De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat...

Vegan flexitariër

In huize Michael eten we al langer (praktisch) vegetarisch. Ook de kaas was al vervangen door plakken gele schoenzool die een waardig alternatief zouden zijn. Ik denk daar anders over.

Maar sinds ik het boek ‘Ooit aten we dieren’ van Roanne van Voorst heb gelezen, ben ik er nog meer van overtuigd geraakt dat vlees en zuivel niet de toekomst zijn. Sterker nog, de schrijfster heeft mij ervan overtuigd dat de kippen en kuikens, koeien en kalveren ten dode zijn opgeschreven, maar juist het ‘carnisme’.

Daarom wilde ik ook af van mijn zwakke momenten waarop ik vond dat vleesch en visch ‘bij wijze van uitzondering’ mochten: als we eten bestellen, in het restaurant, op feestjes en partijen of als anderen voor mij koken.

Ja, ik had stiekem best veel uitzonderingen die mijn vegetarische regel bevestigden.

Mannen eten vlees - toch?

De vuurproef was een ‘mannenweekend’ met veel bier (gelukkig vegan!), slechte grappen (100% diervriendelijk) en sigaren (hartstikke plantaardig, maar ik heb er alsnog voor bedankt).

Maar wat is er mannelijker dan een goed stuk vlees op de bbq? In ‘Ooit aten we dieren’ staat haarfijn uitgelegd dat vlees eten juist totaal niet mannelijk is. Mijn vrienden denken daar net als veel andere mannen echter nog anders over – geïndoctrineerd door de vleesindustrie.

Iedereen mag die afweging zelf maken en ik wil ook niet de zeikende vriend zijn (ik hoor het ze al zeggen: “vroeger deed je daar helemaal niet moeilijk over!”). Maar ik had wel aangegeven dat ik mijn eigen Vivera vegetarische satéschnitzel zou meenemen omdat ik was overgestapt op een vegan dieet.

Mannelijk? Ik vind van wel, want ik hield mijn rug recht en bleef voor mijn principes staan. Hoewel…

De ruggengraat van een vleesetende vegan

Lang verhaal kort: de vegetarische satéschnitzel is gewoon weer mee naar huis gegaan. Omdat mijn ruggengraat de vuurproef niet heeft doorstaan. Ik heb die avond dus alsnog vlees van de bbq op. Auw!

Het erge is dat ik er zelf nog de meeste last van heb. Naast natuurlijk de kippen en varkens die hun toch al erg schrale leven noodgedwongen hebben gegeven voor onze achterhaalde eetgewoonten.

Gelukkig heeft mijn falen -want zo voelt het- er niet toe geleid dat ik mijn vlees- en zuivelvrije ambities opzij heb geschoven. Sterker nog, ik ben er nu nog meer van overtuigd geraakt dat ik daar echt werk van wil maken, hoe lastig dat soms is.

Sindsdien leef ik dus weer volledig plantaardig en nu ga ik het echt volhouden. Hoop ik.

De ruggengraat van een (vegan) ondernemer

Voor ondernemers is het niet anders. Misschien heb je duurzame ambities en voornemens. Alleen nog maar met het ov of de fiets reizen, je CO2-voetafdruk jaarlijks verkleinen of afstand nemen van niet-duurzame leveranciers.

Dan kan het gebeuren dat het ergens een keer niet lukt. Meer dan dat is het ook niet: het kan gebeuren. Verandering kost tijd, energie, geld en moeite en gaat met ups en downs. Rome was ook niet in één dag gebouwd…

Wees dus eerlijk over je ambities, maar ook over je reis, je successen en je tegenvallers. Net zoals ik. Want een keer de mist in gaan hoeft niet erg te zijn. Zolang je doel helder blijft, maakt de route niet uit. Van een omweg of een keer de verkeerde afslag nemen leer je en het kan je alleen maar sterken in je ambities om dat duurzame doel te bereiken.

Maar blijf trouw aan jezelf en vertel erover. Net zoals ik net verteld heb dat ik het mij niet is gelukt om een vleesvrij weekend weg met vrienden te hebben. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Zeker niet.

Oh, en ik durf het haast niet te zeggen, maar de saté van kip en varkenshaas was écht heel lekker. Alleen de bittere nasmaak valt wat tegen…

Blijvend duurzaam ondernemen: van 'dromen' naar 'doen'

Duurzaam ondernemen doe je niet 'zomaar'. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Het 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen.
Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Meer goede verhalen

Dit vind je vast ook interessant

glas water hitte
5 redenen en 5 tips voor (meer) kraanwater

Kraanwater, leidingwater, tapwater of gemeentepils. Er bestaan zelfs watersommeliers en er is een nationale kraanwaterdag. Maar waarom is kraanwater zo goed voor jou, jouw portemonnee en het milieu? En hoe maak je kraanwater drinken leuk en lekker?

vegan burger
De vleesetende vegan zonder ruggengraat

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

zwerfafval
Afval prikken: een vrijwillige taakstraf

Zwerfafval rapen: het voelt een beetje als een taakstraf, met een vuilniszak en prikstok de straat op. Ik mis alleen het oranje-taakstrafhesje van de reclassering nog. Dus ik loop schichtig door de buurt op zoek naar zwerfafval, hopend dat niemand mij ziet. Toch is het ook lekker, met de zon en een glimlach op je kop naar buiten. Zeker tijdens world cleanup day!

Reageren en delen

Goed verhaal? Doe er iets mee!

Delen:

Share on linkedin
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mail voor straks

Goede verhalen en handige tips?

Meld je aan voor de ‘mail voor straks’. Geen spam, beloofd.

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Succesvol duurzaam ondernemen?

Ontvang de gratis gids en werk in 5 stappen aan een blijvende duurzame(re) onderneming: goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!

Gids

Ook goed beter ondernemen?

Ontvang elke week een gratis duurzame tip en uitdaging en maak ook werk van goed beter ondernemen.

Goed voor jou, je werk en merk en de wereld!

Momentje...

Tof, check je mail voor het presentje :-)!