Duurzaam ondernemen: 11 tips voor ruimte in je hoofd

Klimaatmoe

Ruimte en rust in mijn hoofd is niet iets waar ik heel goed in ben. Van hulpmiddelen die je geest tot rust laten komen moet ik bovendien weinig hebben. Mediteren, yoga, mindfulness, tai chi en slapen zijn niet voor niets activiteiten waar ik weinig van moet hebben.

Omdat ik het niet kan, maar vooral ook omdat ik het niet wil kunnen.

Toch is ‘een opgeruimde kop’ belangrijk voor gezond, vitaal ondernemerschap. Hoe je dat voor elkaar krijg als onrustige ondernemer die niet kan stilzitten? Daar lees je meer over in dit artikel, met 11 tips!

Onrust in mijn kop…

Het zou voor mij geen kwaad kunnen om wat meer ruimte en rust in mijn hoofd te krijgen. Als ondernemer ben ik namelijk 24/7 bezig met mijn werk (soms iets minder, soms iets meer – en dat laatste is best knap), terwijl ik in die 24 uur ook nog ruimte wil hebben voor een privéleven en nachtrust.

Toch lukt het me niet: to do-lijstjes maken van wat er nog moet gebeuren, nadenken over hoe ik zorg voor voldoende klanten, niet vergeten de administratie bij te houden, content voor de sociale media opzoeken…

Nee, mijn hoofd kan niet stilzitten.

… en onrust in mijn kont

En dat uit zich ook in onrust in mijn kont: ik kan ook letterlijk niet stilzitten. Dat leidt soms tot een gejaagd gevoel, wiebelbenen, een hoge bloeddruk (gevoelsmatig althans), woelen in bed en een onprettige drang om maar iets te moeten gaan doen.

Die geestelijke en lichamelijke onrust kunnen ongetwijfeld van pas komen, maar ze kunnen ook leiden tot stress en andere fysieke of mentale klachten.

Ruimte in mijn hoofd

Het probleem is dat je onrust van je werk meeneemt naar huis, en andersom. Met een beetje pech krijgt je privéleven dan last van jouw zakelijke onrust in je hoofd, of functioneer je op je werk niet omdat je thuis van alles aan je hoofd hebt.

Als zelfstandige kun je dat eigenlijk niet hebben – nog minder dan in loondienst. Daarom is het voor vitale ondernemers belangrijk om rust in je kop (en je kont) te krijgen.

Maatschappelijk probleem

Ik ben overigens zeker niet de enige die hier ‘last’ van heeft (en jij dus ook niet). Onze maatschappij verwacht dat we snel werken, continu online zijn, niet stilzitten en altijd maar druk zijn met een sociaal leven. Het is niet voor niets dat steeds meer mensen stress- en burn-outklachten ervaren.

Wil of kan je daar niet in meegaan? Dan val je op – en buiten de boot. Toch is het helemaal niet erg om tijd voor jezelf te nemen en tot rust te komen (geestelijk én lichamelijk). De boog kan immers niet altijd gespannen zijn. 

Tips voor ruimte en rust in je hoofd waar óók ik iets mee kan

Maar hoe doe je dat, als mediteren, yoga en tai chi net zoals bij mij ook voor jou niet zijn weggelegd? Ik heb die rust namelijk wel nodig, want ik ben van nature nogal een druktemaker in mijn bovenkamer.

Deze 11 praktische tips voor vitale ondernemers helpen je hopelijk op weg – net als mij!

Tip 1: plan tijd voor jezelf

“Ondernemer ben je 24/7.” Ik neem dat citaat soms wel erg letterlijk. Bijvoorbeeld als ik ’s avonds in bed vakliteratuur lees, of tijdens de voetbal op tv nog een artikel schrijf. Zo ben ik in mijn hoofd dus continu min of meer bewust en actief aan het werk. Een bekende valkuil van mijzelf.

Daarom moet ik heel bewust tijd plannen voor mijzelf (of niet-werkzaken), zodat ik mijn zakelijke gedachten even uitschakel. Ik zet in mijn agenda dat ik voetbal ga kijken, ga sporten of het bos in ga, zodat ik mezelf eraan herinner echt tijd te nemen voor andere dingen. 

In het verlengde daarvan: neem geen laptop mee op vakantie. Anders word je zo’n zwembroekzzp’er die all inclusive zijn mail wegwerkt. En dat wil je echt niet. 

