De tweede vrijdag van februari is het traditioneel warmetruiendag. Een goed moment om je over je schaamte heen te zeten en die verstofte trui toch echt uit de onderste la te trekken. Want er is alle reden voor!
Van coltrui tot kabeltrui
Coltruien, foute kersttruien, kabeltruien, oma’s gebreide truien, oversized truien, gestreepte truien, off shoulder truien. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is een trui van of over gemaakt. Truien die waarschijnlijk als ongewenst cadeau onder de kerstboom van je schoonmoeder inmiddels liggen te verstoffen in de onderste la van de kast.
Zonde, want tijdens warmetruiendag heb je reden genoeg om als ondernemer of organisatie je stoute schoenen én je foute trui aan te trekken.
Waarom warmetruiendag?
Het idee van warmetruiendag is dat je de verwarming een graadje lager zet en je iets warmer aankleedt. Zo verminder je de CO₂-uitstoot (met wel 6%) én verlaag je de stookkosten, terwijl je het toch net zo warm hebt. Een werkelijk briljant idee, dat we dat zelf niet bedacht hebben. Want, en ik citeer:
Als iedereen één graadje lager stookt, één stookseizoen lang, bespaart dat 1 megaton CO₂; dat is een flinke hap uit de 3,4 megaton uitstoot die Nederland voor 2030 moet besparen in alle gebouwen. En wist je dat we allemaal samen op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen?
Meedoen aan warmetruiendag: 6 redenen
Je foute kersttrui of die gebreide trui van oma: je wordt er waarschijnlijk liever niet in gezien door jouw klanten of collega’s. Toch zijn er dus wel degelijk redenen om je over je schroom en schaamte heen te zetten en die onderste la open te trekken.
Reden 1: duurzaamheid bevorderen
Ik schreef het net al: met energie besparen kunnen we een gigantische impact maken. Als ondernemer en organisatie kun je hier een bescheiden maar belangrijk steentje aan bijdragen.
Wil je weten hoe groot jouw impact kan zijn? Op de website van warmetruiendag kun je daarvoor een tool invullen en het berekenen.
Reden 2: ontspannen je betrokkenheid tonen
Een activiteit als warmetruiendag is een goed moment om te laten zien dat je werk maakt van duurzaam ondernemen en betrokken bent bij milieuvraagstukken en maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Het voordeel is ook dat je veilig kunt meeliften op de aandacht van de warmetruiendag zelf: je hoeft alleen nog maar in te haken.
Reden 3: de start van duurzame verandering
Gedrag veranderen doe je niet 1-2-3. En ook niet 4-5-6. Dat is een lang en ingewikkeld proces. Dus hoe zorg je dat je structureel energie kunt besparen, en hoe krijg je jezelf en de mensen om je heen zo ver om vaker die trui aan te trekken?
Een dag als warmetruiendag geeft een goede eerste aanleiding om er eens aan te proeven, op een ludieke manier. En als het bevalt, kun je als vervolgstap bijvoorbeeld élke vrijdag de trui aan gaan trekken.
Reden 4: saamhorigheidsgevoel versterken
Deelname aan warmetruiendag is een leuke, ontspannen manier om een positieve band op te bouwen met collega’s en klanten. Je zit immers allemaal in hetzelfde schuitje, en in dezelfde (foute) trui.
En terwijl duurzaamheid en klimaat nog wel eens leiden tot polariserende discussies, parkeer je inhoudelijke gesprekken even op deze dag en zorg je ervoor dat alle truien neuzen dezelfde kant op staan. Sowieso werkt positieve psychologie beter bij duurzaamheid.
Reden 5: goed doel steunen
Omdat op warmetruiendag de verwarming een graadje lager staat, bespaar je niet alleen energie, maar ook energiekosten. Die opbrengsten (winst maken was nog nooit zo makkelijk!) kun je doneren aan een goed doel, zoals milieubescherming of energiebesparing.
Reden 6: goed voor je imago
Jouw deelname aan warmetruiendag is een goed moment om te delen op de sociale media, in je nieuwsbrief of op je blog. Daarmee vergroot je jouw zichtbaarheid geven in de media en bij jouw doelgroep. Een leuke manier om jouw duurzame merk en werk onder de aandacht te brengen bij een groter publiek.
Dus trek je foute kersttrui, oversized coltrui of gebreide trui van oma uit de kast en doe ook mee. En wie weet eindig je met Jannie van de koffie of Hans van financiën op de vrijdagmiddagborrel. In je warme trui!
Goed gestructureerde informatie Bedankt