Duurzaam ondernemen: 9 tips voor gezonde voeding

Duurzaam ondernemen is ook letten op je voeding. Maar hoe doe je dat als je ook houdt van nacho's, een borrel en twee keer opscheppen? Deze 9 tips helpen je!

Toegegeven: ik laat nacho’s niet graag staan, houd echt wel van een biertje (wel een speciale) en ben altijd te porren voor een twee keer opscheppen. Maar ik eet ook zeker 3 ons groente per dag, drink veel water (telt koffie ook?) en vermijd suiker en vet.

Kortom, ik ben bewust (onbekwaam?) bezig met voeding, al gaat het dus niet altijd goed. Toch probeer ik zo gezond mogelijk te eten, ook tijdens het werk. En dat is niet onbelangrijk bij een overwegend zittend beroep. 

banaan voeding

Van vegan voeding tot visceraal vet

Wij hebben qua voeding een bijzonder (ingewikkeld) huishouden: de helft van ons gezin heeft coeliakie (glutenintolerantie) en moet dus glutenvrij eten, we eten praktisch vegetarisch en zo veel mogelijk veganistisch, en we hebben twee kinderen.

Die combinatie van factoren maakt het lastig om elke dag een fatsoenlijke maaltijd neer te zetten, die ook nog eens door het hele huishouden als zodanig wordt goedgekeurd. Gelukkig kan mijn vriendin  dat als geen ander.

Daarbij houd ik ook gewoon van ‘lekker eten’ (net als van ‘leuke dingen doen’ en ‘hobby’s’ trouwens). Een goed glas wijn met een bite erbij zijn geen uitzondering in het weekend. En zo eindigt een verantwoord, vegan dieet doordeweeks op zondag toch weer met visceraal vet. En eerlijk is eerlijk, dat is wel iets waar ik op moet letten.

kiwi voeding

Foodcoach & fitbit

Gelukkig heb ik een foodcoach in huis en een sporthorloge om mijn pols. Dat laatste is zeker geen overbodige luxe, want ik heb toch vooral een zittend beroep, ondanks mijn stabureau. 

Zo ‘verplicht’ ik mijzelf om voldoende te staan en zelfs 10.000 stappen per dag te zetten en dus voldoende te bewegen. Los daarvan is het voor mij echter ook belangrijk om ook op mijn voeding te letten tijdens het werk. 

Gezonde voeding op je werk: 9 tips

Maar waar moet je op letten als je gezond wilt eten op je werk? Ik geef je 9 tips voor gezonde voeding waar ik de dag mee door kom, zonder honger!

Wil je meer weten over gezond ondernemerschap? Lees dan ook eens dit artikel over 11 tips voor ruimte in je hoofd!

Tip 1: haal niets in huis

Dit is al jaren mijn motto: zorg dat er niets te plunderen valt. En plunder je dan toch, dan verbrand je alleen maar extra calorieën zonder resultaat. Ideaal!

Ik weet namelijk van mijzelf dat ik als ik trek krijg geneigd ben de kast open te trekken en te gaan snaaien. Geen zakken chips, maar wel een extra cracker (of 3) of rijstwafel (of 2). Dat is nu juist wat ik wil voorkomen, en daarom zorg ik gewoon dat er voor mij niets in huis is. 

aardbei voeding

Tip 2: maak er 'een momentje' van

Wat ook werkt, is voeding en eten los zien van werken en er de tijd voor nemen. Het is dus niet iets wat je doet terwijl je aan het lezen, bellen, typen, vergaderen of bellen bent. Het is een aparte activiteit die daar los van staat. 

Met die mentaliteit leer je jezelf aan dat je niet ‘kunt’ eten tijdens je werk en zal je ook minder snel naar eten grijpen als je bezig bent. Plan de lunch dus, zodat je iets hebt om naar uit te kijken, en ga ergens anders zitten (of maak een wandeling).

limoen voeding

Tip 3: ritme en rituelen

Onze huispoes en huishond weten precies wanneer ze eten krijgen. Je kunt er klok op gelijkzetten dat ze precies op dat moment luid miauwend of blaffend binnenkomen en je niet meer met rust laten tot hun bakken gevuld zijn.

Ons lichaam werkt vergelijkbaar (behalve dat miauwen en blaffen dan): je kunt het trainen en aanleren wanneer het mag vragen om eten. Door de eetmomenten elke dag op min-of-meer dezelfde tijd te laten plaatsvinden, weet je lichaam na een tijdje wanneer het gevoerd wordt. 

Iets vergelijkbaars gebeurt trouwens tijdens het sporten: als je lijf weet dat je na 8 kilometer rennen of 45 minuten fietsen klaar bent, dan stelt het zich daarop in en ben je bekaf als het zover is. Had je er 9 kilometer of 50 minuten van gemaakt, dan was het waarschijnlijk ook geen probleem geweest. 

Tip 4: water met een smaakje

Ik moet altijd een beetje grinniken om mensen die zeggen dat ze geen water lusten, omdat water volgens mij geen smaak heeft. Daarbij is het hartstikke gezond. Prima drinken dus, maar wel saai. Daarom neem ik altijd een ‘dopper met een smaakje’ mee.

