Voordat ik aan mijn ‘freelance-avontuur’ begon werd ik er al voor gewaarschuwd. “Je gaat ons nog missen”, “het leven van een zzp’er is eenzaam” en “geen collega’s hebben is echt een gemis”. Ik zag het vooral als uiterste wanhoopsdaad van mijn inmiddels oud-collega’s om me toch binnenboord te houden.

Eindeloze bureaucratie

Volkomen begrijpelijk, maar ik trok me er niets van aan. Als zzp’er moet je een beetje eigenwijs zijn, toch? Ik kon bovendien niet wachten om niet meer te verzanden in eindeloze bureaucratie en bemoeienissen van mensen zonder bemoeirecht. Om verplicht naar uiterst onbelangrijke en extreem irrelevante afspraken te gaan. 

Of om koffie te halen voor kantoortuingenoten:

“Kopje koffie graag, op z’n sterkst min één, twee zoetjes, suiker op drie en een beetje opgewarmde melk. Oh en doe er ook maar een theezakje in. Earl green rooibos met een takje ja, zoals altijd. En ik zag nog een uitgedroogd koekje van de verjaardag van gisteren liggen. Lekker!”

Heerlijke vrijheid. Toch?

En de eerste weken vond ik het heerlijk. Komen en gaan wanneer ik wil, gaan en staan waar ik dat wil. Niemand die tegen mij aan zeurt als het niet uitkomt (en dat was bij mij toch vrij regelmatig). En niemand die het opvalt als ik langer dan drie minuten heimelijk NU.nl check op de toilet.

Nee, ik vond het een verademing. Maar na twee maanden begon het toch wel wat stil te worden. Geen collega’s met wie je even kunt ‘sparren’ (jeukwoord, je sais), niemand die je zegt hoe het moet, en niemand met wie je lekker kunt roddelen over de baas. Al was het maar omdat je eigen baas bent.

De stoute schoenen

En zo bekroop mij een gevoel van stilte, eenzaamheid en een steeds kleiner wordende wereld. Bijvoorbeeld tijdens de kerst. We blijven toch sociale wezens, ook (of zelfs) ik. Daarom besloot ik mijn stoute schoenen weer eens uit de kast te halen (het was goed zoeken) en de wijde wereld in te trekken.

Op weg naar andere eenzamen. En zo kwam ik bijvoorbeeld terecht bij Seats2Meet. Leuk, maar nog wel een hoog ik-heb-mijn-koptelefoon-op-dus-praat-niet-tegen-me-gehalte. Maar ik kwam ook terecht bij de ééndagscollega’s van 9-tot-5. En dat was leuk!

9 tot 5 zzp in de lochal

Een ratjetoe van zzp’ers, van financiële rekenwonders tot creatieve ontwerpers, van IT-goeroes tot verhalenmakers. Maar allemaal met een scherm, zoals je ziet. Veel samen werken, soms ook samenwerken, zonder verplichtingen maar met oprechte interesse van iedereen.

Eenzaam maar niet alleen

En wat bleek tijdens de lunch? We delen het gevoel van eenzaamheid, en waarderen ééndagscollega’s daarom des te meer. En zo liep ik met een tevreden gevoel naar buiten. Ja, het leven van een zzp’er is eenzaam. Maar ik ben zeker niet alleen.