Ik typ dit verhaal om 4 uur. ‘s Ochtends. Niet omdat ik niet kan plannen, maar omdat mijn dochter het wel een mooie tijd vond.

Ik kan trouwens ook niet plannen.

En dat terwijl je als zelfstandige volledig bent aangewezen op jezelf, je plankwaliteit en je discipline om iets te doen met je planning. Of dat werkt bij mij? Mèh.

Zzp-aanmodderaar

Ik ben een echte zzp’er: zelfstandige zonder planning. En discipline. 

En dat freelancen en aanmodderen is heerlijk: de vrijheid van strakke planningen maken en je er vervolgens niet aan houden. 

En niemand die er last van heeft. Alleen ik. En mijn vriendin. Maar geen klant dus (want dan heb ik mijn zaakjes wel op orde). Daar ben ik dan weer goed in. 

De-9-tot-5-reserveambtenaar

Vrûger, toen telefoons nog knoppen hadden en privacy nog bestond, werkte ik als ambtenaar bij de semi-overheid. Ik was dus niet eens een echte ambtenaar. Klinkt best sneu trouwens, nu ik het zo schrijf.

Die functie had keerzijden, maar de baas hielp mij wel met time management. Ik werd gewoon geacht er te zijn van 9 tot 5.

En discipline? Dat was niet nodig, je was er gewoon. Er was ook geen ruimte voor discussie, want de baas kwam niet in de discussieruimte.

Luizenbaan

Later als docent was het nog eenvoudiger: mijn lessen werden gewoon gepland. Je hoefde nergens over na te denken. Echt een luizenbaan dus.

En zelfs dat was al geregeld, door de luizenmoeder.

Daarbij had je voor de baan geen ijzeren discipline nodig. Je plicht riep, en anders deden de studenten dat wel.

De beste stuurlui staan voor de klas

Overzichtelijk, maar ook irritant. Al was dat misschien vooral omdat ik werd geconfronteerd met mijn onvermogen om te plannen en mijn gebrekkige discipline.

Maar de beste stuurlui kunnen best aan wal staan. Of voor de klas.

Zo vertelde ik als docent, mentor, coach, en studieloopbaanbegeleider (moeilijk woord voor docent, mentor en coach) hoe studenten moesten plannen en organiseren.

En dat kon ik best goed.

Onderontwikkelde gave

Ik weet dus dat het moet, ik weet hoe het moet, maar ik kan er geen hout van. Plannen en discipline heb ik bij mijn geboorte klaarblijkelijk niet meegekregen.

Of ik heb de gave niet verder ontwikkeld. Want optimistische (of naïeve) planningen maken lukt prima, maar bij de uitvoering daarvan gaat ‘t mis. Finaal.

Een Van Gaaltje

Een goede voetbalcoach hoeft geen goede speler te zijn geweest. Denk aan Louis van Gaal. Echt voetballen kon ‘ie niet (ja, een balletje trappen bij Sparta), maar als trainer gooide hij hoge ogen.

Dit moest ik trouwens opzoeken.

Of denk aan mij. Ik kon ook niet voetballen.

Zelfstandige zonder planning

Ook als zelfstandige is de discipline dus ver te zoeken. Maar de vrijheid  vind ik altijd dichtbij!

Zo ga ik overdag lekker mountainbiken (want hé, de vrijheid van de zelfstandige). Drink ik uitgebreid koffie met klanten (ik noem het een band opbouwen). Of ga ik schaatsen (dat heet netwerken). En scroll ik wat af op LinkedIn (je moet toch weten wat er speelt).

Disciplinaire straf

Om vervolgens buiten reguliere de werktijden van de reserveambtenaren en docenten ‘het echte werk’ te doen. Lees: ‘s avonds op bank. Of op vrijdagmiddag, terwijl werkend Nederland op de vrijdagmiddagborrel staat. Of in de file.

Ik zie het maar als een disciplinaire straf, voortkomend uit mijn gebrek aan discipline.

Geef je dochter maar de schuld

En zo zit ik dus om 4 uur dit verhaal te tikken. ’s Ochtends. Omdat mijn dochter het wel een mooie tijd vond.

Maar eigenlijk dus omdat ik mijn planning me in de steek laat. En discipline.

Ik ben niet voor niets een zzp’er: zelfstandige zonder planning. En discipline.


8 reacties

De obsessieve cijferfetisjist - Voor Straks | Tekstschrijver duurzaamheid · 22 maart 2019 op 07:46

[…] komt ongetwijfeld door mijn gebrek aan discipline (daar schreef ik vorige week al openhartig over), maar het zou wel goed zijn om wat minder vaak naar de ‘statistiekapps’ te […]

Schoolpleinouders - Voor Straks | Tekstschrijver duurzaamheid · 29 maart 2019 op 09:04

[…] is simpelweg de vrijheid van het zelfstandigenleven (en wat gebrek aan discipline): om 3 uur op het schoolplein staan. Maar om onbegrip te voorkomen, doe ik altijd alsof ik het heel […]

Secretaressedag - Voor Straks | Tekstschrijver duurzaamheid · 17 april 2019 op 11:50

[…] Eerder schreef ik al over mijn onvermogen om te plannen en organiseren. En dus de onmisbaarheid va… […]

Werken tijdens je vakantie(?) - Voor Straks | Tekstschrijver duurzaamheid · 26 april 2019 op 06:42

[…] Eerder schreef ik al dat ik een zzp'er ben zonder planning (en discipline). Je leest het artikel h… […]

Duurzame werktijden - Voor Straks | Tekstschrijver duurzaamheid · 20 juni 2019 op 13:16

[…] grote valkuil: ik kan niet plannen en heb geen discipline. Daar schreef ik eerder ook al eens over. Dat zie ik wekelijks terug, als ik weer op zondagavond artikelen moet schrijven of tussendoor de […]

De zwembroekzzp’er - en hoe je het niet wordt - Voor Straks | Tekstschrijver duurzaamheid · 28 juni 2019 op 10:56

[…] Regeren is vooruitzien. Dat is precies de reden dat ik niet in de politiek ben gegaan. Ik kan namelijk niet plannen en heb geen discipline (lees je ook hier).  […]

Je tekst controleren: 8 creatieve tips - Voor Straks | Tekstschrijver duurzaamheid · 2 juli 2019 op 10:43

[…] wel de tijd voor hebben, en ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat het daar vaak aan ontbreekt. Ik ben niet voor niets een zzp’er zonder discipline. De volgende tips zijn in dat geval waarschijnlijk […]

De post-vakantiedip en 6 antidiptips voor zzp'ers - Voor Straks · 23 augustus 2019 op 06:39

[…] We bedenken allemaal goede voornemens tijdens de vakantie: minder drinken, meer sporten, de vakantiekilo’s eraf (plus die van vorig jaar), minder televisie kijken, lopen of fietsen naar je werk, vaker complimenten geven… Of beter leren plannen, zoals ik. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.