“Werk je om te leven, of leef je om te werken?” Die vraag heb ik mijn studenten regelmatig gesteld om ze na te laten denken over de keuzes die ze moesten gaan maken in hun leven en werk. Maar ik heb mijzelf de vraag nu ook moeten stellen, en dat was best confronterend.

Nederlanders werken om te leven

De meeste Nederlanders zeggen dat ze werken om te leven. We hebben een baan om geld te verdienen, zodat we leuke dingen kunnen doen in ons leven. Op vakantie gaan, een weekendje weg, lekker uit eten. Allemaal dingen om ons werk ‘te vergeten’, want pas dan leef je echt.

Leef je om te werken, dan ben je een workaholic. Iemand die ‘s avonds in bed zijn mail nog checkt, in het weekend de nieuwe werkweek alvast voorbereidt en werkweken van 70 uur maakt. En dat is slecht, vindt ‘de Nederlander’.

Waar bij ons dus ‘vrije tijd’ centraal staat in het leven, staat in veel andere landen (zoals de VS) trouwens het werk centraal.

Werken zonder leven

In de tijd dat ik niet gelukkig was op mijn werk, heb ik (te) lang volgehouden dat ik werkte om te leven. “Werk is gewoon stom, maar je hebt het nodig om leuk privéleven te kunnen hebben.”

Maar het werd steeds erger: ik nam mijn werk (en dan vooral al het negatieve) mee naar huis, waardoor ik eigenlijk thuis geen leven meer had. Andersom nam ik mijn leven niet mee naar mijn werk, waardoor het kantoor een zielloze plaats werd waar ik geen energie meer uit haalde.

Doe je dat te lang, dan kun je te maken krijgen met een burn-out of bore-out. En dan is het hoog tijd om (ergens) anders te gaan werken. En dat gold dus ook voor mij.

Vreemde vraag

Het moest dus anders. Maar hoe ga je weer werken om te leven, en niet leven om te werken? Eigenlijk is het een vreemde vraag.

Het lijkt namelijk of werk en leven twee verschillende dingen zijn, of je op je werk niet kunt leven. Maar als je je werk écht leuk vindt, je er energie van krijgt en er plezier in hebt, dan is werken net zo goed leven.

Bovendien lijkt het of een van de twee belangrijker is: je werk of je leven. Volgens mij gaat het vooral om de balans ertussen. Dat je dankzij je werk een leuk leven kunt leiden, maar ook dat je leeft op je werk. En dat laatste, dat is waar het bij mij mis ging.

Leven op je werk

Ik wil dus niet meer leven om te werken, maar zeker ook niet werken om te leven. Ik wil in allebei plezier hebben. Kortom, ik wil ook leven op mijn werk. En dat betekent niet dat je je werk mee naar huis moet nemen.

Volgens mij gaat het om een goede balans tussen werk en privé. Om ook betrokken zijn bij je werk (zie ook dit artikel in het NRC van dit weekend), waardering krijgen, voldoening halen uit je werk en plezier hebben.

En zowel op je werk als thuis het gevoel hebben dat je leeft. Ja, dat is wat ik wil.