Zzp met een off day: 6 motivatietips

motivatie

“Zzp’er ben je dag en nacht”, las ik onlangs. En dat klopt. Maar bij mij is het op dit moment nog vooral ‘s avonds, omdat mijn dag al vol zit. En ondanks mijn passie en enthousiasme heb ik ook als wel eens een dag waarop de motivatie ver te zoeken is. Vandaag dus. Gelukkig heb ik 6 tips!

Zzp’en is net werken…

Eigenlijk is het niet anders dan in loondienst: de ene dag ben je gemotiveerd, heb je focus en gaat alles goed. De dag daarop is je motivatie gedaald tot een dieptepunt, is je concentratie in bed blijven liggen en zit je met je gedachten op een zonnig eiland (of gewoon in het zonnetje in de tuin).

Het is net werken…

…maar je moet jezelf motiveren

Het enige verschil is dat je ‘niemand’ verantwoording schuldig bent (hooguit je klanten). Doe je een dag niets? Niemand die er last van heeft (behalve je bankrekening en jij). Dat is heel vaak fijn, maar het moet natuurlijk geen gewoonte worden. 

Daarom is het belangrijk om jezelf te (blijven) motiveren. En dat kan op verschillende manieren: 6 tips voor de zzp’er (of eigenlijk iedereen) die de motivatie even kwijt is.

Tip 1: forceer het niet

Gaat het een dag wat minder vlot? Vervelend, maar hoe erg is dat? Zie het als sporten: ik wil graag elke week wéér iets sneller, verder of vaker rennen, maar dat kan niet. Je hebt van die dagen dat het gewoon wat minder gaat. Prima, accepteer het, je hoeft niet elke dag te pieken. Morgen gaat het vast weer beter.

Tip 2: neem ‘even’ vrij

De boog kan niet altijd gespannen zijn. Dus kun je een dag het werk laten liggen? Gewoon doen! Een dag afleiding doet vaak wonderen voor je motivatie, en morgen begin je weer met frisse energie en zin! En als je geen dag kunt missen, neem dan in ieder geval een paar uur vrij: even het bos in, je hoofd legen en daarna fris weer verder.

Tip 3: beloon en verwen jezelf

Ik ben een harde werker en gun mezelf niet vaak een ‘presentje’ of ‘wat lekkers’ onder werktijd. Maar als je echt kunt genieten van een lekkere cappuccino in de zon, ga dan even naar het terras. Of koop wat leuks om jezelf te belonen voor al die andere dagen hard werken.

Tip 4: praat erover

Deze tip is voor misschien iets minder relevant, omdat ik liever denk dan praat. Zo’n echte man die ‘in zijn grot kruipt’. Toch schijnt het te helpen als je jouw strubbelingen deelt: waarom is de motivatie even weg? Wat valt er tegen? Hoe kan je motivatie terugkomen? Je verhaal delen lucht op, en voor je het weet kun je weer aan de slag.

Tip 5: kijk eens naar je planning

Veel zelfstandigen zijn zó betrokken en gefocust, dat werkweken van 60 uur geen uitzondering zijn. Toch is een goede balans tussen werk en vrije tijd belangrijk. Kijk daarom eens naar de invulling van je dag: neem je wel voldoende tijd voor je gezin, vrienden en jezelf?

Tip 6: bedenk waarom en waarvoor je het doet

De meeste zzp’ers zijn vanuit een passie begonnen aan hun werk. Dat verlies je met ‘de dagelijkse werkzaamheden’ snel uit het oog. Daarom is het soms goed om even afstand te nemen van je werk en terug te denken aan het begin: waarom ben je hiermee begonnen?

En ook vooruitblikken kan goed zijn: waarvoor doe je het? Wat is je doel en wat wil je bereiken? Dat doel, dat stipje aan de horizon, dat is vaak een goede motivator om tóch weer verder te gaan.

Hoe vind jij je motivatie terug?

Wat doe jij als je een mindere dag hebt? Laat het weten, en help ons mee de motivatie terug te vinden.

Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?

Gratis gids

Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!

Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.