Ontslag nemen was een pittig besluit, maar het geeft ook rust. Voor even, althans, want veel tijd om werkloos thuis te zitten is er natuurlijk niet. Er moet glutenvrij brood op de plank van mijn vriendin, melk in de fles van mijn dochter en voer in de bak van de kat. 

Hoog tijd om verder te kijken en aan de hand van drie vragen te ontdekken waar mijn toekomst ligt. Vandaag deel 1 over mijn hoofd: wat ga ik doen?

Ontslag: hoge bergen, diepe dalen

De route naar mijn ontslag toe heb ik ervaren als lopend de berg op met een zware rugzak: het duurt lang, doet pijn en vreet energie. 

Toen het moment daar was en ik mijn ontslagbrief (lees: mail) verstuurde, zag ik ineens het prachtige uitzicht bovenop de berg. Er viel een last van mijn schouder (vast die rugzak) en ik vergat spontaan de lange, helse tocht om op de top te komen.

Maar de dag(en) erna zie ik ineens donkere wolken die zich samenpakken boven de route naar beneden, langs een steile afgrond met een zwart, gapend gat. En daar wil je niet invallen kan ik je vertellen, zeker niet zonder WW-uitkering. 

Dus het wordt het tijd om mijn route verder uit te stippelen en te kijken waar ik naartoe wil. 

In 3 vragen naar je eindbestemming

Wat je eindbestemming wordt, kun je ontdekken met drie vragen (bron: neemontslag.nl):

 1. Mijn hoofd: waar ben ik goed in?
 2. Mijn hart: Wat wil ik en vind ik leuk?

Maar alleen doen waar je goed in bent en wat goed voelt is vaak niet genoeg. Dan word ik een idealist zonder inkomen, en er moet toch brood op de plank. 

Er moet dus ook een markt zijn voor mijn product of dienst: het gaat niet alleen om wat ik wil, maar ook om wat de anderen willen. Daarom is er nog een derde vraag:

3. De markt: waar is vraag naar?

3 vragen

De komende drie dagen ga ik die vragen beantwoorden. Vandaag deel 1 van het drieluik: mijn hoofd, waar ben ik goed in?

Mijn hoofd: waar ben ik goed in?

Oef, gelijk een lastige, persoonlijke vraag. Voor anderen is het eenvoudig te beantwoorden: George Clooney kan goed acteren en koffie zetten, Mark Rutte kan goed lachen en mijn vriendin kan koken als de beste. Maar wat kan ik?

Tijd voor de eerste hulplijn: mijn omgeving. En die omgeving kwam met drie overkoepelende antwoorden:

1. Ik kan goed schrijven

Ik kan goed schrijven en kom op (digitaal) papier het best tot mijn recht. Vooral langere, verhalende en informerende teksten schrijven ligt mij, net als doelgroepgericht schrijven en daarbij lastige materie eenvoudig en gestructureerd verwoorden.

2. Ik kan goed uitleggen

Ik kan goed uitleggen en ben enthousiast en geduldig. Dat laatste niet naar mijzelf toe, maar de jaren voor de klas als taal- en vaardigheidsdocent hebben duidelijk gemaakt dat ik goed uit kan leggen en (bijna) eindeloos geduld heb met studenten.

3. Ik ben nauwkeurig

Ik zoek dingen tot op de bodem uit en ben nauwkeurig. Nieuwe tent kopen? Lang leve de Excel-lijstjes met een uitgebreid vergelijkend warenonderzoek (erfenis van mijn vader). Lastige taalkwestie? Laat dat maar aan mij over, een mooie conclusie gegarandeerd! Een tekst nakijken? Mijn taalgevoel (en -kennis) laat mij nooit in de steek.

Volgende stap: mijn hart

Ik kan hier natuurlijk nog twintig dingen noemen waar ik goed in ben (*schouderklop*), maar soms is minder meer. Bovendien ben ik vrij bescheiden en is 487 woorden over mijzelf voor nu even genoeg. Met deze drie sterke eigenschappen op zak ga ik door naar stap twee: wat wil ik, waar ligt mijn hart?


