Vorige week heb ik mijn laatste fulltime week in loondienst gehad. Een mijlpaal waar ik naar uitkeek. Eindelijk de vrijheid én tijd om echt voor mezelf te beginnen. En daar zit ik dan nu: met muziek, een kop koffie en een laptop. En met een leeg scherm.

Het witte scherm (en zwarte gat)

Maandenlang heb ik naar dit moment uitgekeken. Oké, wekenlang, maar het voelde zeker als maanden. En eigenlijk ben ik er nog niet: tot 1 december werk ik nog 1 dag per week in loondienst.

Maar dat betekent nu dus al 4 dagen ‘vrij’. Daar zat ik op te wachten: de tijd om te beginnen. En die tijd is (er) dus nu. Maar dat lege scherm blijft wit, de koffie wordt koud en de beach house playlist speelt rustig door. 

Buiten rijden de vuilnismannen langs. Lekker bezig in de buitenlucht. En ik? Ik zit binnen. Dit is toch wat je wilde, Michael? Of noemen ze dit het zwarte gat waar je als zelfstandige in valt?

Alle begin is moeilijk

Ik weet het, alle begin is moeilijk. Beginnen met veters strikken, fietsen, lezen, bier drinken en een kind opvoeden is toch lastig. En sommige beginnen nog wat meer dan andere. Beginnen met ondernemen bijvoorbeeld. Dat vind ik toch pittiger dan dat biertje.

Want waar begin je? Met leren zwemmen is dat nog wel overzichtelijk: springen (vergeet de bandjes niet). Maar als ondernemer is het lastiger. Bovendien word je niet geholpen door een leraar, vriend of ouder. En begin er maar eens aan zonder leermeester.

Lezen, praten en nog meer lezen

Daarom heb ik de afgelopen weken gelezen. Veel gelezen. En nog meer gelezen. Over (beginnen met) ondernemen, wat je allemaal moet regelen (dat blijkt nogal wat), en waar en hoe je het beste kunt beginnen.

En ik heb het gevraagd aan deskundigen, freelancers die al eerder met succes de sprong hebben gewaagd. Hoe is het hun gelukt? Hoe hebben ze dat aangepakt? Maar ja, 10 verhalen en 10 verschillende antwoorden.

Lief en goed bedoeld natuurlijk, maar daar word je alleen maar gestrest van als je duidelijkheid wilt.

Overzicht: een stap terug

Ik ben een maand geleden in het diepe gesprongen, maar dat betekent niet dat ik als een drenkeling moet gaan spartelen en ‘maar wat moet gaan doen’. Nee, ik moet rust en overzicht creëren.

Daarom is het goed om even een stap terug te doen: wat moet ik doen en regelen, hoe ga ik dat voor elkaar krijgen, en in welke volgorde?

Klaar voor de start? Actie(plan)!

Een mooie taak voor vandaag: overzicht krijgen en een actieplan maken. Zodat ik goed en gecontroleerd kan starten en niet in het wildeweg van alles door elkaar ga regelen.

En tegen de tijd dat er een actieplan ligt, is het vast 5 uur. Mooie eindtijd voor een eerste dag, en een goed moment om te beginnen met een biertje. Het is immers een ‘vrije’ dag, toch?