Tip 2: geen ‘wat als’ en ‘stel dat’

Als je achteraf een Lotto-briefje mag invullen, dan is het antwoord waarschijnlijk simpel. Maar je weet niet wat de toekomst brengt, dus je kunt er beter ook niet te veel over nadenken. 

Ver vooruit (doem)denken heeft weinig zin, omdat je er waarschijnlijk pas iets aan kunt doen als het zo ver is. Door je alleen druk te maken om het ‘nu’ en niet om de ’toekomst’, kun je een hoop gedachten en potentiële problemen naast je neerleggen. 

bingo

Maar ik geef het direct toe: of dit echt haalbaar is, hangt nogal af van het aard van het beestje. Toch, piekeraars?

Tip 3: aandacht voor wat je nú doet

Je herkent het vast wel: je bent aan het lezen, en twee alinea’s verder bedenk je ineens dat je geen idee hebt wat je net hebt gelezen, omdat je met je gedachten ergens anders zat.

We zijn niet goed in nadenken over meerdere dingen tegelijk. Nee, ook vrouwen die goed kunnen multitasken niet. Zeker als je je dan wilt concentreren op je werk, is het beter om alleen daar aandacht voor te hebben. Zorg dus voor focus op de taak waar je nú mee bezig bent.

En ja, dat betekent vooral ook dat je de sociale media moet negeren, het geopende venster met je inbox moet sluiten en je telefoon naast je neer moet leggen (maar dan wel buiten handbereik). Als je daar bewust mee omgaat, dan went het vanzelf en is het zeker haalbaar. 

Tip 4: niet ‘moeten’ maar ‘willen’

Deze tip is nog wel een leerpunt voor mij. Ik word er regelmatig op gewezen dat ik van alles ‘moet’ van mijzelf: ik moet de kinderen naar school brengen, moet nog een artikel schrijven, moet boodschappen doen, moet sporten en moet de hond uitlaten.

Maar als je dingen moet, dan leg je jezelf onbewust een bepaalde druk op. En daar word je onrustig van. Vraag je daarom de volgende twee dingen af als je iets moet van jezelf:

  • Moet het écht. Maar serieus, écht? Of kan het ook later (of niet).
  • Moet het, mag het of wil je het? 

Die tweede vraag is vooral psychologisch: als je zegt dat je wilt of mag werken in plaats van moet, dan krijg je meer rust in je hoofd omdat je ‘druk’ eraf is en het meer jouw keuze lijkt. Maar ik geef direct toe, zeggen dat je de belastingaangifte ‘mag’ doen, klinkt ook mij wat gek in de oren.

Tip 5: vul niet in maar vraag

Eerlijk is eerlijk, ook hier ben ik niet heel goed in. Mijn directe omgeving zal dat ook direct toegeven: ik ben geneigd om in te vullen voor anderen en op basis daarvan (verkeerde) conclusies te trekken.

Reageert iemand met een kort mailtje? Dan zal hij wel boos zijn (en ga ik druk nadenken waarover). Wordt mijn vraag niet snel genoeg beantwoord? Dan zal ik wel irritant en opdringerig zijn (en ga ik malen in mijn hoofd). 

Natuurlijk (en gelukkig) is dat in de meeste gevallen niet zo. Maar daar kom je maar op één manier achter: vraag het! Dan heb je meteen duidelijkheid en weet je in ieder geval of je wel echt een reden hebt om na te denken en te malen.

Tip 6: ruim je omgeving op

Ruim op voor ruimte in je kop! Een opgeruimd kantoor met een schoon bureau zorgen voor minder stress en meer rust in je hoofd. Weg dus met de boeken en papiertjes, vuile koffiekopjes en losse kabels! 

Kies in plaats daarvan voor een mooie plant en zorg voor veel licht en ruimte in je kantoor. Heb je daarbij een zetje of meer inspiratie nodig? Lees dan vooral eens Weg Ermee van Dennis Storm (aanrader!) of Opgeruimd van Marie Kondo (weiger ik te lezen).

Tip 7: schrijf je gedachten van je af

Wat bij mij goed werkt is mijn gedachten op papier zetten (ik ben niet voor niets tekstschrijver geworden…). Omdat ik het geheugen heb van een zeef, maar ook omdat alles wat op papier staat niet meer in mijn hoofd zit. 

