Of het clichébeeld waar is dat vrouwen kunnen multitasken, weet ik niet (de Universiteit Utrecht wel). Al is mijn vriendin daar vrij goed in, maar zij is dan ook een superwoman. Dat ik dat (als man) niet kan, dat heb ik de afgelopen weken wél ervaren.

Hinkend op vier banen

Ik heb weliswaar een tijd geleden al ontslag genomen, maar met een opzegtermijn van 3(!) maanden ben ik pas op 1 december écht een ‘vrij man’. Toch ben ik ook al begonnen met mijn activiteiten als zelfstandige: ik werk als freelancer bij het Language Center op de universiteit en geef les aan studenten op de Juridische Hogeschool.

Twee geweldige opdrachten, maar pittig als je daarnaast nog je ‘gewone baan’ hebt. En dan ben ik ook nog mijn eigen bedrijf aan het opzetten. Door elke dag te bloggen, maar ook door achter de schermen veel voor te bereiden.

En dat betekent dat ik nu eigenlijk vier banen heb. Dat ik ‘s avonds nog extra werk. In het weekend. En ‘s ochtends vroeg, als het buiten nog donker is. Dat is druk. Heel druk

Geen tijd (en zin) om stil te zitten

Toch doe ik het graag: ik wil niet wachten tot 1 december, ik wil nú beginnen. Ik wil de tijd ‘zonder inkomen’ zo klein mogelijk houden, en een eigen bedrijf beginnen heeft nu eenmaal tijd nodig: je moet veel investiren, klanten moeten je gaan vinden en het aantal opdrachten moeten groeien. En waarom zou ik daar mee wachten?

Bovendien motiveert het enorm om alle positieve reacties, bruikbare tips en goedbedoelde feedback te lezen. Het enthousiasmeert en stimuleert, het geeft energie en zorgt ervoor dat ik het liefst en met veel plezier al mijn vrije tijd in mijn onderneming steek.

Oh ja, dat gezinsleven

Toch kan dat niet: ik heb een gezinsleven met een vriendin en twee kinderen, een kat die af en toe aandacht (of een rotschop) verdient, en vrije tijd is ook wat waard. En dat is soms plannen, heel bewust je laptop en telefoon wegleggen, je gedachten uitschakelen en aandacht hebben voor de ander.

Lukt dat? Matig. Is dat vervelend? Soms wel, al steunt mijn vriendin mij en zegt ze dat het geen probleem is. “Want je kunt toch best met je laptop op de bank werken en tegelijk Boer zoekt vrouw kijken / de was ophangen / kletsen met mij / stofzuigen (of dat alles tegelijk)?”

Ik zeg “ja”, maar weet wel beter. Multitasken als man, een contradictio in terminis. Maar ja, leg dat maar eens uit aan een vrouw die dat wél kan.