Toekomstbestendig ondernemen

toekomstbestendig

Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen dekt de lading van écht succesvol ondernemen onvoldoende. Ik heb het daarom liever over toekomstbestendig ondernemen.

Met je voeren in de Friese klei

De afgelopen weken heb ik veel gelezen. Je moet toch wat als je met je teenslippers in de modder en met je achterste in een plastic klapstoel op een Friese camping staat, waar het regenwater langs (en bij de buren in) de tent stroomt. Een kampeerplek aan het water, dat stond er op ANWBcamping.nl niet bij.

Afijn.

Ik heb toen heel veel reisverhalen gelezen, over mensen die te voet of te fiets de wereld over gaan. Mijn droom is om ooit in hun voetsporen te treden, in plaats van in de voetsporen van iemand die voor mij met zijn teenslippers over een drassig veld naar het toiletgebouw is gebanjerd.

Maar ik las ook over financieel onafhankelijk zijn, blondjes die beter beleggen, verlangen naar minder, het leven dat te kort is om op kantoor te zittenwerkweken van 4 uurleuker leven en prinsessen op eenhoorns. Al was dat laatste boek meer voor mijn dochtertje voor het slapen gaan.

Ja, je kunt wel zien wat mij bezig houdt. Tijdens het lezen besefte ik dat de focus bij ‘duurzaam leven’ heel erg ligt op natuur, milieu en klimaat. Voor duurzaam ondernemen geldt hetzelfde: CO2-reductie, circulair, mvo, van die dingen.

Heel belangrijk, ik zal de laatste zin die dat ontkent (sowieso is Thierry Baudet me al voor geweest). Maar duurzaamheid is meer, heb ik door schade, schande en succes ontdekt.

Duurzaam of toekomstbestendig ondernemen

Duurzaam ondernemen klinkt voor veel ondernemers bovendien als ingewikkeld, duur, je hele bedrijfsvoering omgooien en omslachtig. Blijkt ook uit onderzoek van de KVK.

Kortom, duurzaam ondernemen is voor mij onvolledig en voor anderen ongrijpbaar. Daarom heb ik het liever over toekomstbestendig ondernemen. Dat is voor mij duurzaam en verantwoord, maar ook gezond, gelukkig en winstgevend.

Met aandacht voor jouzelf, de wereld en je onderneming. Zonder dat verduurzaming ten koste gaat van je omzet (integendeel!) of jouw manier van weken (zeker niet!). De combinatie tussen die drie zorgt juist voor meer plezier, succes en winst.

En ’toekomstbestendig’ klinkt gewoon goed, toch?

Is dit een baanbrekend, nieuw en uniek verhaal? Zeker niet. Het is eigenlijk de Triple P-benadering: de balans tussen people (‘jijzelf’), planet (‘de wereld’) en profit (‘je bedrijf’). Maar het is wel wat ik in het dagelijks ‘duurzaam ondernemen’ vaak mis. En daar wil ik wat aan doen.

De stille meederheid helpen

In mijn vorige bericht gaf ik al aan dat ik op zoek ben naar een manier om meer (duurzame) impact te maken met mijn werk (niet gelezen? kan hier!). Dat wil ik doen door niet alleen duurzame ondernemers te helpen met hun goede verhalen voor straks.

Ik wil ook de stille meerderheid enthousiasmeren, inspireren en helpen om een bijdrage te leveren aan een mooie(re) wereld en duurzaam (nee, toekomstbestendig) te ondernemen.

De meerderheid die wel verantwoordelijkheid wil nemen en open staat voor toekomstbestendig ondernemen, maar die niet weet hoe.

De meerderheid die denkt dat duurzaam of verantwoord ondernemen duur is of veel tijd kost.

De meerderheid die op zoek is naar inspiratie, tips of simpelweg een zetje in de goede richting.

Want die stille meerderheid, dat is nogal een club. Groot, en met veel potentie!

Toekomstbestendigeondernemerservaring

Mooi voor Scrabble, 64 keer woordwaarde (echt waar).

Maar ik wilde iets anders zeggen.

Namelijk dat ik inmiddels een aantal jaren duurzaam onderneem (zoals ik dat toen nog noemde), en dat ik daarbij de nodige kennis en ervaring heb opgedaan. En heb gevierd en gefaald, geprobeerd en gepraat.

Ik heb geleerd dat duurzaamheid of maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen soms ongemakkelijk is en schuurt. Maar ook dat het leuk en lucratief is en ontzettend veel oplevert, voor de wereld, jouw onderneming en jou.

Waarom zou ik al mijn kennis, ervaring en plezier voor mezelf houden en niet delen met andere ondernemers? We staan voor een grote uitdaging, waaraan iedereen een steentje (of beter nog een kei of rotsformatie) aan kan en moet bijdragen. 

En ik wil het steentje.. eeh steuntje in de rug zijn voor anderen.

Tips, inspiratie en uitdagingen

Hoe ik mkb’ers en zzp’ers ga helpen bij het toekomstbestendig ondernemen? Daar ga ik de komende periode verder op broeden en een ei over leggen. Ja, ik heb het boek van Jelle Hermus gelezen, en hij is nogal idolaat van eieren, broednesten en eierdozen.

Maar ik heb al wel ideeën.

Die ideeën ga ik de komende tijd uitwerken, uitproberen, uitbreiden en uitstorten. Over jou, bij voorkeur. Omdat ik ervan overtuigd ben dat ik jou daarmee help bij het toekomstbestandig ondernemen: gelukkig, gezond, duurzaam en winstgevend.

Ja, en omdat proefkonijnen, muizen en apen niet kunnen lezen, laat staan ondernemen. En omdat proefdieren ook niet heel toekomstbestendig zijn.

Waar ik nu wel al mee begin, is met het delen van mijn ervaringen, tips en uitdagingen waar je als (nog niet zo) duurzame ondernemer mee aan de slag kunt.

Wil je dat niet missen? Download dan hieronder de gids met tips voor duurzame(re) ondernemers, gratis en voor nop! Want we blijven ‘Ollanders’. 

Zo gaan we samen wat moois van de toekomst maken! 

Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?

Gratis gids

Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!

Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.