Ooit is dat de reden geweest dat ik ben gaan bloggen, en ook nu doe ik dat nog. Maar ik moet daar wel de tijd voor nemen, en ik merk aan mijn onrust dat ik dat niet genoeg doe. Aandachtspuntje dus!

Hetzelfde geldt trouwens voor lijstjes en agenda’s: door alles wat in je hoofd zit (of het nu de boodschappen zijn of zakelijke to do-lijst) ergens te noteren, kun je het loslaten. Ik gebruik daarvoor Google Tasks en vind het ideaal! 

Tip 8: niet (te lang) spijt hebben

Spijt heb ik gelukkig niet snel. Ik ben positief ingesteld en vergevingsgezind, ook naar mijzelf toe. Anderen hebben daar vaak meer moeite mee en krijgen spijt van keuzes die ze eerder hebben gemaakt. 

Dat mag natuurlijk wel even, maar het is zaak daar niet te lang in te blijven hangen. Je bereikt namelijk met eindeloos terugblikken en spijt hebben. Reflecteer dus zeker, ontwikkel leerpunten en probeer het volgende keer anders (of beter) te doen, maar ga dan ook gewoon verder!

Tip 9: trap op de rem

Geestelijke onrust zorgt voor lichamelijke onrust, maar andersom werkt het precies zo. Als je continu aan het haasten ben, gaan je gedachten daar vrolijk in mee. Het gevolg is extra stress of onrust. 

Daarom is het goed om soms bewust op de rem te trappen en je lichaam tot rust te laten komen. Loop eens een route die je vaker neemt (naar de supermarkt bijvoorbeeld), maar wandel extra langzaam en kijk bewust om je heen.

Probeer te genieten van de vogels die je ziet, de mensen bij de bushalte en de bloemen (of het zwerfafval) in de berm. Door de omgeving bewuster in je op te nemen en daarbij al je zintuigen te gebruiken, gaan je gedachten daarnaar uit en kom je meer tot rust.

Tip 10: kleine klusjes op vaste momenten

Volgens productiviteitsgoeroes moet (nee: mag) je kleine klusjes die minder dan 2 minuten duren gelijk uitvoeren. Dat klinkt logisch, omdat je ze dan niet meer hoeft te onthouden en je ze dus kunt loslaten. 

Mijn valkuil daarbij is dat ik vervolgens de hele dag door bezig ben met kleine klusjes, ten koste van ‘de grote klussen’. Daarom plan ik er vaste momenten voor in. Bedenk ik op een ander moment een klein klusje? Dan schrijf ik het op mijn to do-lijst voor later. 

Tip 11: luister muziek. Hard.​

Wat voor mij tot slot ook goed werkt is naar mijn favoriete muziek luisteren met het volume op 10 (op een schaal van 10). En dan niet tegelijk blijven werken, maar uit volle borst meezingen en -dansen, als je zeker weet dat niemand oplet. 

Welke muziek dat is? Dat ga ik hier niet vertellen. Ik schaam me niet snel, maar mijn Spotify-playlist is niet volledig Top 2000-waardig. Als je benieuwd bent mag je een bericht sturen 😉. Als tip kan ik je nog wel meegeven dat ‘klassiekers’ uit onbezorgde periodes van jouw leven het goed doen. Nostalgie werkt, echt!

2 gedachten over “Duurzaam ondernemen: 11 tips voor ruimte in je hoofd”

  1. Ik gebruik de vitaliteits app /opleiding van Greenhabit, waarmee ik 12 weken lang op 5 thema’s en mijn eigen doelen Ad slag ga met mijn vitaliteit. Soms iets lezen , soms iets doen of juist niet doen. Echt fijn dat een ander dit pad bedacht heeft en dat ik mee mag lopen
    En je werkt met een buddy dus altijd support voor jouw doelen. Zo kan een nieuwe gewoonte gaan inslijten !

  2. Goede tip, Ingeborg! Ik had al wel een paar apps voor extra ‘focus’, wat feitelijk gewoon timers met een fancy sausje zijn. Van Greenhabit had ik al wel gehoord, maar ik heb het nog niet gebruikt. Ga ik wel doen, zeker omdat je het dus niet alleen hoeft te doen (en dat scheelt)! Bedankt voor de tip :-).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.