Schoolpleinzzp’ers en andere -ouders

zzp schoolplein ouder

Als zelfstandige kom je nog eens ergens. Op het schoolplein bijvoorbeeld,  ’s middags om 3 uur. En alleen al daarom raad ik je aan om zzp’er te worden: om schoolpleinouders te kijken.

Want dat is een feest: je weet niet wat (en wie) je ziet. Allemaal ouders en verzorgers die niet (of toch wel) aan het werk zijn, om hun eigen redenen.

Zakenvader

Ten eerste heb je de ouders die gewoon doorwerken, zoals de zakenvader. Komt steevast te laat, in pak en Audi en parkeert zijn auto schuin op de stoep. Vervolgens wacht ‘ie ongeduldig in de auto tot zijn dochter naar hem komt, in plaats van dat hij haar ophaalt. Waarschijnlijk weet hij niet eens waar hij dat zou kunnen doen.

Luizenmoeder

De luizenmoeder is de luidruchtigste vrouw op het schoolplein. Misschien omdat ze meent bekend te zijn van tv. De luizenmoeder neemt haar taak erg serieus en ‘regelt het allemaal wel even’. Dat is fijn, want ze weet het toch beter dan de juf. Zit niet zelden ook in de ouderraad, gaat mee op schoolreis en is klaar-oversteekouder. Dit alles is een fulltime bezigheid, dus verder werkt ze niet.

Yogamama

Dan zijn er ook nog de mensen die niet hóéven te werken, zoals de zwetende yogamoeder. Een fulltime huisvrouw, niet zelden getrouwd met een zakenvader. Ze laat maar wat graag (aan een andere zakenvader) zien én ruiken hoe sportief ze is, dus ze loopt altijd in sportkleding rond. Waarschijnlijk zit haar gewone kleding in de was, waar ze geen tijd voor heeft. Want yoga. 

Roddeltante

De roddeltante staat al  een half uur voordat de bel gaat bij het hek. En ze blijft daar na de bel ook staan, omdat ze door het geklets de bel niet heeft gehoord. En omdat ze vanaf die plek iedereen goed kan observeren en de laatste roddels oppikt. Praat graag. Sowieso, maar vooral ook over de yogamoeder die een oogje heeft op de zakenvader. Of zijn Audi.

Papadagpapa

Vergeet ook niet de papadagpapa die tot 3 uur heeft genoten van zijn rust (lees: overwerk) en nu baalt dat ‘ie weer aan de bak moet zonder dat hij uit heeft kunnen rusten. Stimuleert heel erg dat de kinderen samen gaan spelen. Bij de ander thuis, zodat hij nog even verder kan werken.. eh, rusten.

Bakfietsmama

Dan heb je nog de bakfietsmama, die met moeite de bocht door komt en vervolgens haar reusachtige fiets nergens kwijt kan. De consequentie van vier kinderen: dat past niet op de aarde, laat staan in de fietsenstalling. Zij kan niet werken, omdat ze non-stop brood smeert, luiers verschoont en naar sportclubs racet.

Oppasopa en -oma

Tot slot zijn daar de oppasopa en -oma, die wekelijks uitkijken naar hun ‘middagje quality time’. Staan met zakken snoep en nieuw speelgoed te wachten op hun kleinkinderen. En de andere kinderen uit de buurt, want bij opa en oma spelen is een feestje. Een kinderlokker is er niets bij…

Schoolpleinzzp’er

Tsjah, en dan heb je natuurlijk nog de schoolpleinzzp’er. Ik dus. De vader waarvan iedereen zich afvraagt of hij niet gewoon moet werken. En dat snap ik. 

Het is simpelweg de vrijheid van het zelfstandigenleven (en wat gebrek aan discipline): om 3 uur op het schoolplein staan. Maar om onbegrip te voorkomen, doe ik altijd alsof ik het heel druk heb. 

Ik wacht om de hoek tot net voor de bel, zodat het lijkt alsof ik een volle agenda heb. Op het schoolplein kijk ik heel nonchalant én geconcentreerd naar mijn telefoon. Zo hoef ik geen oogcontact te maken met mensen die zich afvragen of ik niet gewoon moet werken.

Of ik loop hardop bellend naar niemand over het schoolplein, waarbij ik de schoolpleinouders probeer duidelijk te maken dat ik zelfstandige ben en niet binnen een andere categorie val.

Word ook schoolpleinzzp’er

En ondertussen geniet ik van alle schoolpleinouders om me heen. Kortom, ik kan het je aanraden om ook (schoolplein)zzp’er te worden. Het enige nadeel: om 3 uur kan je niet werken. 

Dus doe je dat ’s avonds, in het weekend of als Nederland voetbalt. Als de rest van werkend Nederland vrij is inderdaad. 

Maar zou ik willen ruilen? Nee. Ik wil geen bakfiets, yogabroek of geel klaar-over-hesje. Ik wil de vrijheid!

2 gedachten over “Schoolpleinzzp’ers en andere -ouders”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.