Werken tijdens je vakantie(?)

De afgelopen anderhalve week is het wat stiller geweest van mijn kant. Die radiostilte had drie redenen: vakantie, werkdruk(te) en een leuk experiment. Oké, en een slechte planning, maar het was in alle eerlijkheid dus ook even nodig. Maar kan dat ook anders? Jazeker!

Vakantie

Laten we leuk beginnen: ik ben druk bezig geweest met paaseitjes verstoppen (en vervolgens de gesmolten, achtergebleven eitjes uit het raamkozijn schrapen). Ja, en natuurlijk buitensporig veel eten tijdens het paasontbijt, -brunch, -lunch en -diner. Twee dagen achter elkaar.

Het zijn geen gezonde dagen, en met al die extra kilo’s ben ik offline zeker (nog) zichtbaarder geworden. Maar het ging dus wel ten koste van mijn ‘online zichtbaarheid’, want ik besteedde mijn aandacht liever aan gesmolten paaseitjes, gevulde kerst paasstol en salades.

Vakantie als zzp'er

Als zelfstandige is vakantie trouwens sowieso een lastig begrip: je bouwt namelijk geen vakantie-uren op die je uitbetaald krijgt als je vakantie opneemt. Met andere woorden, vakantie staat gelijk aan geen inkomsten. 

Natuurlijk kun (nee, moet) je hier rekening mee houden door bijvoorbeeld wat geld opzij te zetten, een passief inkomen te creëren of door te werken tijdens je vakantie. Het is dan natuurlijk de vraag of je nog wel echt vakantie hebt, maar dat laatste is wel wat ik deed.

Work-life balance

Ik was dus alsnog druk met opdrachten voor (nieuwe) klanten. Met als gevolg dat ik ‘gewoon’ -want dat wordt het (te) snel- vier avonden aan het werk was. Zakelijk gezien hartstikke tof natuurlijk, maar voor de work-life balance was het minder.

Uiteindelijk kwam ik er dus niet aan toe om ook aan de slag te gaan met artikelen voor mijn eigen website, actief reageren op LinkedIn en naar netwerkbijeenkomsten gaan. Kwestie van prioriteiten stellen en op een gegeven moment kiezen voor mijzelf in plaats van mijn werk. En zzp’ers weten het: dat kan erg lastig zijn!

Work-life balance als zzp'er

Als zzp’er moet je jouw eigen boontjes doppen. In het kort kun je zeggen “hoe harder je werkt, hoe meer je verdient”. Het is natuurlijk wat simplistisch, maar je krijgt geen vast aantal uren per week uitbetaald, wat in loondienst in principe wel gebeurt.

Dat maakt het ook lastig(er) om de balans tussen werk en privé te vinden. Je bent flexibel in je werktijden (’s nachts? geen probleem!) en het aantal uren dat je werkt (80 uur? nema problema!).

Daarbij speelt ook je verantwoordelijkheidsgevoel nog mee (je onderneming is toch je eigen kindje), en dat maakt het nóg lastiger om je werk los te laten. Helemaal omdat we tegenwoordig 24/7 bereikbaar (denken te) moeten zijn.

Experiment: online (on)zichtbaarheid​

Die radiostilte had wel een ‘leuk’ bijeffect: het werd duidelijk wat het publiceren (en delen) van artikelen doet met het aantal bezoekers op mijn website. In de afbeelding hieronder zie je het aantal wekelijkse bezoekers, met rechts de afgelopen twee weken.

statistieken werken vakantie
Het aantal wekelijkse bezoekers op voorstraks.nl
werken vakantie linkedin
Het aantal profielbezoeken op LinkedIn

Zoals je ziet is het aantal bezoekers gekelderd. Het enige wat bleef groeien, was het aantal bezoeken via zoekmachines. Voor mij een duidelijk bewijs van de waarde van consequente online zichtbaarheid. Dat ga ik de volgende keer dus anders doen… Maar hoe?

Planincapabiliteit

Natuurlijk is dat allemaal op te lossen met een goede planning: dan is een paar dagen weinig tijd door drukte of vakantie geen excuus meer. Maar laat dat plannen nu net niet mijn sterkste eigenschap zijn (ik weet dat mijn vriendin moet lachen als ze dit understatement leest).

Gevolg van mijn gebrek aan planvaardigheid is dat mijn prioriteiten op drukke momenten (natuurlijk) bij mijn klanten en hun opdrachten komen te liggen, en niet bij mijn eigen site. Zij zijn namelijk de laatste die de dupe mogen worden van mijn ‘planincapabiliteit’ (en zijn dat trouwens ook nog nooit geworden).

Werken tijdens je vakantie? 4 minitips! ​

Moet je dan toch maar blijven werken tijdens je vakantie? Zeker niet, maar het is duidelijk wel de moeite om wat publicatiemateriaal achter de hand te hebben, zodat je wel zichtbaar blijft tijdens dit soort weken. Deze minitips zouden daarbij moeten helpen:

  1. Maak een keuze of je helemaal offline gaat (want daar valt echt wel wat voor te zeggen), of toch (op afstand) aanwezig wilt blijven. Wil je er helemaal uit, neem je tijdelijke online onzichtbaarheid dan voor lief.
  2. Maak een contentkalender, waarin je een planning opneemt voor je blogs of berichten op sociale media. Je weet zo precies welk artikel je wanneer wilt plaatsen.
  3. Plan je vakantie op tijd, zodat je er naartoe kunt werken. In combinatie met je contentkalender weet je wat je te wachten staat en kun je de weken ervoor alvast wat extra materiaal schrijven en klaarzetten.
  4. Geniet gewoon van je vakantie, want het is gezond en je hebt het verdiend!

En het leuke?

Als het gaat om opdrachten voor klanten, dan lukt mij dit allemaal wel. Alleen bij mijzelf dus niet. Maar ik ga het proberen. Of het gaat werken? We gaan het zien, de volgende vakantie (in juni)!

Wil je dat ik jou hierbij help (ook tijdens mijn volgende vakantie)? Stuur mij dan vooral een bericht!

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

glas water hitte
5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? En hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

vegan burger
De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

zwerfafval
Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Succesvol duurzaam ondernemen?

Ontvang de gratis gids en werk in 5 stappen aan een blijvende duurzame(re) onderneming: goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Gids

Ook goed beter ondernemen?

Ontvang elke week een gratis duurzame tip en uitdaging en maak ook werk van goed beter ondernemen.

Goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!