzit en beseffen dat het geen sprint maar een marathon is (of 6 kilometer….). 

2. Je daagt jezelf uit en verlegt grenzen

Het was mijn eerste obstacle run, dus ik kan wel zeggen dat ik mijn grens verlegd heb. En kilometers rechtdoor lopen gaat me prima af, maar een drempel is voor mij al een flinke uitdaging, laat staan een heel parcours. En dat geldt ook voor ondernemen: je blijft jezelf uitdagen, leren en nieuwe dingen proberen. 

3. Het is risico nemen

Je weet niet waar het eindigt: bij de finish of de ehbo, of in de quote 500 of bij de voedselbank. Natuurlijk ben je goed voorbereid en weet je waar je naartoe wilt, maar het blijft een gok, een sprong in het diepe. En dat risico is juist wat ondernemen (en over obstakels klimmen) zo leuk maakt. 

4. Je weet niet wat er om de hoek op je wacht

Ik ben tijdens de obstacle run toch een paar keer flink geschrokken toen ik de hoek om kwam: bergen autobanden, klimwanden en containers. Ondernemen ervaar ik niet als anders: elke dag is weer een verrassing, je weet nooit wat je morgen weer gaat doen en voor klant of opdracht straks weer je pad kruist. 

5. Je doet het alleen maar toch samen

Natuurlijk ben je als ‘zelfstandig ondernemer’ allereerst zelfstandig, maar je hoeft niet alles alleen te doen: samen brainstormen, je financiën uitbesteden, andere zelfstandigen helpen of samen aan een project werken. En een obstacle run is niet anders: je moet zelf die klimwand over, maar je kunt elkaar best een (mentaal) steuntje in de rug geven.

Wat is overigens bij mijn schoonbroef/zwager niet heb gedaan: ik zie hem liever alleen ploeteren en in de modder vallen.

6. Het is vallen en opstaan

Ondernemen is proberen, ervaren, en kijken wat werkt. De ene keer lukt dat niet (meteen), en de andere keer wel. En als je voor zo’n klimrek staat is het niet anders. Alleen bleek (voor mij) het risico op vallen dáár iets groter dan in de wereld van de ondernemers. 

7. Het is verslavend

Van tevoren heb ik doorgaans niet zo’n zin in een hardloopwedstrijd. Als ik er eenmaal sta is het vaak ‘toch wel leuk’, en voorbij de finish wil ik eigenlijk gelijk weer door naar de volgende. Hetzelfde geldt voor het ondernemerschap: het is veel en hard werken en zeker niet altijd feest, maar je blijft doorgaan en kunt (en wilt) niet stoppen.

8. Je mag trots zijn op het resultaat

Natuurlijk ben je intens blij met wat je bereikt (hebt). Of het nu finishen binnen het uur (of sowieso finishen) is of je eerste opdracht met succes volbrengen, je mag trots zijn op jezelf. 

9. Het is gewoon héél leuk

De belangrijkste overeenkomst wat mij betreft is dat het gewoon héél tof is om te doen. Veel (on)bekende mensen die je ontmoet, positiviteit, en doen wat je leuk vindt. 

En dat laatste is misschien nog wel het belangrijkste: plezier hebben in wat je doet. Zelfs als dat 10 kilometer jezelf door de modder  sleuren is.