Toekomstbestendig ondernemen

Duurzaam of maatschappelijk verantwoord ondernemen dekt de lading van écht succesvol ondernemen onvoldoende. Ik heb het daarom liever over toekomstbestendig ondernemen.

De afgelopen weken heb ik veel gelezen. Je moet toch wat als je met je teenslippers in de modder en met je achterste in een plastic klapstoel op een Friese camping staat, waar het regenwater langs (en bij de buren in) de tent stroomt. Een kampeerplek aan het water, dat stond er op ANWBcamping.nl niet bij.

Afijn.

Ik heb toen heel veel reisverhalen gelezen, over mensen die te voet of te fiets de wereld over gaan. Mijn droom is om ooit in hun voetsporen te treden, in plaats van in de voetsporen van iemand die voor mij met zijn teenslippers over een drassig veld naar het toiletgebouw is gebanjerd.

Maar ik las ook over financieel onafhankelijk zijn, blondjes die beter beleggen, verlangen naar minder, het leven dat te kort is om op kantoor te zittenwerkweken van 4 uurleuker leven en prinsessen op eenhoorns. Al was dat laatste boek meer voor mijn dochtertje voor het slapen gaan.

Ja, je kunt wel zien wat mij bezig houdt. Tijdens het lezen besefte ik dat de focus bij ‘duurzaam leven’ heel erg ligt op natuur, milieu en klimaat. Voor duurzaam ondernemen geldt hetzelfde: CO2-reductie, circulair, mvo, van die dingen.

Heel belangrijk, ik zal de laatste zin die dat ontkent (sowieso is Thierry Baudet me al voor geweest). Maar duurzaamheid is meer, heb ik door schade, schande en succes ontdekt.

Duurzaam of toekomstbestendig ondernemen

Duurzaam ondernemen klinkt voor veel ondernemers bovendien als ingewikkeld, duur, je hele bedrijfsvoering omgooien en omslachtig. Blijkt ook uit onderzoek van de KVK.

Kortom, duurzaam ondernemen is voor mij onvolledig en voor anderen ongrijpbaar. Daarom heb ik het liever over toekomstbestendig ondernemen. Dat is voor mij duurzaam en verantwoord, maar ook gezond, gelukkig en winstgevend.

Met aandacht voor jouzelf, de wereld en je onderneming. Zonder dat verduurzaming ten koste gaat van je omzet (integendeel!) of jouw manier van weken (zeker niet!). De combinatie tussen die drie zorgt juist voor meer plezier, succes en winst.

En ’toekomstbestendig’ klinkt gewoon goed, toch?

Is dit een baanbrekend, nieuw en uniek verhaal? Zeker niet. Het is eigenlijk de Triple P-benadering: de balans tussen people (‘jijzelf’), planet (‘de wereld’) en profit (‘je bedrijf’). Maar het is wel wat ik in het dagelijks ‘duurzaam ondernemen’ vaak mis. En daar wil ik wat aan doen.

De stille meederheid helpen

In mijn vorige bericht gaf ik al aan dat ik op zoek ben naar een manier om meer (duurzame) impact te maken met mijn werk (niet gelezen? kan hier!). Dat wil ik doen door niet alleen duurzame ondernemers te helpen met hun goede verhalen voor straks.

Ik wil ook de stille meerderheid enthousiasmeren, inspireren en helpen om een bijdrage te leveren aan een mooie(re) wereld en duurzaam (nee, toekomstbestendig) te ondernemen.

De meerderheid die wel verantwoordelijkheid wil nemen en open staat voor toekomstbestendig ondernemen, maar die niet weet hoe.

De meerderheid die denkt dat duurzaam of verantwoord ondernemen duur is of veel tijd kost.

De meerderheid die op zoek is naar inspiratie, tips of simpelweg een zetje in de goede richting.

Want die stille meerderheid, dat is nogal een club. Groot, en met veel potentie!

Toekomstbestendigeondernemerservaring

Mooi voor Scrabble, 64 keer woordwaarde (echt waar).

Maar ik wilde iets anders zeggen.

Namelijk dat ik inmiddels een aantal jaren duurzaam onderneem (zoals ik dat toen nog noemde), en dat ik daarbij de nodige kennis en ervaring heb opgedaan. En heb gevierd en gefaald, geprobeerd en gepraat.

Ik heb geleerd dat duurzaamheid of maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen soms ongemakkelijk is en schuurt. Maar ook dat het leuk en lucratief is en ontzettend veel oplevert, voor de wereld, jouw onderneming en jou.

Waarom zou ik al mijn kennis, ervaring en plezier voor mezelf houden en niet delen met andere ondernemers? We staan voor een grote uitdaging, waaraan iedereen een steentje (of beter nog een kei of rotsformatie) aan kan en moet bijdragen. 

En ik wil het steentje.. eeh steuntje in de rug zijn voor anderen.

Tips, inspiratie en uitdagingen

Hoe ik mkb’ers en zzp’ers ga helpen bij het toekomstbestendig ondernemen? Daar ga ik de komende periode verder op broeden en een ei over leggen. Ja, ik heb het boek van Jelle Hermus gelezen, en hij is nogal idolaat van eieren, broednesten en eierdozen.

Maar ik heb al wel ideeën.

Die ideeën ga ik de komende tijd uitwerken, uitproberen, uitbreiden en uitstorten. Over jou, bij voorkeur. Omdat ik ervan overtuigd ben dat ik jou daarmee help bij het toekomstbestandig ondernemen: gelukkig, gezond, duurzaam en winstgevend.

Ja, en omdat proefkonijnen, muizen en apen niet kunnen lezen, laat staan ondernemen. En omdat proefdieren ook niet heel toekomstbestendig zijn.

Waar ik nu wel al mee begin, is met het delen van mijn ervaringen, tips en uitdagingen waar je als (nog niet zo) duurzame ondernemer mee aan de slag kunt.

Wil je dat niet missen? Meld je dan aan voor de mail voor straks, gratis en voor nop! Plus: bij je aanmelding ontvang je nog een mooi cadeau. Ook gratis en voor nop, want we blijven ‘Ollanders’. 

Zo gaan we samen wat moois van de toekomst maken! 

[mailpoet_form id="1"]
Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

glas water hitte
5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? En hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

vegan burger
De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

zwerfafval
Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Succesvol duurzaam ondernemen?

Ontvang de gratis gids en werk in 5 stappen aan een blijvende duurzame(re) onderneming: goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Gids

Ook goed beter ondernemen?

Ontvang elke week een gratis duurzame tip en uitdaging en maak ook werk van goed beter ondernemen.

Goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!