De obsessieve cijferfetisjist

cijfers

Als ondernemer met een website kun je eindeloos statistieken bijhouden. En dat is het probleem: ik kom als obsessieve cijferfetisjist zonder gevoel voor cijfers niet meer aan mijn gewone werk toe.

Ik heb niets met getallen. Ik geef steevast te veel fooi, vergeet leeftijden, onthoud mijn eigen telefoonnummer niet en kan niet rekenen. In tegenstelling tot mijn zus (hoi Lies!), maar daar gaat het niet over. Het gaat over mij, een obsessieve cijferfetisjist. Juist, zonder gevoel voor cijfers.

Maurice de Hond

Laat ik het zo zeggen, ik ben beter met letters dan cijfers. Gelukkig, want dat is m’n vak. Toch vind ik het leuk (én belangrijk) om te weten hoe populair ik ben. Op Tinder doe ik dat al een aantal jaren niet meer (’t is wat, vaste relaties), dus kijk ik nu naar de populariteit van mijn website.

En achter de (beeld)schermen van deze site is een hoop te zien: bezoekersaantallen en paginabezoeken natuurlijk, maar ook bouncepercentages, sessies, life time values, leestijd, gedragsstromen, verkeersbronnen en zelfs boomdiagrammen.

Ja, de cijferfetisjist en Maurice de Hond kunnen hun lol op met Google Analytics.

F5, F5, F5

Het is natuurlijk ook leuk om in de gaten te houden hoe goed je berichten het doen, maar bij mij neemt het bijna obsessieve vormen aan. Nadat ik een bericht heb geplaatst, ga ik in de gaten houden hoe vaak mijn verhaal gelezen wordt.

Elke vijf minuten. De rest dag.

Als vervolgens de server overbelast raakt, dan komt dat niet door alle bezoekers. Nee, dat is vanwege mijn continue F5’en en checken of de statistieken al door het plafond gaan. Wat trouwens zelden gebeurt. Dat van dat plafond dus.

Likes ’n loves

Maar het gaat verder dan alleen de bezoekersstatistieken van mijn site. Tijdens mijn ‘5-minuten-controlerondje’ kijk ook op alle sociale media of ik al likes, loves, shares, vind ik interessant’s en comments krijg.

Hoe lang dat controlerondje dan duurt? Bijna vijf minuten. Bedenk daarbij dat ik artikelen in de ochtend publiceer, en je kunt wel raden hoe mijn werkdag eruitziet nadat ik een bericht heb geplaatst.

Cijfers: nutzakelijk kwaad

Het komt ongetwijfeld door mijn gebrek aan discipline (daar schreef ik vorige week al openhartig over), maar het zou wel goed zijn om wat minder vaak naar de ‘statistiekapps’ te grijpen. 

Gewoon, voor de concentratie. En omdat het maar cijfers zijn. Maar leg dat een fetisjist maar eens uit. 

Toch kan je als ondernemer niet helemaal zonder: je wilt weten hoe goed je site vindbaar is, welke pagina’s goed en slecht bezocht worden en waar bezoekers in- en afhaken. Het is dus een nut- en noodzakelijk kwaad.

Cijferfetisjist zonder gevoel

En dus blijf ik voorlopig vrolijk statistieken bijhouden als schrijver en obsessieve cijferfetisjist. Juist, zonder gevoel voor cijfers.

Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?

Gratis gids

Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!

Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.