SEO: je lezer of Google op één?

Search engine optimization, SEO of zoekmachinevriendelijk schrijven. Je kunt niet zonder bij online teksten, maar het is niet het belangrijkste voor mij als tekstschrijver. Dat is namelijk de lezer. Ik schrijf voor hem, altijd. En Google komt daarbij dus op de tweede plaats

Schrijven voor zoekmachines

Een van mijn klanten vroeg tijdens een kennismakingsgesprek of ik ook voor zoekmachines schrijf. “Hoe heet dat ook alweer?” “Je bedoelt SEO, denk ik? Nee, sorry, ik schrijf voor mensen. Maar mijn teksten zijn wel zoekmachinevriendelijk, net zoals dat ze mensvriendelijk zijn.

Mijn antwoord was voldoende voor hem, maar de vraag was wel typerend (en heel logisch): het is een term die je vaak hoort en die belangrijk klinkt (en in zekere zin ook is), en ook tekstschrijvers strooien ermee in hun marketing. Maar waarom?

SEO, wat is ‘t ook alweer?

SEO staat voor search engine optimization of zoekmachineoptimalisatie. Het betekent dat je teksten voor én achter de (beeld)schermen zo schrijft, dat zoekmachines als Google het goed kunnen verwerken en op waarde kunnen schatten, zodat je hoger in de zoekresultaten terugkomt. Het is dus schrijven om gevonden te worden. 

Dat is niet onbelangrijk, want de eerste resultaten in Google worden vaak het best bezocht. Toch vind ik dat de focus te veel op SEO ligt. Het is voor mij namelijk een middel, geen doel. Ik schrijf voor een doelgroep en de kans dat Google die doelgroep is, is bijzonder klein.

Online teksten: meer dan SEO

Je wilt bovendien niet alleen dat mensen via Google op jouw website terechtkomen. Je wilt ook dat ze vervolgens blijven hangen omdat jouw teksten aanspreken, ze je verhaal begrijpen en er ook iets mee doen (contact opnemen of iets kopen, bijvoorbeeld).

Het gaat met andere woorden om je boodschap afstemmen op je doelgroep, niet op Google. SEO is daarbij een (niet hét) middel om goed gevonden te worden, maar geen doel op zichzelf. Wat heb je immers aan veel bezoekers, als zij na 15 seconden weer wegklikken omdat je tekst niet tot hun verbeelding spreekt?

Online teksten: meer dan SEO

Daarbij komt nog dat verhalen over duurzaamheid en welzijn meer zijn dan ‘verkoopteksten’. Het doel is vaak informeren met inhoudelijke content, lastige begrippen begrijpelijk maken, mensen interesseren voor duurzame keuzes of lezers aanzetten tot gedragsverandering.

Dat vereist een specifiek soort teksten en schrijftechnieken. Met heel goede teksten die  uitsluitend op SEO-technieken zijn gebaseerd, bereik je dat niet. Teksten over duurzaamheid en welzijn vragen meer. 

Taalfoutloze tekstschrijver

Ik schrijf ook (of vooral) online teksten. Toch promoot ik mezelf niet als “SEO-tekstschrijver”. Waarom niet? Omdat ik vind dat het een voorwaarde is, en geen unique selling point. En ik verkoop mezelf ook niet als “taalfoutloze tekstschrijver”, omdat ik ook dat een voorwaarde vind.

Natuurlijk houd ik bij mijn online teksten wel rekening met zoekmachineoptimalisatie. Net zoals dat ik rekening houd met schrijfstijl, opmaak, woordgebruik en tone of voice, bijvoorbeeld. Zodat de lezer zich op z’n gemak voelt en iets kan met de tekst. Wat dat ‘iets’ dan ook mag zijn.

SEO als voorwaarde

Maar als klant van mij mag je ervan uitgaan dat een (online) tekst hieraan voldoet. Daarom staat het in mijn offertes en algemene voorwaarden genoemd als voorwaarde, niet als verkoopargument. Ik richt me op de doelgroep van een tekst, de lezer.

Veel SEO-technieken zijn trouwens ook fijn voor de lezer: tussenkopjes, afbeeldingen met ‘alt-teksten’, korte alinea’s, kernwoorden in de titel en links naar pagina’s met meer informatie. Het een sluit het ander dus zeker niet uit. De vraag is echter wie op één staat, waar de focus op ligt.

Lezer op één, SEO op twee

Natuurlijk is SEO belangrijk; je wilt immers dat je site gevonden en bezocht wordt. Maar laat de SEO-trucjes niet ten koste gaan van de wensen en voorkeuren van de lezer. Die staat voor mij altijd op één. De tweede plaats is voor Google.

Je hebt ze allebei nodig, maar er kan er maar één de winnaar zijn. En ach, Ajax mocht willen dat het in de Champions League tweede was geworden. Daar mag Google dus nog best trots op zijn!

Wat is jouw (SEO-vriendelijke) verhaal?

Ben je op zoek naar teksten over duurzaamheid, welzijn en mvo waar jouw doelgroep iets mee kan? En die daarbij ook nog foutloos én SEO-vriendelijk zijn. 

Let me know! Een berichtje is zo gestuurd!

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

glas water hitte
5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? En hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

vegan burger
De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

zwerfafval
Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

5 reacties

  1. Helemaal mee eens! Hoe vaak ik niet van die draken van teksten lees die duidelijk voor Google geschreven zijn… Schrijven met SEO in mijn achterhoofd zit trouwens inmiddels zo in mijn systeem dat ik vaak zonder “moeite” hoog in Google kom. En gelukkig zijn de algoritmes van Google ook niet statisch en is de trend juist dat ze meer waarde gaan hechten aan natuurlijk geschreven teksten met synoniemen in plaats van continu die ene zoekterm.

    1. Precies! Krampachtige SEO-geoptimaliseerde teksten waar niet doorheen te komen is. Met je ‘boerenverstand van goed schrijven’ en een portie ervaring (zoals in jouw achterhoofd) kom je vaak net zo ver. Of hoog dus, bij Google.

  2. Gewoon snel weer terug naar alle cloacking technieken van 2005, dan zag je als gebruiker tenminste gewoon de tekst die je wilde zien… 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Succesvol duurzaam ondernemen?

Ontvang de gratis gids en werk in 5 stappen aan een blijvende duurzame(re) onderneming: goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Gids

Ook goed beter ondernemen?

Ontvang elke week een gratis duurzame tip en uitdaging en maak ook werk van goed beter ondernemen.

Goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!