Jezelf of je werk op één?

Als zzp’er heb je veel vrijheid. Maar soms moet je kiezen tussen jezelf en je werk. Kies je dan voor jouw hart of jouw hart voor de zaak? En hoe doe je dat?

Werk of gezondheid op één

Toch is dat best logisch, want je moet je eigen (financiële) boontjes doppen: geen werk is geen geld, dus zorg je voor voldoende facturen, pensioenopbouw en een verzekering.

Voor jezelf zorgen komt dan wel eens op de tweede plaats: een goede werkplek, work-life balance, gezond eten en voldoende bewegen. Terwijl je gezondheid hartstikke belangrijk is.

Bewust (en) gezond ondernemen

Je kunt als zzp’er dus doen en laten wat je wilt, maar soms doe of laat je dingen die ten koste gaan van je gezondheid. Ik probeer dat te voorkomen door bewust (en) gezond te ondernemen.

Dat komt deels doordat ik een voedingsdeskundige in mijn gezin heb, van dichtbij burn-outs heb meegemaakt en zelf heb ervaren wat een slechte werkomgeving met je (mentale) gezondheid doet.

Werken voor straks

Maar vooral ook omdat ik als tekstschrijver organisaties in de duurzaamheids- en welzijnssector help bij het maken en vertellen van hun verhaal, voor straks. Ik ben dus veel bezig met een mooie, gezonde toekomst voor de wereld, maar zeker ook voor mijzelf.

Daarom onderneem ik zo gezond mogelijk (practice what you preach, toch?): niet te lange werkdagen, sociale afleiding, telefoon in de la, voldoende ont- en inspanning, tijd nemen voor de lunch en blijven bewegen.

Jouw hart (voor de zaak)

Het blijft dus lastig om ‘je echte hart’ voor ‘je hart voor de zaak’ te laten gaan, maar ik werk eraan. In tegenstelling tot verzekeren, want dat is typisch iets waar ik liever niet (te veel) mee bezig ben.

Toch blijft dat betweterige stemmetje in mijn achterhoofd zeuren dat ik hier wel over na moet denken. Daarom ben ik blij met SharePeople: voor als het nodig is, maar wel met de gedachte dat we vooral samen proberen ons vangnet helemaal niet nodig te hebben.

Gezond(er) ondernemen

Een gedachte die past in mijn duurzaamheids- en welzijnsstraatje. Daarom draag ik graag mijn steentje bij aan de SharePeople-community en ga ik elke maand vertellen over ‘gezond(er) ondernemen’, want voorkomen is beter dan genezen. En wordt iemand tóch ziek, dan help ik natuurlijk ook gewoon. Een goed gevoel!

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

glas water hitte
5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? En hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

vegan burger
De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

zwerfafval
Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Succesvol duurzaam ondernemen?

Ontvang de gratis gids en werk in 5 stappen aan een blijvende duurzame(re) onderneming: goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Gids

Ook goed beter ondernemen?

Ontvang elke week een gratis duurzame tip en uitdaging en maak ook werk van goed beter ondernemen.

Goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!