Zitten? Ik sta erop! (6 quick wins)

“Zitten is het nieuwe roken”. Ik hoor het mijn (rokende) oud-collega’s nog zeggen op de vrijdagmiddagborrel. Met hun 'ergonomische stoelen' waar ze onderuitgezakt in hangen, 'arbo-goedgekeurde bureau' dat verkeer staat afgesteld, ‘gezonde wandeling’ naar de snoepautomaat en 'auto van de zaak'.

Staand beroep

Toen ik als zelfstandige begon, nam ik me voor dat anders te gaan doen. En dat is geen gemakkelijke opgave, want het vak van tekstschrijver en trainer is niet bepaald het prototype staand beroep. Toch doe ik mijn best, want staan heeft zo z’n voordelen. Of zitten z’n nadelen, eigenlijk.

Op de eerste plaats is onderuitgezakt achter een beeldscherm hangen of voorovergebogen zitten als een Quasimodo natuurlijk funest voor je rug en nek . Bovendien loop (of zit) je meer kans op slaapproblemen, diabetes en obesitas als je veel zit.  

Meer staan zou daarentegen juist zorgen voor een betere bloedcirculatie en een betere concentratie. Al moet je natuurlijk niet illusie hebben dat staan achter een bureau zorg voor meer concentratie, als er om je heen kinderen, een telefoon en de boodschappenlijst ligt. 

Staand werken werkt (beter)

Kortom, staand werken lijkt (beter) te werken. Wat zit ik dan nog te zeuren? In de kroeg ben ik blij als ik aan de bar mag staan, na 30 minuten Netflix krijg ik onrustige benen en het liefst loop ik lachend door het leven. Waarom dan niet als ik aan het werk ben?

Zo heb ik voor op mijn ‘werkplek-aan-huis-in-wording’ een stabureau gekocht. Met een zwengeltje in plaats van elektrische knop om de hoogte verstellen. Zo krijg ik naast gespierde kuiten van het staan ook nog spierballen van het zwengelen!

Bovendien kom ik verder als ik loop. Dus maak ik dankbaar gebruik van de wandel-naar-je-werk-dag en fiets-naar-je-werk-dag en overleg ik tegenwoordig het liefst staand. 

6 quick wins om meer te staan

Alle voordelen en goede voornemens ten spijt, blijft het in de praktijk nog best lastig en listig om voldoende te bewegen op een werkdag. Zeker als je thuis werkt, want dan kun je van je bed naar de bank naar je bureau, zonder ook maar een stap buiten de deur te hoeven zetten. 

Daarom gebruik ik deze 6 quick wins om meer te staan op een werkdag, ook als ik thuis werk.

  1. Ga naar klanten of collega’s toe. Pak de fiets of benenwagen in plaats van de telefoon en ga op de koffie. Goed voor de relatie én je gezondheid. Mag dat (even) niet, bijvoorbeeld vanwege Corona? Gebruik het dan als excuus om even naar de supermarkt of het bos te gaan.
  2. Toch telefoneren? Goed moment voor een wandeling door het gebouw of je tuin. Klinkt ook nog leuk, fluitende vogeltjes op de achtergrond. 
  3. Zet een timer op 30 minuten en verplicht jezelf dan om de bloemetjes buiten te zetten, een glas water te halen of het toilet te bezoeken (als gevolg van al dat water drinken). Hier zijn ook handige apps voor.
  4. Neem een zit-stabureau of zet je laptop op de bar of in een hoge kast. Vind je dat te duur of omslachtig? Ik kwam ook dit kartonnen alternatief tegen!
  5. Gebruik je lunchpauze voor een uitgebreide(re) wandeling, of ga even mindful doen
  6. Neem eens een kijkje op deze website met meer tips. Staand natuurlijk hè.

En, werkt het?

Of het werkt? Ja, al kijken mensen me soms raar aan als ik langs wil komen in plaats even snel bellen. Als zeg dat ik liever blijf staan tijdens een overleg. Als ik voorstel om staand te vergaderen. Als ik wandelend door het huis telefoneer. Of als ik elke 30 minuten drinken ga halen.

Maar ik zit er niet mee. Ik sta erop!

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

plastic

Life in plastic, it’s (not so) fantastic

Aqua zong er in 1997 al over: “Life in plastic, it’s fantastic!” In de remake werd dat waarschijnlijk plastic, metal, en drink cartoons. Hoe dan ook, vroeger was plastic de oplossing voor alles. Hoe anders is dat tegenwoordig. En daarom moeten wij plastic scheiden en recyclen. Maar is dat wel een volhoudbare oplossing?

papierloos

Ga niet zakelijk bloggen! Toch?

Bloggen: het zou dé magneet van je website moeten zijn, de stroop op je producten of diensten. Een goudmijn en geldboom. Maar voor niets komt de zon op. Zijn de voordelen van bloggen niet te mooi om waar te zijn?

bloggen

Waarom je als (duurzame) ondernemer moet bloggen

Een blog klinkt misschien passé. We hebben tegenwoordig immers ook vlogs en podcasts. Toch is ‘het geschreven verhaal’ nog absoluut geen verleden tijd. Het bewijs? Het feit dat je dit nu leest!

Het is als ondernemer dus de moeite om ook een blog te starten, en zéker als duurzame ondernemer. In dit artikel vertel ik je waarom!

Download de gratis gids

En ontdek net als 88 andere ondernemers hoe je in 5 stappen serieus werk maakt van jouw duurzame dromen, werk en winst.

Ik gebruik je e-mailadres om de gids toe te sturen. Ook krijg je regelmatig waardevolle e-mails voor straks, vol interessante nieuwtjes, inspiratie en tips over duurzaam ondernemen. Maar geen zorgen, je kunt je altijd weer afmelden.