Search engine optimization, SEO of zoekmachinevriendelijk schrijven. Je kunt niet zonder bij online teksten, maar het is niet het belangrijkste voor mij als tekstschrijver. Dat is namelijk de lezer. Ik schrijf voor hem, altijd. En Google komt daarbij dus op de tweede plaats.
Schrijven voor zoekmachines
Een van mijn klanten vroeg tijdens een kennismakingsgesprek of ik ook voor zoekmachines schrijf. “Hoe heet dat ook alweer?” “Je bedoelt SEO, denk ik? Nee, sorry, ik schrijf voor mensen. Maar mijn teksten zijn wel zoekmachinevriendelijk, net zoals dat ze mensvriendelijk zijn.”
Mijn antwoord was voldoende voor hem, maar de vraag was wel typerend (en heel logisch): het is een term die je vaak hoort en die belangrijk klinkt (en in zekere zin ook is), en ook tekstschrijvers strooien ermee in hun marketing. Maar waarom?
SEO, wat is ‘t ook alweer?
SEO staat voor search engine optimization of zoekmachineoptimalisatie. Het betekent dat je teksten voor én achter de (beeld)schermen zo schrijft, dat zoekmachines als Google het goed kunnen verwerken en op waarde kunnen schatten, zodat je hoger in de zoekresultaten terugkomt. Het is dus schrijven om gevonden te worden.
Dat is niet onbelangrijk, want de eerste resultaten in Google worden vaak het best bezocht. Toch vind ik dat de focus te veel op SEO ligt. Het is voor mij namelijk een middel, geen doel. Ik schrijf voor een doelgroep en de kans dat Google die doelgroep is, is bijzonder klein.
Online teksten: meer dan SEO
Je wilt bovendien niet alleen dat mensen via Google op jouw website terechtkomen. Je wilt ook dat ze vervolgens blijven hangen omdat jouw teksten aanspreken, ze je verhaal begrijpen en er ook iets mee doen (contact opnemen of iets kopen, bijvoorbeeld).
Het gaat met andere woorden om je boodschap afstemmen op je doelgroep, niet op Google. SEO is daarbij een (niet hét) middel om goed gevonden te worden, maar geen doel op zichzelf. Wat heb je immers aan veel bezoekers, als zij na 15 seconden weer wegklikken omdat je tekst niet tot hun verbeelding spreekt?
Online teksten: meer dan SEO
Daarbij komt nog dat verhalen over duurzaamheid en welzijn meer zijn dan ‘verkoopteksten’. Het doel is vaak informeren met inhoudelijke content, lastige begrippen begrijpelijk maken, mensen interesseren voor duurzame keuzes of lezers aanzetten tot gedragsverandering.
Dat vereist een specifiek soort teksten en schrijftechnieken. Met heel goede teksten die uitsluitend op SEO-technieken zijn gebaseerd, bereik je dat niet. Teksten over duurzaamheid en welzijn vragen meer.
Taalfoutloze tekstschrijver
Ik schrijf ook (of vooral) online teksten. Toch promoot ik mezelf niet als “SEO-tekstschrijver”. Waarom niet? Omdat ik vind dat het een voorwaarde is, en geen unique selling point. En ik verkoop mezelf ook niet als “taalfoutloze tekstschrijver”, omdat ik ook dat een voorwaarde vind.
Natuurlijk houd ik bij mijn online teksten wel rekening met zoekmachineoptimalisatie. Net zoals dat ik rekening houd met schrijfstijl, opmaak, woordgebruik en tone of voice, bijvoorbeeld. Zodat de lezer zich op z’n gemak voelt en iets kan met de tekst. Wat dat ‘iets’ dan ook mag zijn.
SEO als voorwaarde
Maar als klant van mij mag je ervan uitgaan dat een (online) tekst hieraan voldoet. Daarom staat het in mijn offertes en algemene voorwaarden genoemd als voorwaarde, niet als verkoopargument. Ik richt me op de doelgroep van een tekst, de lezer.
Veel SEO-technieken zijn trouwens ook fijn voor de lezer: tussenkopjes, afbeeldingen met ‘alt-teksten’, korte alinea’s, kernwoorden in de titel en links naar pagina’s met meer informatie. Het een sluit het ander dus zeker niet uit. De vraag is echter wie op één staat, waar de focus op ligt.
Lezer op één, SEO op twee
Natuurlijk is SEO belangrijk; je wilt immers dat je site gevonden en bezocht wordt. Maar laat de SEO-trucjes niet ten koste gaan van de wensen en voorkeuren van de lezer. Die staat voor mij altijd op één. De tweede plaats is voor Google.
Je hebt ze allebei nodig, maar er kan er maar één de winnaar zijn. En ach, Ajax mocht willen dat het in de Champions League tweede was geworden. Daar mag Google dus nog best trots op zijn!
Wat is jouw (SEO-vriendelijke) verhaal?
Ben je op zoek naar teksten over duurzaamheid, welzijn en mvo waar jouw doelgroep iets mee kan? En die daarbij ook nog foutloos én SEO-vriendelijk zijn.
Let me know! Een berichtje is zo gestuurd!
Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?

Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!
Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.
Helemaal mee eens! Hoe vaak ik niet van die draken van teksten lees die duidelijk voor Google geschreven zijn… Schrijven met SEO in mijn achterhoofd zit trouwens inmiddels zo in mijn systeem dat ik vaak zonder “moeite” hoog in Google kom. En gelukkig zijn de algoritmes van Google ook niet statisch en is de trend juist dat ze meer waarde gaan hechten aan natuurlijk geschreven teksten met synoniemen in plaats van continu die ene zoekterm.
Precies! Krampachtige SEO-geoptimaliseerde teksten waar niet doorheen te komen is. Met je ‘boerenverstand van goed schrijven’ en een portie ervaring (zoals in jouw achterhoofd) kom je vaak net zo ver. Of hoog dus, bij Google.
Gewoon snel weer terug naar alle cloacking technieken van 2005, dan zag je als gebruiker tenminste gewoon de tekst die je wilde zien… 😉