Fileleed(vermaak) met spitsstrookontkenners

Als duurzame ondernemer verplaats ik me het liefst zo groen mogelijk. Practice what you preach, toch? Helaas lukt het niet altijd, bijvoorbeeld als je naar Tubbergen (onthoud die naam!) moet. En zo eindigde ik tussen de filezweters en spitsstrookontkenners: van fileleed naar fileleedvermaak!

Nepman en autoleek

Als het ‘even’ kan pak ik de wandelschoenen of de fiets: duurzaam en gezond. Moet ik verder, dan neem ik de trein. Laatste optie is de auto, maar een feest vind ik dat niet. Noem me een nepman, maar ik geef niets om auto’s.

Ik zie er de lol niet van in, snap er weinig van en kan me er niet voor interesseren. Ik rijd als professioneel autoleek niet voor niets in een Volkswagen Golf Station. De looks van een lijkwagen, maar dat boeit me dus niets.

Tubbergen, centrum van de wereld Twente

Maar toen werd ik gevraagd om een workshop te geven voor de recreatiesector in Twente. Specifieker nog, naar Recreatiepark ‘n Kaps in Tubbergen. Nooit van gehoord? Ik ook niet. 

Maar het leek me leuk (en dat was het trouwens ook)! Het lachen verging me echter toen ik de reistijd zag. Met het openbaar vervoer van Tilburg naar Twente? 3,5 uur, enkele reis. Dat betekent een werkdag onderweg! 

Niet. Te. Doen. Dus het werd toch de auto.

Fileleed

Niet dat dat veel beter was: ik ben langer onderweg geweest dan dat ik van de omgeving van Twente (lees: het recreatiepark) heb kunnen genieten. Ik heb 400 kilometer gereden (verwerpelijk!), maar wel met 110 kilometer per uur

En dan alleen op de heenweg, want terugrijden tussen 16.30 en 19.30 was een-en-al fileleed. Een mooi moment om eens rond te kijken en te ontdekken wie die mensen zijn waar ik me altijd zo over verbaas. Automobilisten die zo gek zijn om midden in de spits vrijwillig de “snel”weg op te gaan.

file

Filefrustraties

En dat was genieten: links zag ik de gefrustreerde veertiger die bumperklevend en zigzaggend zijn Audi door het verkeer lootst. Levend met de illusie dat ‘ie sneller thuis is, niet beseffend dat het waarschijnlijk om één minuut gaat.

Hij werd op de voet gevolgd door de bellende businessman, die nog altijd in de veronderstelling is dat die ene rijstrook voor hem alleen is aangelegd. Dat probeert hij dan ook duidelijk te maken, met lichtsignalen, getoeter en gevloek. Terwijl hij aan het bellen is. Moet een raar gesprek zijn.

Filezweters

Uiteindelijk stuiten ze op de zwetende zeventiger, die in paniek concludeert dat de wereld voor hem toch iets te snel gaat tegenwoordig. Zelfs stapvoets, op de linker rijstrook. Dikke kans dat hij de veroorzaker van de file is.

Aan de andere kant reed nog de verlepte vijftiger, die zich als eeuwige forens heeft neergelegd bij de gedachte dat hij als drie jaar van zijn leven in de file heeft gestaan. Dat straalde hij ook uit, trouwens, de treurnis.

Spitsstrookontkenners

Er sprong er nog een uit: de spitsstrookontkenner. Je ziet de borden waarop staat dat de spitsstrook open is, er geldt een lagere maximumsnelheid en er rijden auto’s overheen. En toch blijf je te hard op de middelste baan rijden.

Dit is waarschijnlijk onder het mom van “spitsstroken zijn voor mietjes, dus ik doe net alsof ik het niet doorheb”. Dikke kans dat dit ook de klimaatontkenner is: wat je niet ziet, bestaat niet.

Van fileleed naar fileleedvermaak

Van tevoren zag ik op tegen 400 kilometer asfalt in mijn lijkwagen, maar ik ben positief verrast. Niet door auto’s (geef ik nog steeds niets om) en niet door files (waarom ga je daar vrijwillig in staan?), maar door de forenzen.

En zo werd 400 kilometer fileleed 400 kilometer fileleedvermaak voor mij. Ik zou het bijna vaker doen. Bijna.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

glas water hitte
5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? En hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

vegan burger
De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

zwerfafval
Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Succesvol duurzaam ondernemen?

Ontvang de gratis gids en werk in 5 stappen aan een blijvende duurzame(re) onderneming: goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Gids

Ook goed beter ondernemen?

Ontvang elke week een gratis duurzame tip en uitdaging en maak ook werk van goed beter ondernemen.

Goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!