Nee, dit wordt geen verkooppraatje voor Triodos Bank, die met deze slogan trouwens wel een prijs heeft gewonnen. Nee, ik gooi vandaag mijn eigen (houten) hart open: wat wil ik, waar voel ik me goed bij?

En dat vind ik lastig, want ik maak van mijn hart graag een moordkuil en praat niet zo snel en makkelijk over mijn gevoelens en gedachten. Maar tijdens de reis naar een nieuwe bestemming, naar wat je wilt, moet je soms ook even van het gebaande pad af.

Wat wil ik niet (meer)

Eén ding is mij de laatste tijd duidelijk geworden: ik wil niet terug naar waar ik vandaan kom. Wat dat is? Werk doen waar je 100% in gelooft maar waar je je niet 100% voor kan inzetten. Bezig zijn met het ‘oplossen’ van problemen waar jij geen invloed op of aandeel in hebt. En continu brandjes blussen waardoor je niet aan je échte werk toekomt.

Kortom, dingen die als het maar lang genoeg duurt meer kosten dan ze je opleveren. Dat vreet (energie), knaagt, is niet houdbaar en kost je je gezondheid (en humeur). Dus ga ik een andere kant op.

Doen wat goed voelt

Ik ben een echte generalist en all-rounder: ik heb een brede interesse, ben leergierig en weet van heel veel een beetje. Maar als ik de vraag krijg waar mijn hart ligt, waar ik energie van krijg, dan is dat duurzaamheid, een leven in balans.

In balans zonder het zweverige yoga, mediteren en quinoa trouwens, want daar heb ik niets mee. In balans zijn met een been in mijn nek? Nee, sorry, dat lukt me niet…

Het leven en de wereld zijn mooi. Maar ik wil vooral dat dat zo blijft en dat mijn dochters straks ook gelukkig kunnen leven op een mooie aarde. Ik maak me daar (steeds meer) zorgen om en wil daar, nee, gá daar wat aan doen. Op mijn manier.

En noem me een idealist of dromer, maar hé, dat vind ik een compliment.

Zelfstandig ondernemerschap

Ik heb nog een tweede stil verlangen waar ik eerder al over schreef: een eigen bedrijf, zelfstandig ondernemer zijn. Uit een paar reacties de afgelopen dagen blijkt dat het ook onzekerheid en angst meebrengt, maar die mensen hebben dat wel overwonnen. Zij hebben de stap wel genomen en daar ben ik jaloers op.

Het leven van een freelancer gaat niet altijd over rozen… Maar je krijgt er zoveel voor terug, kan het iedereen aanbevelen! (via Facebook)

Ik doe dezelfde reis sinds 1 juni. Het is adembenemend mooi […]. Soms steile bergen, diepe dalen en prachtige ervaringen en mooie toppen. (via LinkedIn)

Zelfstandig ondernemer zijn is zeker niet gemakkelijk. Ik kom daar nu ook steeds meer achter […]. Het werk dat ik doe, hoe ik dit bereik en waar ik wil komen doe ik wel op mijn manier. Dat geeft voldoening en energie om door te gaan. (via Facebook)

Als ik dat zie en ik kijk diep in mijn hart, dan wil ik dat ook: het enthousiasme en de vrijheid om te doen wat je zelf wilt, waar en wanneer je het wilt en op de manier zoals jij dat wilt, dat moet heerlijk zijn. En ja, dat beeld is geromantiseerd, maar van een beetje positiviteit en optimisme wordt niemand slechter, toch?

En nu: hoofd en hart combineren

Inmiddels is duidelijk geworden wat er in mijn hoofd zit en waar mijn hart ligt. Ze zijn allebei een voorwaarde voor het leven, hebben elkaar nodig én kunnen elkaar versterken. Het is dus tijd om mijn hoofd en hart samen te laten komen en te bedenken wat ik ga doen.

En dat is het liefst iets waarmee ik vraag drie ook gelijk beantwoord: waar is vraag naar? Iets om de komende tijd uit te zoeken.


