Werken tijdens je vakantie(?)

werken vakantie

Een paar weken radiostilte op de sociale media als ondernemer. Kan dat? Ik nam de proef op de som om drie redenen: vakantie, werkdruk(te) en een leuk experiment. Oké, en een slechte planning, maar het was in alle eerlijkheid dus ook even nodig. Maar kan dat ook anders? Jazeker!

Vakantie

Laten we leuk beginnen: ik ben druk bezig geweest met paaseitjes verstoppen (en vervolgens de gesmolten, achtergebleven eitjes uit het raamkozijn schrapen). Ja, en natuurlijk buitensporig veel eten tijdens het paasontbijt, -brunch, -lunch en -diner. Twee dagen achter elkaar.

Het zijn geen gezonde dagen, en met al die extra kilo’s ben ik offline zeker (nog) zichtbaarder geworden. Maar het ging dus wel ten koste van mijn ‘online zichtbaarheid’, want ik besteedde mijn aandacht liever aan gesmolten paaseitjes, gevulde kerst paasstol en salades.

vakantie werken instagram


Vakantie als zzp’er

Als zelfstandige is vakantie trouwens sowieso een lastig begrip: je bouwt namelijk geen vakantie-uren op die je uitbetaald krijgt als je vakantie opneemt. Met andere woorden, vakantie staat gelijk aan geen inkomsten. 

Natuurlijk kun (nee, moet) je hier rekening mee houden door bijvoorbeeld wat geld opzij te zetten, een passief inkomen te creëren of door te werken tijdens je vakantie. Het is dan natuurlijk de vraag of je nog wel echt vakantie hebt, maar dat laatste is wel wat ik deed.

Work-life balance

Ik was dus alsnog druk met opdrachten voor (nieuwe) klanten. Met als gevolg dat ik ‘gewoon’ -want dat wordt het (te) snel- vier avonden aan het werk was. Zakelijk gezien hartstikke tof natuurlijk, maar voor de work-life balance was het minder.

Uiteindelijk kwam ik er dus niet aan toe om ook aan de slag te gaan met artikelen voor mijn eigen website, actief reageren op LinkedIn en naar netwerkbijeenkomsten gaan. Kwestie van prioriteiten stellen en op een gegeven moment kiezen voor mijzelf in plaats van mijn werk. En zzp’ers weten het: dat kan erg lastig zijn!

Work-life balance als duurzame zzp’er

Als zzp’er moet je jouw eigen boontjes doppen. In het kort kun je zeggen “hoe harder je werkt, hoe meer je verdient”. Het is natuurlijk wat simplistisch, maar je krijgt geen vast aantal uren per week uitbetaald, wat in loondienst in principe wel gebeurt.

Dat maakt het ook lastig(er) om de balans tussen werk en privé te vinden. Je bent flexibel in je werktijden (’s nachts? geen probleem!) en het aantal uren dat je werkt (80 uur? nema problema!).

Daarbij speelt ook je verantwoordelijkheidsgevoel nog mee (je onderneming is toch je eigen kindje), en dat maakt het nóg lastiger om je werk los te laten. Helemaal omdat we tegenwoordig 24/7 bereikbaar (denken te) moeten zijn.

Experiment: online (on)zichtbaarheid​

Die radiostilte had wel een ‘leuk’ bijeffect: het werd duidelijk wat het publiceren (en delen) van artikelen doet met het aantal bezoekers op mijn website. In de afbeelding hieronder zie je het aantal wekelijkse bezoekers, met rechts de afgelopen twee weken.

statistieken werken vakantie
Het aantal wekelijkse bezoekers op voorstraks.nl
werken vakantie linkedin
Het aantal profielbezoeken op LinkedIn

Zoals je ziet is het aantal bezoekers gekelderd. Het enige wat bleef groeien, was het aantal bezoeken via zoekmachines. Voor mij een duidelijk bewijs van de waarde van consequente online zichtbaarheid. Dat ga ik de volgende keer dus anders doen… Maar hoe?

Planincapabiliteit

Natuurlijk is dat allemaal op te lossen met een goede planning: dan is een paar dagen weinig tijd door drukte of vakantie geen excuus meer. Maar laat dat plannen nu net niet mijn sterkste eigenschap zijn (ik weet dat mijn vriendin moet lachen als ze dit understatement leest).

Gevolg van mijn gebrek aan planvaardigheid is dat mijn prioriteiten op drukke momenten (natuurlijk) bij mijn klanten en hun opdrachten komen te liggen, en niet bij mijn eigen site. Zij zijn namelijk de laatste die de dupe mogen worden van mijn ‘planincapabiliteit’ (en zijn dat trouwens ook nog nooit geworden).

Werken tijdens je vakantie? 4 minitips!

Moet je dan toch maar blijven werken tijdens je vakantie? Zeker niet, maar het is duidelijk wel de moeite om wat publicatiemateriaal achter de hand te hebben, zodat je wel zichtbaar blijft tijdens dit soort weken. Deze minitips zouden daarbij moeten helpen:

  1. Maak een keuze of je helemaal offline gaat (want daar valt echt wel wat voor te zeggen), of toch (op afstand) aanwezig wilt blijven. Wil je er helemaal uit, neem je tijdelijke online onzichtbaarheid dan voor lief.
  2. Maak een contentkalender, waarin je een planning opneemt voor je blogs of berichten op sociale media. Je weet zo precies welk artikel je wanneer wilt plaatsen.
  3. Plan je vakantie op tijd, zodat je er naartoe kunt werken. In combinatie met je contentkalender weet je wat je te wachten staat en kun je de weken ervoor alvast wat extra materiaal schrijven en klaarzetten.
  4. Geniet gewoon van je vakantie, want het is gezond en je hebt het verdiend!

En het leuke?

Als het gaat om opdrachten voor klanten, dan lukt mij dit allemaal wel. Alleen bij mijzelf dus niet. Maar ik ga het proberen. Of het gaat werken? We gaan het zien, de volgende vakantie (in juni)!

Wil je dat ik jou hierbij help (ook tijdens mijn volgende vakantie)? Stuur mij dan vooral een bericht!

Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?

Gratis gids

Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!

Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.