Voordat ik aan mijn ‘freelance-avontuur’ begon werd ik er al voor gewaarschuwd. “Je gaat ons nog missen”, “het leven van een zzp’er is eenzaam” en “geen collega’s hebben is echt een gemis”. Ik zag het vooral als uiterste wanhoopsdaad van mijn inmiddels oud-collega’s om me toch binnenboord te houden.

Eindeloze bureaucratie

Volkomen begrijpelijk, maar ik trok me er niets van aan. Als zzp’er moet je een beetje eigenwijs zijn, toch? Ik kon bovendien niet wachten om niet meer te verzanden in eindeloze bureaucratie en bemoeienissen van mensen zonder bemoeirecht. Om verplicht naar uiterst onbelangrijke en extreem irrelevante afspraken te gaan. 

Of om koffie te halen voor kantoortuingenoten:

“Kopje koffie graag, op z’n sterkst min één, twee zoetjes, suiker op drie en een beetje opgewarmde melk. Oh en doe er ook maar een theezakje in. Earl green rooibos met een takje ja, zoals altijd. En ik zag nog een uitgedroogd koekje van de verjaardag van gisteren liggen. Lekker!”

Heerlijke vrijheid. Toch?

En de eerste weken vond ik het heerlijk. Komen en gaan wanneer ik wil, gaan en staan waar ik dat wil. Niemand die tegen mij aan zeurt als het niet uitkomt (en dat was bij mij toch vrij regelmatig). En niemand die het opvalt als ik langer dan drie minuten heimelijk NU.nl check op de toilet.

Nee, ik vond het een verademing. Maar na twee maanden begon het toch wel wat stil te worden. Geen collega’s met wie je even kunt ‘sparren’ (jeukwoord, je sais), niemand die je zegt hoe het moet, en niemand met wie je lekker kunt roddelen over de baas. Al was het maar omdat je eigen baas bent.

De stoute schoenen

En zo bekroop mij een gevoel van stilte, eenzaamheid en een steeds kleiner wordende wereld. Bijvoorbeeld tijdens de kerst. We blijven toch sociale wezens, ook (of zelfs) ik. Daarom besloot ik mijn stoute schoenen weer eens uit de kast te halen (het was goed zoeken) en de wijde wereld in te trekken.

Op weg naar andere eenzamen. En zo kwam ik bijvoorbeeld terecht bij Seats2Meet. Leuk, maar nog wel een hoog ik-heb-mijn-koptelefoon-op-dus-praat-niet-tegen-me-gehalte. Maar ik kwam ook terecht bij de ééndagscollega’s van 9-tot-5. En dat was leuk!

9 tot 5 zzp in de lochal

Een ratjetoe van zzp’ers, van financiële rekenwonders tot creatieve ontwerpers, van IT-goeroes tot verhalenmakers. Maar allemaal met een scherm, zoals je ziet. Veel samen werken, soms ook samenwerken, zonder verplichtingen maar met oprechte interesse van iedereen.

Eenzaam maar niet alleen

En wat bleek tijdens de lunch? We delen het gevoel van eenzaamheid, en waarderen ééndagscollega’s daarom des te meer. En zo liep ik met een tevreden gevoel naar buiten. Ja, het leven van een zzp’er is eenzaam. Maar ik ben zeker niet alleen.


3 reacties

Caroline · 7 februari 2019 op 09:03

Een ideale oplossing is, in mijn geval op verzoek van mijn klanten, het uitvoeren van de werkzaamheden voor de klant bij hen op locatie. Je hebt daarmee meerdere voordelen, waaronder korte lijntjes, snel overleg mogelijk maar vooral ook: je bent niet eenzaam! Medewerkers van bedrijven waar je wekelijks in huis zit gaan toch een beetje aanvoelen als collega’s. Daarnaast kun je dankzij die oplossing bouwen aan een aangename en duurzame relatie met je klant.
De oplossing van de ééndagscollega’s klinkt me overigens ook bijzonder fijn in de oren, maar in alle eerlijkheid zou ik niet direct weten waar ik dat in mijn directe omgeving vind!

    michael · 7 februari 2019 op 09:46

    Bedankt voor je reactie, Caroline! Het is inderdaad een goed idee om bij een klant op locatie te zitten en werken. Dat doe ik inderdaad ook als dat kan, want het heeft veel voordelen.

    Het ééndagscollega-initiatief hier is door twee zzp’ers zelf bedacht, maar wordt gesteund door de bibliotheek (door een ruimte ter beschikking te stellen). Zulke initiatieven zijn er vast op meerdere plekken, maar misschien is het ook leuk om zelf een keer zo’n dag te organiseren.

De duurzame werkplek - Voor Straks | Tekstschrijver duurzaamheid · 5 april 2019 op 08:54

[…] werkplek. Soms vind ik die in de LocHal, dan weer in een koffietent of kroeg, bij een klant, bij andere zzp’ers of thuis op de […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.