9 reacties

henk · 3 oktober 2018 op 11:31

professioneel schrijfhulp lijkt me jou op het lijf geschreven. Niet alleen voor mkb bedrijven en andere bedrijven maar juist ook voor particulieren. Nederlanders schrijven steeds slechter en willen hier graag bij geholpen worden. Sollicitaties, klachtenbrief, bezwaarschrift, werkinstructies, communicatiemiddelen voor kleine ondernemingen. Er is werk zat. En je hoeft het niet allemaal zelf te doen. HBOérs en WO’ers kunnen dit prima doen als bijbaan. Via jou kunnen ze aan de slag met hun kennis. Een beetje zoals een computermaatje, maar dan in het Nederlands 🙂 .

    michael · 4 oktober 2018 op 10:23

    Professionele schrijfhulp lijkt me inderdaad erg leuk (naast zelf schrijven). Het is een goed idee om ook particulieren te ondersteunen inderdaad, en als blijkt dat de vraag mijn aanbod overstijgt, zou het super zijn als ik studenten kan helpen met het opdoen van werkervaring (blijf ik toch nog werken mét studenten, precies wat ik nu zo leuk vind aan mijn werk op de JHS). Bedankt voor het meedenken!

Cindy Clarissen - Buteijn · 4 oktober 2018 op 09:48

Weer heerlijk geschreven! Heb er een aanvullende vraag bij: waar zou je goed in willen wórden? Met groeien en/of iets voor andere mensen betekenen geef je richting.

Als Engels geen probleem voor je is, wil ik je heel graag MindValley aanraden om te bekijken. Een online universiteit van de nieuwe tijd. En / of YouTube voor filmpjes van Vishen van MindValley. Of welke filmpjes dan ook die je inspireren!

Ik ben ook niet in staat om mijn been in mijn nek te leggen, maar voor mij komen er ideeën en antwoorden en yes-dat-ga-ik-nazoeken-ingevingen sinds ik momenten van stilte in de dag inlaste. Ben begonnen met half uur per dag wandelen. Alleen en zonder muziek in de oren. Begonnen met die tijd ‘claimen’ (op dat moment hadden we 3 banen en 4 kinderen).

    michael · 4 oktober 2018 op 10:31

    Waar ik goed in wil worden? Ik wil sowieso beter worden in waar ik goed in ben (me blijven ontwikkelen), maar ik ben de laatste tijd ook bewuster geworden van de drukte in mijn hoofd en mijn leven. Ik wil altijd van alles (omdat ik alles leuk vind), moet veel van mezelf en houd (hield?) van drukte en haast om mij heen: altijd mensen, muziek, activiteit, …. Ik merk nu dat ik daar onrustig van word, dus ik wil die balans wat meer opzoeken. Jouw tip pas daar goed bij: ik houd van buiten zijn, de natuur in, alleen zijn. Ik ga het eens proberen :-).

    En MindValley, dat is nieuw voor mij. Even snel een kijkje genomen, ziet er uit als een erg mooi concept. Ik ga me er eens verder in verdiepen dit weekend! Na mijn half uurtje geclaimde stilte ;-).

Dít ga ik doen! - Voor Straks · 5 oktober 2018 op 09:57

[…] eerdere blogs heb ik nagedacht over waar ik goed in ben (mijn hoofd) en wat ik zou willen (mijn hart). Vandaag laat ik hoofd en hart samensmelten (ach, de romantiek) en wordt duidelijk wat ik ga […]

Dit maak ik: jouw tekst, een bewust (en) goed verhaal - Voor Straks · 8 oktober 2018 op 10:48

[…] Hoofd en hart combineren: dat is wat ik ga doen. Mijn hoofd is goed in tekstschrijven, heb ik eerder geconcludeerd. En mijn hart ligt bij de wereld van morgen. […]

Zzp met een off day: 6 motivatietips - Voor Straks · 11 oktober 2018 op 20:41

[…] tip is voor misschien iets minder relevant, omdat ik liever denk dan praat. Zo’n echte man die ‘in zijn grot kruipt’. Toch schijnt het te helpen als je jouw […]

Kwartaalstress: de belastingaangifte (mét 5 tips) - Voor Straks · 1 februari 2019 op 09:54

[…] vallen. Dit is voor mij een eitje: ik werk volledig digitaal. In het kader van de duurzaamheid (practise what you preach), maar ook omdat het overzichtelijk is en lekker […]

Geld verdienen met duurzaamheid, kan je dat wel (maken)? - Voor Straks · 20 februari 2019 op 09:48

[…] Dat verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie bepaalt voor mij ook of je geld mag verdienen aan duurzaamheid. ‘Gebruik’ je duurzaamheid primair omdat er geld mee te verdienen, of richt je je op duurzaamheid omdat je daar ‘van binnen’ waarde aan hecht? Voor mij is het antwoord op deze vraag duidelijk. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /domains/voorstraks.nl/DEFAULT/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /domains/voorstraks.nl/DEFAULT/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/domains/voorst...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /domains/voorstraks.nl/DEFAULT/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35