Ik vul mijn fles bijvoorbeeld met komkommer, munt, citroen, framboos, bessen en aardbei, en nog allemaal uit eigen (moes)tuin ook! Nachtje laten trekken in de koelkast en je hebt water met een smaak waar ze in de supermarkt een kapitaal voor durven te vragen. 

ananas voeding

Tip 5: maak een salade (als je tijd hebt)

Ik neem me regelmatig voor een salade te maken. De praktijk is weerbarstiger, want vaak heb ik de tijd niet om de keuken in te duiken (of neem ik die niet). Want hoeveel tijd kost een salade maken nu eigenlijk echt? 5 minuten? 6? 

Zeker als je het simpel houdt, ben je zo klaar: sla, tomaat, komkommer, linzen of bonen en een lekkere dressing van bijvoorbeeld mosterd, olie en balsamicoazijn. Of kook voor de afwisseling een keer quinoa (in bouillon) of couscous.

Tip 6: ... of een andere lekkere lunch

Heb je geen zin of tijd om een salade te maken, of heb je een ander excuus? Maak dan in ieder geval een andere, lekkere lunch voor jezelf. Die zijn namelijk hoe dan ook gezonder dan lunches uit de bedrijfskantine, het café of de benzinepomp.

De belegde broodjes en kant-en-klaarmaaltijden bevatten doorgaans namelijk meer zout, vet en suiker dan jouw huisgemaakte lunch. Bovendien ben je geneigd er meer van te pakken dan je nodig hebt (toch die lekkere koek bij de kassa nog meepakken). Laat je dus niet in de verleiding komen!

perzik voeding

Tip 7: al het lekkers buiten handbereik

Je hebt van die afdelingen waar de snoeppot op het bureau staat, of naast de printer. Gegarandeerd dat ‘ie aan het eind van de dag leeg is, zeker als ik op bezoek kom. Maar dat geldt voor veel meer mensen.

Zet daarom de snoeppot, chipszak of rol Oreo’s buiten handbereik. En dan natuurlijk ook niet op de route naar het koffiezetapparaat of de toilet. Kwestie van zelfbescherming!

Is dat een brug te ver? Zorg dan in ieder geval voor een pot waarbij je niet kunt zien wat erin zit. Uit een studie is namelijk gebleken dat je 2,5 keer meer snoep eet als het zichtbaar en binnen handbereik is!

Tip 8: compenseer de verjaardag

Hierdepiep! Er is er alweer eentje jarig, hoera, hoera!

Alhoewel, zzp’ers hebben doorgaans niet zo veel collega’s en dus ook een bescheiden aantal feestjes. Dat scheelt veel zingen, zoenen en traktaties eten onder groepsdruk. 

Heb je toch een keer een verjaardag, neem dan gerust een punt taart of zo’n Mars Celebration (lekker origineel…). Maar alleen als het zo onweerstaanbaar is dat je hem echt niet wilt missen. Probeer die lekkernij dan wel later te compenseren, bijvoorbeeld door wat minder te lunchen of een tussendoortje over te slaan. 

framboos voeding

Tip 9: snack gezond

En dan is het ineens vier uur en krijg je trek. Te vroeg om te wachten op je diner, te laat voor de lunch (die je ook al lang op hebt). Zorg dan dat je altijd iets lekkers maar gezonds te snacken hebt.

Denk bijvoorbeeld aan noten (ongezouten), fruit, gesneden groente, rauwkost of een rijstwafel. Wat ook werkt is kauwgom. Dan heb je iets te kauwen, en dat is voor je hersenen vaak al voldoende. 

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

plastic

Life in plastic, it’s (not so) fantastic

Aqua zong er in 1997 al over: “Life in plastic, it’s fantastic!” In de remake werd dat waarschijnlijk plastic, metal, en drink cartoons. Hoe dan ook, vroeger was plastic de oplossing voor alles. Hoe anders is dat tegenwoordig. En daarom moeten wij plastic scheiden en recyclen. Maar is dat wel een volhoudbare oplossing?

papierloos

Ga niet zakelijk bloggen! Toch?

Bloggen: het zou dé magneet van je website moeten zijn, de stroop op je producten of diensten. Een goudmijn en geldboom. Maar voor niets komt de zon op. Zijn de voordelen van bloggen niet te mooi om waar te zijn?

bloggen

Waarom je als (duurzame) ondernemer moet bloggen

Een blog klinkt misschien passé. We hebben tegenwoordig immers ook vlogs en podcasts. Toch is ‘het geschreven verhaal’ nog absoluut geen verleden tijd. Het bewijs? Het feit dat je dit nu leest!

Het is als ondernemer dus de moeite om ook een blog te starten, en zéker als duurzame ondernemer. In dit artikel vertel ik je waarom!

Download de gratis gids

En ontdek net als 88 andere ondernemers hoe je in 5 stappen serieus werk maakt van jouw duurzame dromen, werk en winst.

Ik gebruik je e-mailadres om de gids toe te sturen. Ook krijg je regelmatig waardevolle e-mails voor straks, vol interessante nieuwtjes, inspiratie en tips over duurzaam ondernemen. Maar geen zorgen, je kunt je altijd weer afmelden.