Nee, dit wordt geen verkooppraatje voor Triodos Bank, die met deze slogan trouwens wel een prijs heeft gewonnen. Nee, ik gooi vandaag mijn eigen (houten) hart open: wat wil ik, waar voel ik me goed bij?

En dat vind ik lastig, want ik maak van mijn hart graag een moordkuil en praat niet zo snel en makkelijk over mijn gevoelens en gedachten. Maar tijdens de reis naar een nieuwe bestemming, naar wat je wilt, moet je soms ook even van het gebaande pad af.

Wat wil ik niet (meer)

Eén ding is mij de laatste tijd duidelijk geworden: ik wil niet terug naar waar ik vandaan kom. Wat dat is? Werk doen waar je 100% in gelooft maar waar je je niet 100% voor kan inzetten. Bezig zijn met het ‘oplossen’ van problemen waar jij geen invloed op of aandeel in hebt. En continu brandjes blussen waardoor je niet aan je échte werk toekomt.

Kortom, dingen die als het maar lang genoeg duurt meer kosten dan ze je opleveren. Dat vreet (energie), knaagt, is niet houdbaar en kost je je gezondheid (en humeur). Dus ga ik een andere kant op.

Doen wat goed voelt

Ik ben een echte generalist en all-rounder: ik heb een brede interesse, ben leergierig en weet van heel veel een beetje. Maar als ik de vraag krijg waar mijn hart ligt, waar ik energie van krijg, dan is dat duurzaamheid, een leven in balans.

In balans zonder het zweverige yoga, mediteren en quinoa trouwens, want daar heb ik niets mee. In balans zijn met een been in mijn nek? Nee, sorry, dat lukt me niet…

Het leven en de wereld zijn mooi. Maar ik wil vooral dat dat zo blijft en dat mijn dochters straks ook gelukkig kunnen leven op een mooie aarde. Ik maak me daar (steeds meer) zorgen om en wil daar, nee, gá daar wat aan doen. Op mijn manier.

En noem me een idealist of dromer, maar hé, dat vind ik een compliment.

Zelfstandig ondernemerschap

Ik heb nog een tweede stil verlangen waar ik eerder al over schreef: een eigen bedrijf, zelfstandig ondernemer zijn. Uit een paar reacties de afgelopen dagen blijkt dat het ook onzekerheid en angst meebrengt, maar die mensen hebben dat wel overwonnen. Zij hebben de stap wel genomen en daar ben ik jaloers op.

Het leven van een freelancer gaat niet altijd over rozen… Maar je krijgt er zoveel voor terug, kan het iedereen aanbevelen! (via Facebook)

Ik doe dezelfde reis sinds 1 juni. Het is adembenemend mooi […]. Soms steile bergen, diepe dalen en prachtige ervaringen en mooie toppen. (via LinkedIn)

Zelfstandig ondernemer zijn is zeker niet gemakkelijk. Ik kom daar nu ook steeds meer achter […]. Het werk dat ik doe, hoe ik dit bereik en waar ik wil komen doe ik wel op mijn manier. Dat geeft voldoening en energie om door te gaan. (via Facebook)

Als ik dat zie en ik kijk diep in mijn hart, dan wil ik dat ook: het enthousiasme en de vrijheid om te doen wat je zelf wilt, waar en wanneer je het wilt en op de manier zoals jij dat wilt, dat moet heerlijk zijn. En ja, dat beeld is geromantiseerd, maar van een beetje positiviteit en optimisme wordt niemand slechter, toch?

En nu: hoofd en hart combineren

Inmiddels is duidelijk geworden wat er in mijn hoofd zit en waar mijn hart ligt. Ze zijn allebei een voorwaarde voor het leven, hebben elkaar nodig én kunnen elkaar versterken. Het is dus tijd om mijn hoofd en hart samen te laten komen en te bedenken wat ik ga doen.

En dat is het liefst iets waarmee ik vraag drie ook gelijk beantwoord: waar is vraag naar? Iets om de komende tijd uit te zoeken.