Secretaressedag

secretaresse dag

Secretaressedag: de dag dat alle zakenmannen in de stress schieten omdat het niet in hun agenda staat – die wordt immers gevuld door hun secretaresse. Het is ook de dag dat de bosjes verlepte bloemen van het tankstation over de toonbank vliegen. Maar ook mijn dag als secretaresse van mijzelf…

Lekker attent, mannen!

Maar dat gedrag bewijst eigenlijk alleen maar het belang van de secretaresse. Dus hoe schraler het presentje voor de secretaresse, hoe beter ze het eigenlijk doet. Hij kan dus blijkbaar niet zonder haar. En hoe kwalijker het gedrag van de manager is.

Linkshandige secretaresse

Laat ik met een taalweetje beginnen; ik ben niet voor niets tekstschrijver. “Secretaressedag” en “aardgasreserves” de langste woorden uit de Van Dale zijn die je met één hand kunt typen (je linkerhand namelijk)?

Wist je niet hè? Je secretaresse waarschijnlijk wel, want die tienvingertypt waarschijnlijk nogal wat af! En dat niet alleen, want ze doet nog veel meer…

Secretaresse of secretaris?

99 procent van de secretaresses is – lekker niet-geëmancipeerd – vrouw. Dat is ook de reden dat er van oudsher geen mannelijke functietitel voor bestaat. Doet een man dat werk, dan heet hij meestal ‘secretariaatsmedewerker’.

Voor het gemak verwijs ik even vrouwelijk naar de secretaresse, maar zonder enig voor- of waardeoordeel :-)! Sowieso moeten we de naam misschien veranderen in (blugh, Engels jargon!) ‘office manager’ of ‘managementassistent’. 

De onmisbare secretaresse

:Ze vult je agenda, schoont je inbox op, archiveert die bende op je bureau, belt klanten, notuleert bila’s, organiseert bijeenkomsten, beantwoordt telefoontjes, verwerkt de bonnetjes, bereidt jouw rotklusjes voor en zet de lekkerste koffie. 

En niet te vergeten: ze zegt goedemorgen:

Oftewel, ze doet alles wat onmisbaar is. En dat heb ik als zzp’er ook ervaren.

Zzp’er met zonder secretaresse

Ik heb nog niet veel banen gehad met een ‘eigen’ secretaresse: ik moest haar altijd delen met de rest van de afdeling. Sindsdien ben ik er eigenlijk alleen maar verder op achteruit gegaan.

Als zzp’er moet speel ik namelijk mijn eigen secretaresse. En dan pas valt je op wat normaal gesproken altijd werd geregeld door ‘de kaboutertjes’, wat dus de secretaresses blijken te zijn.

secretaresse dag

Chaos, panic, disaster!

En zo gebeurt het nu dat mails onbeantwoord blijven, facturen niet verstuurd worden en het koffiekopje leeg blijft. Natuurlijk doe ik mijn best om het vak van secretaresse onder de knie te krijgen, maar ik niet de twintig ogen, vijf armen en voelsprieten die secretaresses blijkbaar wel hebben.

Ja, ik mis mijn eigen juffrouw Jannie!

Secretariële zelfbevrediging

Maar aangezien ik dat nu dus allemaal zelf moet doen, vind ik ook dat ik een beloning heb verdiend. Een beetje zakelijke zelfbevrediging. Ik weet alleen nog niet wat ik voor mijzelf moet kopen, want het allemaal zo ingesteld op vrouwen: een kaartje met een Rituals-pakket, een bos bloemen, een doosje merci?

Of toch maar het ‘Handboek Secretaresse Assistent’? Ik kan immers nog een hoop leren als secretaresse van mijzelf…

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.