De vleesetende vegan zonder ruggengraat

vegan burger

Duurzaam ondernemen is net als een veganist die vlees eet: het gaat wel eens mis. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Nee! En ik kan het weten als vleesetende vegan zonder ruggengraat…

Vegan flexitariër

In huize Michael eten we al langer (praktisch) vegetarisch. Ook de kaas was al vervangen door plakken gele schoenzool die een waardig alternatief zouden zijn. Ik denk daar anders over.

Maar sinds ik het boek ‘Ooit aten we dieren’ van Roanne van Voorst heb gelezen, ben ik er nog meer van overtuigd geraakt dat vlees en zuivel niet de toekomst zijn. Sterker nog, de schrijfster heeft mij ervan overtuigd dat de kippen en kuikens, koeien en kalveren ten dode zijn opgeschreven, maar juist het ‘carnisme’.

Daarom wilde ik ook af van mijn zwakke momenten waarop ik vond dat vleesch en visch ‘bij wijze van uitzondering’ mochten: als we eten bestellen, in het restaurant, op feestjes en partijen of als anderen voor mij koken.

Ja, ik had stiekem best veel uitzonderingen die mijn vegetarische regel bevestigden.

Mannen eten vlees – toch?

De vuurproef was een ‘mannenweekend’ met veel bier (gelukkig vegan!), slechte grappen (100% diervriendelijk) en sigaren (hartstikke plantaardig, maar ik heb er alsnog voor bedankt).

Maar wat is er mannelijker dan een goed stuk vlees op de bbq? In ‘Ooit aten we dieren’ staat haarfijn uitgelegd dat vlees eten juist totaal niet mannelijk is. Mijn vrienden denken daar net als veel andere mannen echter nog anders over – geïndoctrineerd door de vleesindustrie.

Iedereen mag die afweging zelf maken en ik wil ook niet de zeikende vriend zijn (ik hoor het ze al zeggen: “vroeger deed je daar helemaal niet moeilijk over!”). Maar ik had wel aangegeven dat ik mijn eigen Vivera vegetarische satéschnitzel zou meenemen omdat ik was overgestapt op een vegan dieet.

Mannelijk? Ik vind van wel, want ik hield mijn rug recht en bleef voor mijn principes staan. Hoewel…

De ruggengraat van een vleesetende vegan

Lang verhaal kort: de vegetarische satéschnitzel is gewoon weer mee naar huis gegaan. Omdat mijn ruggengraat de vuurproef niet heeft doorstaan. Ik heb die avond dus alsnog vlees van de bbq op. Auw!

Het erge is dat ik er zelf nog de meeste last van heb. Naast natuurlijk de kippen en varkens die hun toch al erg schrale leven noodgedwongen hebben gegeven voor onze achterhaalde eetgewoonten.

Gelukkig heeft mijn falen -want zo voelt het- er niet toe geleid dat ik mijn vlees- en zuivelvrije ambities opzij heb geschoven. Sterker nog, ik ben er nu nog meer van overtuigd geraakt dat ik daar echt werk van wil maken, hoe lastig dat soms is.

Sindsdien leef ik dus weer volledig plantaardig en nu ga ik het echt volhouden. Hoop ik.

De ruggengraat van een (vegan) ondernemer

Voor ondernemers is het niet anders. Misschien heb je duurzame ambities en voornemens. Alleen nog maar met het ov of de fiets reizen, je CO2-voetafdruk jaarlijks verkleinen of afstand nemen van niet-duurzame leveranciers.

Dan kan het gebeuren dat het ergens een keer niet lukt. Meer dan dat is het ook niet: het kan gebeuren. Verandering kost tijd, energie, geld en moeite en gaat met ups en downs. Rome was ook niet in één dag gebouwd…

Wees dus eerlijk over je ambities, maar ook over je reis, je successen en je tegenvallers. Net zoals ik. Want een keer de mist in gaan hoeft niet erg te zijn. Zolang je doel helder blijft, maakt de route niet uit. Van een omweg of een keer de verkeerde afslag nemen leer je en het kan je alleen maar sterken in je ambities om dat duurzame doel te bereiken.

Maar blijf trouw aan jezelf en vertel erover. Net zoals ik net verteld heb dat ik het mij niet is gelukt om een vleesvrij weekend weg met vrienden te hebben. Is dat jammer? Ja. Is het erg? Zeker niet.

Oh, en ik durf het haast niet te zeggen, maar de saté van kip en varkenshaas was écht heel lekker. Alleen de bittere nasmaak valt wat tegen…

Ook in 5 stappen zichtbaar duurzaam ondernemen?

Gratis gids

Duurzaam ondernemen doe je niet ‘zomaar’. Wil je het volhouden, dan moet je er serieus werk van maken. Én het laten zien!

Het gratis 5-stappenplan helpt je om blijvend en zichtbaar duurzaam te ondernemen. Zo zorg je met blijvend verantwoord ondernemen voor een toekomstbestendig bedrijf, met respect voor mens, dier en milieu.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.