11 reacties

henk · 2 oktober 2018 op 10:08

de twee vragen die mij enorm geholpen hebben toen ik me midden 40 afvroeg hoe ik verder wilde met mijn werk en mijn leven waren de volgende:
1. wat maakte me gelukkig en waar was ik goed in toen ik 20 was?
2. hoe komt het dat ik die dingen niet meer doe of heb?
De antwoorden op vraag 1 kwamen redelijk snel en kon ik met een glimlach op mijn gezicht opschrijven. Het antwoord op vraag 2 was confronterend: ik had ze zelf weggegeven! Niemand heeft ze afgepakt, ik heb ze zelf verwaarloosd. Dus werd mijn opdracht om weer opnieuw 20 te worden in een andere organisatie. En dat is gelukt. 🙂

  michael · 2 oktober 2018 op 12:07

  Wat een goede tip, Henk, dank je wel! Fijn om te lezen dat je nu weer de dingen doet waar je toen ook al gelukkig van werd.
  Dat is zeker ook terug te zien in je enthousiasme en bevlogenheid!

Margo · 2 oktober 2018 op 23:29

Ik denk dat mensen er goed aan zouden doen zichzelf wat vaker af te vragen of wat ze doen hen gelukkig maakt. Geeft de baan die je hebt je nog wel dezelfde energie als toen je deze begon? En herinner je je nog het vreugdemoment toen je hoorde dat je werd aangenomen, heb je dat nu nog steeds? Het is immers makkelijker om van een 7 weer een 8 te maken dan eerst af te zakken naar een 5 en er dan weer een 8 van proberen te maken. Ik ben goed in het gelukkig maken van mijzelf en daarmee hopelijk ook anderen. Het beste in jezelf en anderen naar boven halen. Naar mijn gevoel te luisteren en win-win-situaties creëren. Michael, ik ben erg benieuwd wat de toekomst jou gaat brengen. De eerste stap, het meest liefdevolle naar jezelf toe, heb je al gezet door naar je gevoel te luisteren. Kies voor wat jou gelukkig maakt, dan volgt de rest vanzelf.

  michael · 3 oktober 2018 op 10:32

  Bedankt voor je uitgebreide en inspirerende reactie, Margo. Wat je beschrijft is precies de reden dat ik besloten heb een andere weg te bewandelen: ik kan van de 5 (of nog minder) geen 8 meer maken. De start is gemaakt, en alles wat gaat komen wordt mooi, daarvan ben ik overtuigd!

Dít ga ik doen! - Voor Straks · 5 oktober 2018 op 09:57

[…] eerdere blogs heb ik nagedacht over waar ik goed in ben (mijn hoofd) en wat ik zou willen (mijn hart). Vandaag laat ik hoofd en hart samensmelten (ach, de romantiek) en […]

Dit maak ik: jouw tekst, een bewust (en) goed verhaal - Voor Straks · 8 oktober 2018 op 13:41

[…] en hart combineren: dat is wat ik ga doen. Mijn hoofd is goed in tekstschrijven, heb ik eerder geconcludeerd. En mijn hart ligt bij de wereld van […]

Dit doe ik: jou een betere schrijver maken - Voor Straks · 10 oktober 2018 op 13:47

[…] Mijn expertise ligt dus bij het tekstschrijven en de Nederlandse taal. Dat schrijven blijf ik ook doen, maar ik ga mijn kennis en ervaring ook delen met particulieren en organisaties, in de vorm van trainingen, workshops, blogs en individuele begeleiding. […]

Mijn verhaal - Voor Straks · 29 oktober 2018 op 11:02

[…] natuurlijk voor mijzelf: ik kom op papier beter uit mijn woorden. Daarom gebruik ik het liefst de pen om mijn eigen ervaringen, gedachten en emoties te […]

Kwartaalstress: de belastingaangifte (mét 5 tips) - Voor Straks · 1 februari 2019 op 09:53

[…] laat ‘zelfdiscipline’ nu net niet mijn sterkste punt zijn. Een ander zal nooit last hebben van mijn uitstelgedrag en het komt uiteindelijk altijd goed, […]

Gênant netwerken op noren - Voor Straks · 15 februari 2019 op 05:59

[…] daar heb ik niets mee. Ik ben op papier gewoon sterker dan op een netwerkborrel. En toen werd er een ‘netwerkborrelschaatsclinic’ georganiseerd tot […]

Dit doe ik: jou een betere schrijver maken - Voor Straks | Tekstschrijver duurzaamheid · 10 april 2019 op 13:05

[…] Mijn expertise ligt dus bij het tekstschrijven en de Nederlandse taal. Dat schrijven blijf ik ook doen, maar ik ga mijn kennis en ervaring ook delen met particulieren en organisaties, in de vorm van trainingen, workshops, blogs en individuele begeleiding. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.