In het kader van mijn 30-dagen-blogchallenge heb ik de afgelopen weken elke dag een blog geplaatst. Ook in het weekend. Maar jeetje, dat is veel werk! En is dat het wel waard? Wat levert ‘zakelijk bloggen in het weekend’ op?

In dit artikel deel ik mijn eerste ervaringen met bloggen in het weekend als zzp’er en neem ik een besluit of ik hier wel mee verder moet gaan.

(Dagelijks) zakelijk bloggen

Een zakelijke blog bijhouden is de moeite. Dat weten KLM, Shell en Fontys, maar ook veel mkb’ers doen eraan mee.

Een blog heeft voordelen. Zo vergroot het je naamsbekendheid, kun je kennis delen en jezelf als een expert neerzetten, en leidt het tot meer bezoekers (en dus potentiële klanten) op je site. Plus: het is persoonlijk en je laat ‘de mens achter de organisatie’ zien. 

Met welke regelmaat je blogs moet plaatsen, daar verschillen de meningen over. Sommigen zeggen eens per maand, anderen één keer in de twee weken, en weer anderen zeggen dat je pas bij elf blogs per maand écht resultaat ziet. 

Kortom, er is geen ‘ideaal aantal blogs per maand’. Toch kun je in het algemeen zeggen: hoe meer hoe beter, zolang de kwantiteit niet ten koste gaat van de kwaliteit. Daarom blog ik nu dagelijks, ook in het kader van mijn schaamteloze zelfpromotie.

Populaire blogs en tijden

Ik ben nog aan het ontdekken op wat voor artikelen het meest populair zijn, op welke dagen artikelen het best gelezen, en wat het beste tijdstip om een artikel te delen op de sociale media.

Op internet is daar veel over geschreven, maar welk moment het meest geschikt is, hangt vooral van je doelgroep af en het medium waar je berichten op post. Bovendien hangt het beste tijdstip af van de de vraag of je vooral lezers of liever meer interactie wilt.

Zo is LinkedIn op doordeweekse dagen voor de start van de werkdag en voor de lunch populair, maar niet in het weekend. Facebook Is vooral tussen 12 en 15 uur en in de avond populair. Wat voor mij werkt, daar ben ik nu mee aan het experimenteren.

De statistieken

Natuurlijk, ik ben geen statisticus. Ik kan sowieso niet heel goed rekenen. Maar ook ik weet dat je na minder dan drie weken niet echt conclusies kunt trekken. Zeker niet als je maar twee weekenden hebt geblogd, en al helemaal niet als daar ook nog eens een vakantieweek tussen zit.

Toch waren mijn bezoekersaantallen in het weekend een stuk lager dan doordeweeks. Want waar ik op een doordeweekse dag gemiddeld 53 bezoekers op mijn website krijg, zijn dit er in het weekend ‘slechts’ 30. Ook het aantal bezochte pagina’s per bezoeker en de tijd dat iemand op een pagina blijft is lager in het weekend.

Nog een opvallend feitje: het aantal bezoekers dat vanaf LinkedIn kwam in vergelijking met andere kanalen (Facebook, Twitter en mijn mailing) was beduidend lager in het weekend. Logisch waarschijnlijk, want het is een zakelijk medium waar gebruikers vooral op werkdagen actief op zijn.

Werken in het weekend

Ik heb mijn werktijden altijd redelijk flexibel in kunnen vullen. In het onderwijs ben je ook niet gebonden aan werktijden tussen 8 en 17 of 9 en 18 uur óp kantoor. Je kunt best ‘s middags wat eerder naar huis, als je het (nakijk)werk maar afhebt. En dan werk je dus wel eens ‘s avonds of in het weekend.

Daar heb ik geen moeite mee. Waar ik wel moeite mee heb, is de drang (of verwachting) om 24 uur per dag beschikbaar te zijn. Voor het slapen je zakelijke mail nog een keer controleren, bij je ontbijt je agenda bekijken, tijdens het journaal nog een paar mails versturen of in het weekend alvast de vergadering voorbereiden.

Dat laatste is steeds normaler geworden, en ook als zelfstandige heb ik die neiging heel erg. Zeker omdat ik overdag nog ‘mijn gewone werk’ heb en ik dus wel moet. Bovendien zeggen ze ‘ondernemer ben je altijd’. Dat valt mij best zwaar. En daarom wil ik dat veranderen.

Blijven bloggen in het weekend?

Nogmaals, na nog geen 20 dagen kan ik geen harde conclusies trekken. Maar het gaat niet alleen om het aantal bezoekers. In combinatie met de tijd die dagelijks bloggen kost, mijn gezinsleven (oef, dat klinkt burgerlijk) en het contact met vrienden, vind ik het beter om het bloggen te beperken tot werkdagen.

Als zelfstandige die vanuit huis werkt loop je het risico dat het onderscheid tussen werk en privé vervaagt. Erg is dat niet, maar ik wil er wel voor waken dat mijn werk-privébalans niet zoekraakt. En daarom ga ik dit weekend lekker genieten van de zon, de kinderen en de vrije tijd.

Dus: fijn weekend en tot maandag!